Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα

Δύο θρύλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου «γνωρίστηκαν» στις 13 Σεπτεμβρίου 1959 στο Φάληρο.

Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα

Ο Ολυμπιακός, ο (μόνιμος) πρωταθλητής Ελλάδας, και η Μίλαν, πρωταθλήτρια Ιταλίας, «έσμιξαν» για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, τον «πρόγονο» του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Ήταν ένα ζεστό απόγευμα Κυριακής. Η αναμέτρηση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4.30 το απόγευμα, καθώς το γήπεδο δεν διέθετε προβολείς. Τα 21.000 εισιτήρια που τυπώθηκαν είχαν εξαντληθεί από μέρες. Οι θύρες του γηπέδου Καραϊσκάκη άνοιξαν από τις 12 και ο κόσμος κατέκλυσε γρήγορα τις εξέδρες.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός θα αγωνιζόταν σε αυτήν την ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς την περασμένη χρονιά είχε αποσυρθεί, αφού είχε κληρωθεί με την τουρκική Μπεσίκτας, λόγω των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Μίλαν, πέρα από τους Ιταλούς διεθνείς, διέθετε και τέσσερις ξένους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Τον Σουηδό Νιλς Λίντχολμ, τον αποκαλούμενο «μπαρόνε» που στα 37 του παρέμενε σπουδαίος μεσοεπιθετικός, τον Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο, ήρωα της Ουρουγουάης στον θρίαμβο επί της Βραζιλίας στο «Μαρακανά» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1950, τον Βραζιλιάνο Ζοζέ Αλταφίνι, πρωταθλητή κόσμου το 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας, και τον σχετικά άσημο -μπροστά στους άλλους- Αργεντινό Ερνέστο Γκρίλο.

Στην πρώτη αυτή «δειλή» εμφάνιση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός είχε τη στήριξη και τις ευχές όλων, ακόμη και των «αιωνίων» αντιπάλων. Παραμονές του αγώνα οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού Νεμπίδης, Λινοξυλάκης και Αγγελόπουλος βρέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η «ερυθρόλευκη» αποστολή με μια ανθοδέσμη στα χέρια και ευχήθηκαν στους συναδέλφους τους «καλή επιτυχία».

Τα μεγάφωνα έπαιζαν συνεχώς τον ύμνο του Ολυμπιακού (λέγεται ότι ακούστηκε 32 φορές μέχρι να αρχίσει το ματς). Όλοι αδημονούσαν να βγουν οι παίκτες στο τερέν και να αρχίσει ο αγώνας. Ενώπιον του Αυστριακού διαιτητή Φριτς Σάιπελ, οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με τις εξής συνθέσεις…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Ιωάννου, Στεφανάκος, Σούλης, Πολυχρονίου, Ποσειδών, Κ. Παπάζογλου, Υφαντής, Μπέμπης, Ψύχος.

ΜΙΛΑΝ: Γκαλέζι, Φοντάνα, Μαλντίνι, Ζαγκάτι, Λίντχολμ, Οκέτα, Ντανόβα, Γκάλι, Αλταφίνι, Γκρίλο, Μπεάν.

Στην 11άδα της Μίλαν ήταν ο 27χρονος διεθνής αμυντικός Τσέζαρε Μαλντίνι που ακόμη δεν είχε γεννήσει τον διάσημο γιο του, Πάολο (ήρθε στον κόσμο το 1968). Κάτω από τα δοκάρια καθόταν ο Γκαλέζι, αφού ο Λορέντζο Μπουφόν, δεύτερος ξάδερφος του παππού του Τζανλουίτζι Μπουφόν, ύστερα από δεκαετή θητεία είχε παραχωρηθεί το καλοκαίρι στην Τζένοα.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και σκόρπισε τέτοια ρίγη συγκίνησης στους οπαδούς του, που όπως έγραψε το «ΦΩΣ» στο πρωτοσέλιδό του «ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΕΡΙΓΗΣΑΝ». Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν δύο φορές, με γκολ των Κ. Παπάζογλου στο 19’ και Υφαντή στο 45’. Το δεύτερο, μάλιστα, γκολ που σημείωσε ο Υφαντής ήταν τέτοιας σπανιότητας που το «ΦΩΣ» έγραψε: «ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΝ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ ΥΦΑΝΤΗ ΑΞΙΖΕ ΓΙΑ ΔΥΟ». Ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 79’, όταν δέχθηκε την ισοφάριση από τον Αλταφίνι, ο οποίος πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, ύστερα από φάουλ που εκτέλεσε ο Λίντχολμ. Μια φάση που το «ΦΩΣ» περιέγραψε στην πρώτη του σελίδα με τον τίτλο: «ΕΔΕΧΘΗ ΑΠΟ ΜΟΙΡΑΙΟΝ ΛΑΘΟΣ ΑΔΙΚΩΤΑΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2».

Με μια ματιά…

1873: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως.

1928: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με επιστολή του στον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

1965: Οι Μπιτλς κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday» και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

1986: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο τραγικός απολογισμός.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110