Το γήπεδο 110.000 θέσεων στον Ρέντη

Στις 17 Ιανουαρίου του 1962 η διοίκηση του Ολυμπιακού εξήγγειλε την κατασκευή γηπέδου στον Ρέντη, χωρητικότητας 110.000 θέσεων.

Το γήπεδο 110.000 θέσεων στον Ρέντη

Το τότε Καραϊσκάκη έκλεινε αρκετές φορές για έργα, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να δίνουν παιχνίδια ακόμη και στη Λεωφόρο και στη Φιλαδέλφεια. Γι’ αυτόν τον λόγο ο τότε πρόεδρος των Πειραιωτών, Γιώργος Ανδριανόπουλος, άρχισε να αναζητεί οικόπεδο κατάλληλο για να ανεγερθεί ένα γήπεδο πολλών χιλιάδων θέσεων. Ύστερα από αρκετές συζητήσεις και με τη βοήθεια του δημάρχου του Ρέντη βρέθηκε ο χώρος στη συγκεκριμένη περιοχή. Το ποσό της δαπάνης ανερχόταν στις έξι εκατομμύρια δραχμές, με τον κόσμο του Ολυμπιακού να δηλώνει πρόθυμος να στηρίξει οικονομικά από την πλευρά του. Ανοίχτηκε ειδικός λογαριασμός στην τράπεζα και η ομάδα έδωσε φιλικά παιχνίδια για να συγκεντρωθούν τα έσοδα. Το 1962, σε συνδυασμό με την κρατική επιχορήγηση της ΓΓΑ ύψους 1 εκατομμυρίου δραχμών, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την αγορά του οικοπέδου και έστειλε συγχαρητήρια επιστολή.

Την επόμενη χρονιά έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου και αναμενόταν η ανέγερση των κερκίδων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπερνούσε τις 100 χιλιάδες θέσεις και θα ήταν ένα από τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου. Είχε σχεδιαστεί ακόμη και η μακέτα και είχαν γίνει μελέτες. Ωστόσο όταν η χούντα ανέλαβε την εξουσία τα πλάνα άλλαξαν και το γήπεδο δεν ολοκληρώθηκε. Ύστερα από σύσκεψη ανακοινώθηκε η εκταμίευση των 2,6 εκατ. δραχμών για την αγορά των υπολοίπων στρεμμάτων στον Ρέντη και παρουσιάστηκε η μακέτα του έργου. Οι εργασίες έπρεπε να είχαν ξεκινήσει έως τον Φεβρουάριο του 1969 και παρά τις υποσχέσεις της χούντας, τα έργα δεν προχώρησαν ποτέ.

Το 1970 δόθηκαν 20 εκατομμύρια δραχμές και πάλι όμως τα έργα δεν προχώρησαν. Ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου των χουντικών, που ανακοίνωναν ότι τα 10 εκατομμύρια δραχμές από αυτά που δόθηκαν στην Επιτροπή Γηπέδου του Ρέντη χρησιμοποιήθηκαν από τη διοίκηση Μπουζάκη το καλοκαίρι του 1969 για μεταγραφές. Τελικά τα χρήματα για να προχωρήσουν τα έργα δεν βρέθηκαν ποτέ. Πολλά χρόνια μετά ο χώρος εκείνος που προοριζόταν για το νέο γήπεδο έγινε με χορηγία του Σωκράτη Κόκκαλη το Προπονητικό Κέντρο Ρέντη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1817: Ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται Ελβετός πολίτης, σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.

1959: Αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών ο διάσημος Αμερικανός πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι, τότε ονομαζόταν ακόμα Κάσιους Κλέι, ανήμερα των γενεθλίων του. Αντίπαλός του ήταν Μπένζαμιν Τζάκσονγουόρλντ.

1986: Εγκαινιάζεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

1989: Αντιδράσεις και απογοήτευση προκαλεί στην Ελλάδα η χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ να απευθύνει για πρώτη φορά το εορταστικό του μήνυμα στη «μακεδονική», όπως λέει, γλώσσα.

1991: Αρχίζει η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», κατά την οποία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επιτίθενται εναντίον του Ιράκ, που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Κουβέιτ.

1995: Σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτυπά την πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας, σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους και προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές.

2009: Ο 58χρονος παλαίμαχος τερματοφύλακας της Δόξας Δρυμού και φίλαθλος του Ηρακλή, Σωτήρης Σεραφείμ, πεθαίνει στο Καυτανζόγλειο από ανακοπή καρδιάς, όταν με τη λήξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Ηρακλής - ΑΕΚ προσπάθησε να αποτρέψει φιλάθλους του «γηραιού» να συμμετάσχουν στα επεισόδια που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη.