Φούνες: Το «αντίο» του «Βούβαλου»

Στις 11 Ιανουαρίου του 1992 απεβίωσε σε ηλικία μόλις 29 ετών ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες λόγω καρδιακών προβλημάτων.

Φούνες: Το «αντίο» του «Βούβαλου»

Υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής και ένας από τους κορυφαίους που τίμησαν με την παρουσία τους τα ελληνικά γήπεδα. Το 1988 ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, αποφάσισε να καταθέσει μία υψηλή πρόταση στη Ρίβερ Πλέιτ για χάρη του Αργεντινού. Ο σύλλογος της Λατινικής Αμερικής απάντησε θετικά και έτσι ο Φούνες μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Αργεντινός γνώρισε την αποθέωση από πολλούς φίλους των «ερυθρόλευκων».

Μαζί με τον Λάγιος Ντέταρι συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα ξένων που γνώρισε το ελληνικό πρωτάθλημα. Το πρώτο του γκολ επί ελληνικού εδάφους το πέτυχε στις 24 Ιανουαρίου 1988. Παρουσία 75.000 οπαδών του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (72.687 τα επίσημα εισιτήρια) ο Φούνες έκανε το 2-1 στο 54’ του αγώνα με αντίπαλο τη Λάρισα, πριν ο Αθανασίου στο 84’ διαμορφώσει το τελικό 2-2. Στις 5 Φεβρουαρίου του 1989 50.000 κόσμος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ (Ολυμπιακός - ΟΦΗ 2-0) για να αποχαιρετήσει τον Φούνες, o οποίος είχε πάρει απόφαση να αποχωρήσει, μια και δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τον τότε προπονητή των Πειραιωτών, Γιάτσεκ Γκμοχ. Μετά τη σύντομη θητεία του στην Ελλάδα ο «βούβαλος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, συνέχισε την καριέρα του στη γαλλική Νανσί. Έξι μήνες μετά η Νις κίνησε τις διαδικασίες για να τον αποκτήσει, ωστόσο οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν πως έχει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του. Έτσι το 1990 έριξε πρόωρα τίτλους τέλους στην καριέρα του.

Ο Φούνες ξεψύχησε στην αγκαλιά του «θεού της στρογγυλής θεάς», Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Ντιεγκίτο είχε δηλώσει για τον συμπατριώτη του: «Μπορώ να προσθέσω τον Χουάν στη λίστα των καλύτερών μου φίλων, των πιο καρδιακών... Και δεν πάει πολύς καιρός από τότε που μιλήσαμε και νιώσαμε πραγματικά και αληθινά κοντά στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά της ζωής του. Είχε εισαχθεί εδώ και καιρό στο νοσοκομείο “Γουέμες” με την καρδιά του κατεστραμμένη ο ταλαίπωρος. Ήταν τρομερό θέαμα και πολύ επώδυνο να βλέπεις αυτόν τον άντρακλα, αυτόν τον αγαθό γίγαντα καθηλωμένο στο κρεβάτι του πόνου. Του είπα “ηρέμησε Χουάν, και πέθανε, έτσι απλά, στα χέρια μου”».

Στις 15 Απριλίου του 1992, ύστερα από πρωτοβουλία του Μαραντόνα, διεξήχθη φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του Φούνες. «Κάναμε πάνω από 100.000 δολάρια είσπραξη, με τη διαφήμιση και τα συναφή θα ξεπερνάγαμε τις 200.000. Όλα για την οικογένεια του Φούνες, για να πληρωθεί το νοσοκομείο και για να συνεχιστεί το έργο που είχε ξεκινήσει ο Χουάν, μια μικρή σχολή ποδοσφαίρου για παιδιά» είχε δηλώσει ο Μαραντόνα. Εις μνήμην του το στάδιο του Σαν Λουίς, της γενέτειράς του, μετονομάστηκε σε «Στάδιο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες», ενώ λίγο αργότερο το Δημοτικό Συμβούλιο του Σαν Λουίς αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε μία από τις λεωφόρους της πόλης.