Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ

Την 1η Μαρτίου του 1959 κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ.

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ

Η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες λειτουργούσαν ήδη αντίστοιχοι φορείς με μεγάλη επιτυχία. «Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας.

Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα ΠΡΟ-ΠΟ» έλεγε η πρώτη διαφήμιση. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το 45% των εισπράξεων θα μοιραζόταν στους νικητές, ενώ τα υπόλοιπα θα κατέληγαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφού αφαιρούνταν τα λειτουργικά έξοδα των πρακτορείων.

Με τη σειρά της η ΓΓΑ θα μοίραζε το ποσό στον ΣΕΓΑΣ, στην ΕΠΟ και στην Εταιρεία Ιπποδρομιών. Το επιπλέον δώρο-έκπληξη ήταν ότι ο νικητής θα κέρδιζε το βάρος του σε ρύζι.

Τα παιχνίδια που συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο ΠΡΟ-ΠΟ ήταν τα εξής: Ολυμπιακός (ΠΕΙΡ) - Παναθηναϊκός (ΑΘ), Απόλλων (ΘΕΣ) – Άρης (ΘΕΣ), ΑΕΚ (ΑΘ) – Εθνικός (ΠΕΙΡ), ΠΑΟΚ (ΘΕΣ) – Πανιώνιος (ΑΘ), Παναιγιάλειος – Δόξα Δράμας, Ερμής (ΠΕΙΡ) – Δόξα (ΠΕΙΡ), Δάφνη (ΑΘ) – ΑΕΝ Ιωνίας (ΑΘ), Ηλυσιακός (ΑΘ) – Ατρόμητος (ΑΘ), ΑΟ Κηφισίας (ΑΘ) – ΓΣ Αμαρουσίου (ΑΘ), Φίλιππος (ΘΕΣ) – Δόξα (ΘΕΣ), Βερόνα (ΙΤΑ) - Νοβάρα (ΙΤΑ), Ταράντο (ΙΤΑ) - Αταλάντα (ΙΤΑ).

Το πρώτο δελτίο περιελάμβανε 12 τακτικούς και 2 αναπληρωματικούς αγώνες. Συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και εισπράχθηκαν 1.004.778 δρχ. Ο μοναδικός 12άρης, τα στοιχεία του οποίου έγιναν γνωστά (Νίκος Πάσαρης, κάτοικος Κυψέλης), κέρδισε 228.360 δρχ. και οι 47 11άρηδες πήραν από 4.757 δραχμές. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης.

ME MIA MATIA...
86 π.Χ.
: Ο Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας, επικεφαλής των ρωμαϊκών λεγεώνων, εισέρχεται στην Αθήνα και ανατρέπει τον τύραννο Αριστίωνα, τον οποίο υποστήριζε ο βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης ΣΤ’.

1862: Ο κυβερνητικός στρατός καταστέλλει με αιματηρό τρόπο την εξέγερση που εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου κατά του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).

1938: Ιδρύεται από τον Κορεάτη επιχειρηματία Λι Μπιούνγκ-τσουλ η Samsung (τρία αστέρια στα κορεάτικα). Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές παγκοσμίως με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς (ναυπηγήσεις, ασφάλειες, ηλεκτρονικά κ.ά.).

1959: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη με 2-0, στον δρόμο για το έκτο σερί πρωτάθλημα της ομαδάρας της δεκαετίας του '50.

1981: Ο Μπόμπι Σαντς, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ξεκινά στη φυλακή απεργία πείνας.

1992: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτείνει τη συγχώνευση σε ενιαίο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Ο γραμματέας του κινήματος Άκης Τσοχατζόπουλος αποδοκιμάζει τον Πάγκαλο. Απορριπτικός και ο ΣΥΝ διά του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

1995: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο δημοσιογράφος Γιώργος Βενετούλιας. Διετέλεσε και πρόεδρος του Εθνικού.

2000: Η συνεχής πτώση του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Οι μικροεπενδυτές χάνουν πολλά δισεκατομμύρια, καθώς οι περισσότεροι δανείζονταν χρήματα για την αγορά των μετοχών όταν ο δείκτης ήταν ακόμη ψηλά.

2012: Ο Ιταλός τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός Λούτσιο Ντάλα πεθαίνει από ανακοπή στην ηλικία των 69 ετών. Το πιο διάσημο τραγούδι του ήταν το «Caruso» (1985), εκδόσεις του οποίου τραγουδήθηκαν από τους Λουτσιάνο Παβαρότι, Αντρέα Μποτσέλι, Μαρία Φαραντούρη κ.ά.

2017: Πεθαίνει στα 55 του χρόνια ο Γιάννης Τσιντσάρης. Υπήρξε σπουδαίος αρσιβαρίστας, ενώ είχε πάρει την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110