Η δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι
Στις 31 Οκτωβρίου του 1984 δολοφονείται η Ίντιρα Πριγιανταρσίνι Γκάντι. Γεννημένη στις 19 Νοεμβρίου 1917, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966 έως το 1977 και από το 1980 έως τη δολοφονία της το 1984.
Ήταν κόρη του Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας και συναγωνιστή του Μαχάτμα Γκάντι στον αγώνα της ανεξαρτησίας.
Ως πολιτικός ξεκίνησε την καριέρα της το 1964 μετά τον θάνατο του πατέρα της και κατόπιν πιέσεων των στελεχών του κόμματος του Κογκρέσου που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Πολύ γρήγορα έφτασε στα ανώτατα αξιώματα της Ινδίας, καθώς μετά τον θάνατο του πρωθυπουργού Σάστρι το 1966 ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία. Η Ίντιρα Γκάντι ξεχώριζε όχι μόνο για τις πολιτικές της ικανότητες αλλά και για τον δυναμισμό της, σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου η θέση της γυναίκας ήταν στο σπίτι.
Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της σημαδεύτηκε από τη διαμάχη ινδουιστών και σιχ. Τον Ιούνιο του 1984 διέταξε τη στρατιωτική ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι σιχ, φοβούμενη ότι το μουσουλμανικό Πακιστάν θα βοηθήσει τους ομόδοξους σιχ. Κατά την επέμβαση του στρατού σκοτώθηκαν 83 στρατιώτες και 493 καταληψίες.
Το γεγονός αυτό εξόργισε τους δύο σωματοφύλακες της Ίντιρα Γκάντι, που τη δολοφόνησαν στις 31 Οκτωβρίου 1984. Στις ταραχές που ακολούθησαν, μετά τον θάνατό της, 20.000 φιλήσυχοι σιχ βρήκαν τον θάνατο από τους εξαγριωμένους ινδουιστές.
Με μια ματιά…
1517: Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ και ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία.
1908: Τελετή λήξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, που άρχισαν στις 27 Απριλίου. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα σε ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Δώριζα στον ακοντισμό.
1922: Αρχίζει η Δίκη των Έξι (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζηανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: λήγει η μάχη της Αγγλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτρέπει πιθανή γερμανική εισβολή.
1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: το αντιτορπιλικό USS Reuben James τορπιλίζεται από γερμανικό υποβρύχιο κοντά στην Ισλανδία, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 Αμερικανούς ναύτες. Είναι το πρώτο πλοίο του αμερικανικού ναυτικού που βυθίζεται από εχθρική ενέργεια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1958: Ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς εμφυτεύεται στον Σουηδό Άρνε Λάρσον από τον πρωτοπόρο Σουηδό καρδιοχειρουργό Άκε Σένινγκ στο ιατρικό ινστιτούτο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης. Είναι μάρκας Siemens και κατασκευάστηκε από τον εφευρέτη-γιατρό Ρούνε Έλμκβιστ.
1963: Διαμαρτυρία προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ιαπωνία, με αφορμή δήλωση του Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ότι τα φορτία σίτου που αγόρασε η ΕΣΣΔ θα μεταφερθούν αποκλειστικά και μόνο με αμερικανικά πλοία.
1965: Η Ιερά Σύνοδος απορρίπτει το αυτόματο διαζύγιο και τη δυνατότητα τέταρτου γάμου.
1985: Έκρηξη βόμβας, με 39 τραυματίες, σημειώνεται σε αστικό λεωφορείο που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Αργυρούπολη και κινείται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο ύψος της Δάφνης.
2004: Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου οικοδομείται ξανά, στη μνήμη των 1.065 θυμάτων που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν το Τείχος.