Λυμπέρης, ο τελευταίος Έλληνας θανατοποινίτης

Στις 5 Ιανουαρίου του 1972 ο Βασίλης Λυμπέρης πυρπολεί την οικία της εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας τον θάνατο σε 4 ανθρώπους.

Λυμπέρης, ο τελευταίος Έλληνας θανατοποινίτης

Ο Βασίλης Λυμπέρης είναι ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, ο οποίος εκτελέστηκε μετά από σε βάρος του καταδίκη για ποινικό αδίκημα. Η εκτέλεσή του, η οποία έγινε στο πεδίο βολής της ΣΕΑΠ στο Ηράκλειο Κρήτης στις 25 Αυγούστου 1972, έμελλε να είναι η τελευταία περίπτωση εφαρμογής της θανατικής ποινής στην Ιστορία της Ελλάδας. Τα δικαστήρια συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους «εις θάνατον» και μετά τον Λυμπέρη, αλλά τελικά κανένας δεν εκτελέστηκε μέχρι την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 1993. Στις 5 Ιανουαρίου του 1972 ο Λυμπέρης πυρπολεί την οικία της εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας τον θάνατο σε 4 ανθρώπους:

*** Την εν διαστάσει σύζυγό του, Βασιλική Λυμπέρη, 24 ετών.

*** Την πεθερά του, Αντιγόνη Μάρκου, 55 ετών.

*** Την κόρη του, Παναγιώτα Λυμπέρη, 2,5 ετών.

*** Τον γιο του, Γιώργο Λυμπέρη, ενός έτους.

Ο δράστης είχε και τρεις φίλους του συνεργούς στο έγκλημα και η υπόθεση είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη την εποχή εκείνη. Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας (6 Μαΐου 1972) ο Λυμπέρης καταδικάστηκε τετράκις «εις θάνατον» (για καθένα από τα θύματα ξεχωριστά), όπως και ένας από τους συνεργούς του (ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος), ενώ οι υπόλοιποι δύο καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές.

Η εκτέλεση του Λυμπέρη έγινε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης. Τον Λυμπέρη φόνευσε 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα (μόνο τα 6 όπλα περιείχαν αληθινά πυρά). Η εκτέλεση του Αγγελόπουλου ανεστάλη λόγω του νεαρού της ηλικίας και το 1975 μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Το περιστατικό της δολοφονίας μεταφέρθηκε την ίδια χρονιά και στον κινηματογράφο, καθώς γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Οι σατανάδες της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή Τζέιμς Πάρις. Τον ρόλο του Βασίλη Λυμπέρη υποδύθηκε ο Γιάννης Κατράνης.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1900: Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου: τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

1950: Στην Ελλάδα αποκαλύπτεται σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, που εμπλέκει στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

1968: Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνι στην προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Θα πάρει φιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου στην εισβολή των στρατιωτικών και την εκπαραθύρωσή του (Άνοιξη της Πράγας).

1988: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών από ανακοπή καρδιάς ο μπασκετμπολίστας των Γιούτα Τζαζ, Πιτ Μάραβιτς, ο επονομαζόμενος «Pistol Pete».

1989: Το καλωδιακό δίκτυο ESPN αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα 175 αγώνων μπέιζμπολ τον χρόνο για 400 εκατομμύρια δολάρια.

2009: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών ο πρώην αθλητής του Πανιωνίου, Βαγγέλης Δεπάστας.

2009: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» εξαπέλυσε επίθεση με 31 σφαίρες από καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού.

2014: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο μεγάλος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Εουσέμπιο.

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου, ο οποίος υπήρξε η τραγουδιστική συνοδεία της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού στην πορεία της προς τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» το 1971. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες και μαέστρους όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Τάκης Αθηναίος, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Κώστας Χατζής, ο Χάρης Ανδρεάδης και πολλοί άλλοι.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Θεωνάς, Θεώνη, Θεόπεμπτος, Θεόπεμπτη, Συγκλητική.