Αυτοκτονία σε απευθείας μετάδοση

Στις 22 Ιανουαρίου του 1987 ο Αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας έτσι μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα όρια της δημοσιογραφίας.

Αυτοκτονία σε απευθείας μετάδοση

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο Ντουάιερ ήταν ένας αξιοσέβαστος πολιτικός στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. Όμως, το 1986 η ζωή του άλλαξε δραματικά, όταν κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια προκειμένου να διευκολύνει έναν τοπικό επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας. Ο Ντουάιερ δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος παθητικής δωροδοκίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων, το ποσό δηλαδή που φέρεται να ενθυλάκωσε.

Στις 22 Ιανουαρίου 1987 ο Ντουάιερ προγραμμάτισε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Πενσιλβάνια, το Χάρισμπεργκ. Στην εισαγωγική του ομιλία υποστήριξε για μια ακόμη φορά την αθωότητά του και ανέφερε ότι δεν σκόπευε να παραιτηθεί. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «σύγχρονο Ιώβ», κατηγόρησε τον δικαστή που εξόντωσε έναν αθώο και θεώρησε τον εαυτό του θύμα πολιτικής πλεκτάνης. Μόλις τελείωσε την ομιλία του, και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, έβγαλε τρεις φακέλους από την τσάντα του και τους παρέδωσε σε έναν υφιστάμενό του. Από τον τέταρτο και μεγαλύτερο φάκελο που κρατούσε τράβηξε ένα Μάγκνουμ 357. Όλοι μέσα στην αίθουσα πάγωσαν. Αυτός, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, τους είπε: «Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα». Ο Ντουάιερ με μια γρήγορη κίνηση έβαλε την κάννη του Μάγκνουμ στο στόμα του και πυροβόλησε μπροστά σε πέντε τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν ζωντανά τη συνέντευξή του. Οι θεατές των πρωινών εκπομπών είδαν σε απευθείας μετάδοση την αυτοκτονία. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, καθώς εκείνη την ημέρα τα σχολεία της πολιτείας ήταν κλειστά λόγω χιονοθύελλας.

Η αυτοκτονία Ντουάιερ δημιούργησε μείζον δημοσιογραφικό πρόβλημα και καταστάσεις διλημματικού χαρακτήρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια θα έπρεπε να δείξουν ή να μη δείξουν την αποτρόπαια σκηνή και, αν ναι, με ποιον τρόπο. Έγκυροι καθηγητές δημοσιογραφίας που κλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός υποστήριξαν ότι οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων θα πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα και καλό θα είναι να δίνουν προτεραιότητα στον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα έχει η παρουσίαση της είδησης στο κοινό και να μην έχουν γνώμονα το κυνήγι της πρωτιάς και της τηλεθέασης.

Όσον αφορά τα επακόλουθα της αυτοκτονίας Ντουάιερ, οι τρεις φάκελοι που άφησε ο αυτόχειρας πολιτικός προορίζονταν ο ένας για την οικογένειά του, ο δεύτερος περιείχε μία κάρτα δωρητή σώματος και ο τρίτος ένα γράμμα για τον νεοεκλεγέντα κυβερνήτη της πολιτείας. Αργότερα, ένας φίλος του Ντουάιερ αποκάλυψε ότι ο λόγος της αυτοκτονίας του ήταν η δυνατότητα που θα έδινε στην οικογένειά του να ευεργετηθεί από το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα και να αντεπεξέλθει στα υπέρογκα δικηγορικά έξοδα της δικαστικής του περιπέτειας.

Με μια ματιά…

1788: Γεννιέται ο λόρδος Βύρων, φιλέλληνας Άγγλος ποιητής.

1938: Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην Ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

1942: Γεννιέται ο Μίμης Δομάζος, ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

1977: Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης («Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», «Τα πλοία δεν άραξαν»).

2008: Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από το 1997, αναλαμβάνει διευθυντής εθνικών συνδέσμων της ΟΥΕΦΑ αντικαθιστώντας τον Τζέικομπ Έρελ. Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, πρώην τερματοφύλακα και ηγετικού παράγοντα του Ολυμπιακού.

2018: Ο Ζορζ Γουεά, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο και επιθετικός της Μονακό, της Μίλαν, της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι, της Μαρσέιγ κ.ά., γίνεται ο 24ος Πρόεδρος της Λιβερίας.