Ο πρώτος διαστημικός σταθμός

Ο πρώτος διαστημικός σταθμός στην Ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε ο Σαλιούτ 1, που εκτοξεύθηκε από την ΕΣΣΔ στις 19 Απριλίου 1971.

Ο πρώτος διαστημικός σταθμός

Όπως και όλοι οι διαστημικοί σταθμοί, ήταν «μονολιθικός», δηλαδή σχεδιασμένος για να εκτοξευθεί και να τεθεί σε τροχιά ολόκληρος, αλλά μη επανδρωμένος, και να επανδρωθεί με πλήρωμα αργότερα. Οι μονολιθικοί σταθμοί γενικά περιείχαν όλα τα απαραίτητα εφόδια και πειραματικό εξοπλισμό κατά την εκτόξευσή τους και θεωρούνταν «αναλωθέντες» και προς εγκατάλειψη όταν αυτά είχαν πλέον χρησιμοποιηθεί.

Οι πρώτοι σοβιετικοί διαστημικοί σταθμοί έφεραν όλοι την ονομασία «Σαλιούτ» (= «χαιρετισμός»), αλλά περιελάμβαναν δύο διακριτούς τύπους: τον πολιτικό και τον στρατιωτικό. Οι στρατιωτικοί σταθμοί (Σαλιούτ 2, Σαλιούτ 3 και Σαλιούτ 5) ήταν γνωστοί και ως «Αλμάζ».

Οι σταθμοί Σαλιούτ 6 και Σαλιούτ 7 κατασκευάστηκαν με δύο αποβάθρες, που επέτρεπαν την επίσκεψη ενός δεύτερου πληρώματος με νέο διαστημόπλοιο: το Σογιούζ 7K-T μπορούσε να παραμείνει 90 ημέρες στο διάστημα και μετά έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα νέο σκάφος. Η διαδικασία αυτή επέτρεπε τη συνεχή κατοίκηση του σταθμού. Το Σκάιλαμπ έφερε επίσης δύο αποβάθρες, αλλά η δεύτερη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η παρουσία της αργότερα επέτρεπε σε σκάφη ανεφοδιασμού Progress να προσδεθούν στον σταθμό με νέες προμήθειες για αποστολές μακράς διάρκειας.

Το πρώτο του πλήρωμα εκτοξεύτηκε με το Σογιούζ 10, συνδέθηκε με τον σταθμό, αλλά δεν μπόρεσε να μπει σε αυτόν λόγω μιας βλάβης στη θυρίδα εισόδου. Το δεύτερο πλήρωμα εκτοξεύτηκε με το Σογιούζ 11. Βρήκε τον σταθμό σε κακή κατάσταση λόγω μιας μικρής πυρκαγιάς σε καλώδια, αλλά κατάφερε να προσαρμοστεί και να μείνει σε αυτόν 23 μέρες. Δυστυχώς, λίγο πριν από την επάνοδο του πληρώματος στην ατμόσφαιρα, μία από τις βαλβίδες του Σογιούζ άνοιξε στο διάστημα, όταν απορρίφθηκε το τροχιακό τμήμα του, με συνέπεια και οι τρεις κοσμοναύτες να φτάσουν στη Γη νεκροί, λόγω αποσυμπίεσης, στις 11 Οκτωβρίου 1971.

Με μια ματιά…

1587: Ο Βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής, σερ Φράνσις Ντρέικ, βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάντιθ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1824: Πεθαίνει ο λόρδος Βύρων, φιλέλληνας Άγγλος ποιητής.

1882: Πεθαίνει ο Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

1991: Βόμβα που προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο στην Πάτρα εκρήγνυται στα χέρια εκείνου που τη μεταφέρει, σκοτώνοντάς τον μαζί με έξι Έλληνες περαστικούς. Η βόμβα αποδίδεται σε Παλαιστινίους.

1994: Ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό με 77-72 στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο Τελ Αβίβ. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, αφού έχασε από την Μπανταλόνα με 57-59.

2017: Ο Φάρος Κερατσινίου πετυχαίνει 164 πόντους απέναντι στο Παγκράτι για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α2, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε 16 χρόνια. Το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγικότητας είχε καταγραφεί την περίοδο 1990-91 στην αναμέτρηση Ηλυσιακός - Πειραϊκός που έληξε 143-111 υπέρ των γηπεδούχων. Μάλιστα, ο Φάρος με τους 164 πόντους που σημείωσε ξεπέρασε το ρεκόρ του μεγάλου Άρη, ο οποίος είχε πετύχει δύο φορές 153 πόντους (153-62 νίκησε τη Νήαρ Ηστ το 1986 και 153-64 τον Ιωνικό το 1987), αλλά δεν κατέρριψε το ρεκόρ του Ηρακλή, ο οποίος το μακρινό 1972 επικράτησε με 172-94 του ΒΑΟ (με τον Αριστείδη Μούμογλου να πετυχαίνει 145 πόντους).