Η κοκκινόμαυρη σημαία της επανάστασης
Στις 22 Μαρτίου του 1821 οι Έλληνες επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν την επαναστατική σημαία, η οποία ήταν κόκκινη με έναν μαύρο σταυρό στη μέση.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αφού ευλόγησε αυτήν τη σημαία, έστησε έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο προσκύνησαν οι αγωνιστές, ενώ ορκίζονταν «Ελευθερία ή θάνατος».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης κάθε οικογένεια ή κάθε οπλαρχηγός είχε τα δικά του σύμβολα, ωστόσο παντού κυριαρχούσε ο σταυρός. Βέβαια, στα περισσότερα λάβαρα κυριαρχούσε το γαλανόλευκο και λίγοι είναι αυτοί σήμερα που γνωρίζουν για την κοκκινόμαυρη σημαία στην οποία ορκίστηκαν οι ήρωες του 1821.
Η πρώτη σοβαρή μάχη είχε γίνει την προηγούμενη μέρα στα Καλάβρυτα, όπου συγκεντρώθηκαν 600 ένοπλοι αγωνιστές με τους οπλαρχηγούς Φωτήλα, Χαραλάμπη, Θεοχαρόπουλο, Σολιώτη, Παπαδόπουλο, Πετμεζά, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον των Τούρκων. Στη μάχη αυτή υπήρξαν και οι πρώτοι Έλληνες νεκροί του αγώνα για την ανεξαρτησία. Ανατρέχοντας σε μαρτυρίες που έχουν διασωθεί, δύο μόνο αναφέρονται ως οι πρώτοι πεσόντες στον πρώτο αγώνα κατά των «απίστων».
Ο ένας ονομαζόταν Βασίλειος Ορκουλάτος, φτωχός εργάτης από το Αργοστόλι της Κεφαλληνίας, και έχασε τη ζωή του όταν πολυάριθμοι ένοπλοι Τούρκοι μπήκαν από το Ρίο και φτάνοντας στην Πάτρα πυρπόλησαν ένα ρακοπωλείο. Στην καταδίωξή τους και τη συμπλοκή σκοτώθηκε ο Βασίλειος Ορκουλάτος, ο πρώτος νεκρός στον ιερό απελευθερωτικό αγώνα.
Ως δεύτερος κατά σειρά -χρονολογικώς- νεκρός θεωρείται και αναγράφεται ο Παναγιώτης Καρατζάς, ένας φτωχός σανδαλοποιός-τσαγκάρης, ο οποίος διακρίθηκε όχι μόνο για τη γενναιότητά του αλλά και για την ευφυΐα του. Κατασκεύαζε φουρνέλα και ανατίναζε διόδους των αποκλεισμένων στο φρούριο Τούρκων και τους έκοβε την ύδρευση. Σε μία από τις επιχειρήσεις του ο γενναίος Καρατζάς σκοτώθηκε, αλλά κατόρθωσε και παρέλυσε κάθε τουρκική αντίσταση και τα κανόνια του φρουρίου σύρθηκαν από τους ενόπλους του μητροπολίτη Γερμανού και του Ανδρέα Λόντου στις εξόδους της πόλης των Πατρών και την παραλία, απειλώντας και εκφοβίζοντας κάθε εκ των έξω οθωμανική επιδρομή.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.
1832: Πεθαίνει ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.
1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.
1933: Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.
1963: Οι Μπιτλς κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους υπό τον τίτλο «Please, please me».
1975: Πεθαίνει ο Θέμος Ασδέρης σε ηλικία 75 ετών. Από τους παίκτες που στελέχωσαν την ΑΕΚ αμέσως μετά την ίδρυσή της, ερχόμενος από την Πόλη και τη θρυλική Πέρα Κλουμπ. Αργότερα εργάστηκε ως προπονητής (και ομοσπονδιακός) και διαιτητής, ενώ ήταν αυτός που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους Λινοξυλάκη και Πετρόπουλο.
1982: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.
2008: Πεθαίνει ο Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, Κουβανός μουσικός, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.
2016: Το κέντρο των Βρυξελλών συγκλονίζεται από τρομοκρατική ενέργεια με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ακόμη μία στo μετρό της πόλης. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
2017: Τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε ασπαστεί το Ισλάμ.
2020: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει πανελλαδικώς κοινωνική αποστασιοποίηση (λοκντάουν), στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Τζόζεφ Ντάγκαν, ο οποίος εφηύρε τη διαδικασία των πέναλτι. Ο Ντάγκαν είχε θεσμικό ρόλο στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας επί χρόνια και ήταν αυτός που παρέα με τον Μίκαελ Άλμογκ εφηύραν τη «ρώσικη ρουλέτα», εφόσον το αποτέλεσμα ενός αγώνα ή της παράτασης είναι ισόπαλο.
2021: Ο Άγγλος πρώην διεθνής επιθετικός Φρανκ Γουόρθινγκτον πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με ασθένεια.