Ο φονικός σεισμός του 1981 υπό... «Το φως του Αυγερινού»

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο με 6,7 Ρίχτερ.

Ο φονικός σεισμός του 1981 υπό... «Το φως του Αυγερινού»

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο με 6,7 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 20 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.

Επρόκειτο για μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981. Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο.

Η ΕΡΤ μετέδιδε εκείνο το βράδυ το 12ο από τα 20 επεισόδια από «Το φως του Αυγερινού», μια νουβέλα του Αλέξη Πάρνη που είχε διασκευάσει για την τηλεόραση και είχε σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της τηλεθέασης.

Ήταν από τα πρώτα έγχρωμα σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση και οι έγχρωμοι δέκτες ήταν ακόμα πανάκριβοι και ελάχιστοι στα σπίτια. Δεν υπήρχαν τότε ιδιωτικά κανάλια, παρά μόνο η Δημόσια Τηλεόραση.

Ο σταθμός διέκοψε το τηλεοπτικό πρόγραμμα και έκανε εκκλήσεις στους πολίτες να μη μείνουν στα σπίτια τους. Ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος και ανεκπαίδευτος. Ο από τότε περίφημος κρατικός μηχανισμός συνελήφθη κοιμώμενος, καθώς δεν υπήρχαν σχέδια και οργάνωση για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό. Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ.

Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου. Συνολικά 22.554 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα, οι νεκροί έφτασαν τους 20, ενώ περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν.

ME MIA MATIA...
391:
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό, παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.
1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
1963: Επινοείται η μεταλλική ρακέτα του τένις.
1964: Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.
1975: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα (Πραξικόπημα της πιτζάμας).
1980: Πεθαίνει στο Λονδίνο σε ηλικία 77 ετών ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, μία από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού αθλητισμού. Ο «επικεφαλής» της θρυλικής πεντάδας του προπολεμικού Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας.
1985: Πεθαίνει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 82 ετών ο Γιώργος Γιάμαλης, ο τερματοφύλακας που έγραψε ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ και της εθνικής ομάδας, μέλος της οποίας υπήρξε στην πρώτη της εμφάνιση.
1991: Ντεμπούτο του Νίκου Μαχλά με την ομάδα του ΟΦΗ εναντίον του Πανιωνίου.
1993: Πεθαίνει από καρκίνο του στομάχου ο Μπόμπι Μουρ, λίμπερο και αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, που γεννήθηκε στις 12/4/1941.
1994: Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμα αναγνωρίζει, μετά από 70 χρόνια, τη Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».
2019: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικρατεί του 30χρονου Μιχαΐλ Κουκούσκιν από το Καζακστάν και πανηγυρίζει την κατάκτηση του ATP 250 που διεξάγεται στη Μασσαλία. Με τη νίκη του αυτή ο Τσιτσιπάς ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Νο 11 της παγκόσμιας κατάταξης.
2022: Ξεκινάει στις 05.00 ώρα Ρωσίας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.