H δολοφονία του Τζον Λένον από θαυμαστή του

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο Τζον Λένον.

H δολοφονία του Τζον Λένον από θαυμαστή του

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο Τζον Λένον, ο οποίος μέσα από το μουσικό συγκρότημα των Μπιτλς και τη συνεργασία του με τον Πολ ΜακKάρτνεϊ αποτέλεσε έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως.

O Λένον βρήκε τραγικό θάνατο έξω από το σπίτι του, δεχόμενος 5 πυροβολισμούς από έναν φανατικό θαυμαστή του, που απλά «διψούσε» για δημοφιλία και ο καλύτερος τρόπος που είχε σκεφτεί για να την πετύχει ήταν το να σκοτώσει το είδωλό του, την ίδια μέρα μάλιστα που ο δεύτερος του είχε δώσει αυτόγραφο. Το όνομα του δράστη... Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

Ο θάνατος βρήκε τον Τζον Λένον στο τέλος μιας πολυάσχολης μέρας. Το πρωί φωτογραφιζόταν για λογαριασμό του διάσημου περιοδικού RollingStone και ακολούθως παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη στο RKO RadioNetwork. Κατόπιν, θα έφευγε για το RecordPlantStudio, αλλά έξω από το σπίτι του τον περίμενε ο 25χρονος δολοφόνος του, ο οποίος, μάλιστα, του ζήτησε αυτόγραφο.

Έπειτα από αρκετές ώρες στο στούντιο, ο Λένον επέστρεψε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, το ιστορικό κτίριο Dakota, αφού είχε αρνηθεί πρόταση να δειπνήσει εκτός σπιτιού, για να καληνυχτίσει τον γιο του… Δευτερόλεπτα αφού είχε βγει από τη λιμουζίνα του ο Τσάπμαν ανοίγει πυρ εναντίον του.

Η πρώτη σφαίρα δεν τον πέτυχε, αλλά οι επόμενες τέσσερις διαπέρασαν την αριστερή πλευρά του σώματός του στο ύψος του στήθους και του ώμου.

Ο Λένον προσπάθησε να πάει προς το σπίτι του για να ζητήσει βοήθεια, την ίδια στιγμή που ο Τσάπμαν, όπως λέγεται, απλά έβγαλε ήρεμα το παλτό του και περίμενε τη σύλληψή του.

Η πράξη του ήταν 100% συνειδητοποιημένη. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη φορά που ο Τσάπμαν ταξίδευε στη Νέα Υόρκη (διέμενε μόνιμα στη Χαβάη) γι’ αυτόν τον σκοπό, μια και την πρώτη φορά το είχε μετανιώσει. Φυσικά, δεν αρνήθηκε ποτέ τις κατηγορίες, καταδικάστηκε σε ισόβια και στους ψυχιάτρους δήλωσε πως «τα κακά πνεύματα» των ώθησαν στη δολοφονία του Lennon.

Μέσα σε 15 λεπτά είχε επισημοποιηθεί ο θάνατός του και σύμφωνα με τις αναφορές, εκείνη την ώρα ακούστηκε από τα ηχεία του νοσοκομείου το «AllMyLoving» των Μπιτλς...

ME MIA MATIA...

1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη o Ρήγας Φεραίος, μαζί με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αργυρόκαστρο κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.
1951: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 59 ετών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς, πρώην αθλητής στίβου και επίτιμος πρόεδρος της ΕΠΣΑ, της ΕΠΟ και του Παναθηναϊκού.
1966: Κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα βορειοδυτικά της Μήλου το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.
1969: Αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου DC-6 , που εκτελεί την πτήση Χανιά - Αθήνα, συντρίβεται στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 90 επιβαίνοντες (85 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος).
1971: Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση «bypass» στην Ελλάδα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
1974: Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό διεξάγεται στην Ελλάδα. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψηφίζει το 69,2%.
1987: Σκοτώνεται σε τροχαίο στο Πέταλο του Μαλλιακού η δημοσιογράφος Λήδα Βεντούρα.
1987: Η Αλιάντζα Λίμα, η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ομάδα του Περού, αφανίζεται όταν 43 άτομα, ποδοσφαιριστές, τεχνική ηγεσία, μέλη της διοίκησής της και λίγοι οπαδοί της, που ταξίδευαν μαζί της, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα.
2020: Ο Καμερουνέζος Γιουσουφά Μουκόκο γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν στην ηλικία των 16 ετών και 18 ημερών μπαίνει αλλαγή στον εκτός έδρας αγώνα της Ντόρτμουντ εναντίον της Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη.