Εννιά χρόνια χωρίς τον «γίγαντα» Σταύρο Νταϊφά: «Είστε νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό»

Ο σπουδαίος Σταύρος Νταϊφάς, ο εκ των ιστορικών προέδρων του Ολυμπιακού, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή πριν από 9 χρόνια. 

Εννιά χρόνια χωρίς τον «γίγαντα» Σταύρο Νταϊφά: «Είστε νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό»

Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας από τους ιστορικούς προέδρους του Ολυμπιακού, o Σταύρος Νταϊφάς. Το πρωί της 24ης Μαρτίου του 2014 (ημέρα Δευτέρα) διακομίστηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο ιστορικός διοικητικός ηγέτης της ομάδας του Πειραιά απεβίωσε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο επί των οδών Ποσειδώνος και Άρεως. Ο Σταύρος Νταϊφάς συνετέλεσε στο να γίνει το μεγάλο και ιστορικό «deal» μεταξύ του Σωκράτη Κόκκαλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη το καλοκαίρι του 2010, όταν ο πρώτος παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο του ποδοσφαιρικού τμήματος στον δεύτερο.

Υπήρξε στενός φίλος με τον Μιλτιάδη Μαρινάκη, πατέρα του Βαγγέλη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί τη δεκαετία του 1980. Τότε ο Σταύρος Νταϊφάς είχε επιλέξει για τη θέση του Γενικού Αρχηγού τον Μιλτιάδη Μαρινάκη. Ο Σταύρος Νταϊφάς συνολικά ήταν στην προεδρία του Ολυμπιακού για 9 χρόνια, σε 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 1979 έως το 1985, το 1986 και από το 1992 έως το 1994. Στο ενεργητικό του πιστώνονται τα 4 διαδοχικά πρωταθλήματα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός στα ισάριθμα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας (με τον πρώτο τίτλο να έρχεται μέσω του μπαράζ στον Βόλο όπου οι Πειραιώτες επιβλήθηκαν 2-0 του Άρη) και το πρωτάθλημα της σεζόν 1986-87.

Στην ιστορία έχει μείνει η περίφημη ατάκα του «είστε νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό» προς τον διαιτητή Ζλατάνο, μετά το αλήστου μνήμης παιχνίδι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο το 1982, όταν ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί 2-0, του ακυρώθηκε κανονικό γκολ και στη συνέχεια σφυρίχτηκαν τρία πέναλτι σε βάρος των «ερυθρόλευκων».

Πέρα από την ανιδιοτελή αγάπη του για τον Ολυμπιακό, ο Σταύρος Νταϊφάς μνημονεύεται ως ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής και ως επί το πλείστον μία σημαντική προσωπικότητα της ναυτιλιακής κοινότητας του Πειραιά μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα το 1974.

Μεταξύ άλλων, εργάστηκε για να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των εφοπλιστών και των ναυτικών και για να ενδυναμωθεί η θέση του Πειραιά ως Διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Στις τιμητικές διακρίσεις περιλαμβάνονταν Επίτιμο διά βίου Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, διάκριση από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος το 2010 και το Βραβείο Lloyd’s List/Propeller ClubLifetime Achievement Award το 2012.