Πέρασαν 40 χρόνια από το παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια η νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, πετυχαίνει ένα ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ.

Πέρασαν 40 χρόνια από το παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα

Ήταν μια Κυριακή απόγευμα του 1982, όταν κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας του πανελληνίου Πρωταθλήματος στίβου στα Χανιά, όπου είχε μετατεθεί η διοργάνωση λόγω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το καλοκαίρι στο ΟΑΚΑ, διεξήχθη ο τελικός του ακοντισμού. Εκεί η Σοφία Σακοράφα έστειλε το ακόντιό της στα 74 μέτρα και 20 εκατοστά, επίδοση που την έφερε στην κορυφή του κόσμου.

Οι βολές της Σακοράφα, η οποία αγωνιζόταν με τα «χρώματα» του ΓΣ Τρικάλων, ήταν στα 66,58 μ., στα 61,82 μ. και στα 65,72 μ. Η τέταρτη ρίψη έμελλε να είναι η ιστορική, καθώς σε εκείνη το ακόντιό της προσγειώθηκε στα 74,20 μ., σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στους φιλάθλους των Χανίων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το στάδιο «Έλενα Βενιζέλου». Ακολούθησε βολή στα 65,90 μ. στην πέμπτη προσπάθεια, ενώ η έκτη ήταν άκυρη.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Φινλανδή Τίνα Λίλακ με 72,40 μ. από τις 29 Ιουλίου 1980, ενώ η ίδια αθλήτρια κατάφερε το επόμενο καλοκαίρι (13 Ιουνίου 1983 στο Τάμπερε) να κάνει και πάλι δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 74,76 μ.

Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, στις 29 Απριλίου 1957, και «μυήθηκε» στον αθλητισμό σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του ΓΣ Τρικάλων.

Στην καριέρα της πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντάς το, συνολικά, περισσότερο από 30 μέτρα. Είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ). Το 2004 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την Ολυμπιακή ομάδα της Παλαιστίνης, μια πρωτοβουλία ειρήνης, που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.

Μάλιστα, λίγους μήνες νωρίτερα, η Σακοράφα είχε καταφέρει να ρίξει το ακόντιο στα 71 μέτρα και 52 εκατοστά στο Λονδίνο. Όπως είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της, ένιωθε πολύ κοντά στην επιτυχία: «Πιστεύω πως θα κάνω το ρεκόρ που όλοι περιμένουν από εμένα».

Με το πέρας του αγώνα στα Χανιά και την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ είπε: «Κράτησα την υπόσχεσή μου. Σας δικαίωσα».

Μόλις έγινε γνωστό το επίτευγμά της, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ανδρέας Παπανδρέου, έσπευσε να τη συγχαρεί: «Η νίκη σου είναι μεγάλη. Μας γεμίζει χαρά. Μας δημιουργεί εθνική ανάταση και αισιοδοξία. Η παγκόσμια επίδοσή σου αναδεικνύει την Ελλάδα. Αποτελεί προηγούμενο και ζωντανό παράδειγμα για τις νέες και τους νέους της χώρας μας. Συγχαρητήρια για τη νίκη σου, την προσπάθειά σου, την ευγενή άμιλλα και το ήθος σου».

Με μια ματιά…

1818 - Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο «Γκάι Χόσπιταλ» του Λονδίνου. Μέχρι τούδε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.

1833 - Με διάταγμα της αντιβασιλείας αποφασίζεται η διάλυση των μοναστηριών που έχουν λιγότερους από έξι μοναχούς.

1849 – Πεθαίνει ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (Νικήτας Σταματελόπουλος), ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης.

1915 - Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζει η τρίτη μάχη της Αρτουά, στην οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια κατά των Γερμανών.

1926 - Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την απόφασή του να καθιερώσει το οκτάωρο και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

1970 – Πεθαίνει ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Γερμανός συγγραφέας. («Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον») (Γεν. 22/6/1898).