Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, δολοφονήθηκε σε ηλικία 34 ετών ο Παύλος Φύσσας.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, δολοφονήθηκε σε ηλικία 34 ετών ο Παύλος Φύσσας, γνωστός και ως Killah P ή Dogo Argentino, Έλληνας αντιφασίστας καλλιτέχνης της ραπ. Έπεσε θύμα ενέδρας στο Κερατσίνι, με δράστη τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η δολοφονία αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα, οι ανακρίσεις ενέπλεξαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και ήταν η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονταν μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος. Στην εξέλιξη των ερευνών μεταξύ των προφυλακισμένων συμπεριλήφθηκαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Φύσσα συνεκδικάστηκε μαζί με άλλες υποθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ο Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος, μαζί με άλλα 15 ηγετικά και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, η οποία χαρακτηρίστηκε ομόφωνα από το δικαστήριο εγκληματική οργάνωση.

Ο Φύσσας συνεργάστηκε με γνωστούς χιπ χοπ καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή. Δεν ενδιαφερόταν για την εμπορική διάθεση της μουσικής παραγωγής του, η οποία διανεμόταν ελεύθερα στο ίντερνετ.

Μέσω της μουσικής του μιλούσε για τη στάση που ακολουθούσε στη ζωή του, για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση. Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε θυμωμένος ότι ο γιος του δεν ανήκε ποτέ πουθενά πολιτικά, καταγγέλλοντας την πολιτική του εκμετάλλευση.

Ο Φύσσας θεωρείται σύμβολο κατά του φασισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2014, έναν χρόνο μετά το συμβάν, τοποθετήθηκε άγαλμα στο σημείο της δολοφονίας, το οποίο έχει βεβηλωθεί πολλές φορές είτε από βανδαλιστές είτε από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Τον Οκτώβριο του 2013 το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, αποφάσισε ομόφωνα να μετονομαστεί η οδός Παναγή Τσαλδάρη σε οδό Παύλου Φύσσα, μετονομασία για την οποία πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2015.

Το 2021 οι επιστήμονες Σπύρος Γκέλης και Μάνθος Πάνου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδωσαν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα αλλά και του Ζακ Κωστόπουλου σε δύο νέους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν: Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae, ώστε τα δύο πρόσωπα να περάσουν στην αθανασία μέσω της επιστήμης.

1827: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Ιτέας (Σκάλα Σαλώνων). Ο Άστιγξ, κυβερνήτης του πλοίου «Καρτερία», καταστρέφει τουλάχιστον τρία τουρκικά πλοία και κυριεύει τρία αυστριακά, που προμήθευαν τρόφιμα τους Τούρκους.
1851: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «New York Times».

1924: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

1931: Με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.

1946: Η Εντίθ Πιάφ δίνει συναυλία στο «Θέατρο Κοτοπούλη» στην Αθήνα. Η 31χρονη Γαλλίδα τραγουδίστρια θα γνωρίσει τον 25χρονο ηθοποιό Δημήτρη Χορν και θα τον ερωτευτεί σφοδρά, χωρίς ανταπόκριση.

1970: Πεθαίνει σε ηλικία 28 ετών ο Τζίμι Χέντριξ, από τους κορυφαίους κιθαρίστες στην ιστορία της ροκ μουσικής.

2020: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ανακηρύσσεται ο πιο πολύτιμος παίκτης του NBA. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο «MVP» για τον Αντετοκούνμπο, ο οποίος γίνεται ο 12ος παίκτης που κερδίζει το βραβείο αυτό 2 συνεχόμενες σεζόν. Νωρίτερα, του είχε απονεμηθεί το τρόπαιο του Defensive Player of the Year και μαζί με τους Μάικλ Τζόρνταν (1987-88) και Χακίμ Ολάζουον (1993-94) είναι οι μόνοι παίκτες που επιλέχθηκαν ως ο πιο πολύτιμος παίκτης του NBA και ο καλύτερος αμυντικός την ίδια σεζόν.