Όταν ταρακουνήθηκε η Αθήνα…

Πριν από 23 χρόνια (7/9/99) η Αθήνα συγκλονιζόταν επί δεκαπέντε δευτερόλεπτα από έναν τρομακτικό σεισμό.

Όταν ταρακουνήθηκε η Αθήνα…

Πριν από 23 χρόνια (7/9/99) γύρω στις 3 το απόγευμα (14:56 για την ακρίβεια) η Αθήνα και εν γένει η Αττική συγκλονιζόταν επί δεκαπέντε δευτερόλεπτα από έναν τρομακτικό σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έμεινε στην Ιστορία ως εκείνος «της Πάρνηθας», αφού το επίκεντρό του ήταν στο βουνό του Λεκανοπεδίου. Από καταρρεύσεις κτιρίων, πτώσεις και εμφράγματα προκλήθηκαν 143 θάνατοι (οι 39 στο μοιραίο εργοστάσιο της Ρικομέξ στο Μενίδι). Γεγονός που τον καθιστά τον φονικότερο σεισμό των τελευταίων 50 χρόνων στον ελλαδικό χώρο.

Εξάλλου, 700 τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες ήταν οι άστεγοι. Όσο για τις ζημιές υπολογίστηκαν (με τα σημερινά δεδομένα, καθότι είχαμε ακόμη δραχμές τότε) στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει καταγραφεί στην ελλαδική επικράτεια. Η φονικότητα και η καταστροφικότητά του εξηγούνται (αφού μεγαλύτεροι σεισμοί έχουν καταγραφεί στα ελληνικά χρονικά, χωρίς παρόμοιες συνέπειες) από την εγγύτητά του στην Αθήνα (18 χλμ. από το κέντρο της) καθώς και το μικρό εστιακό βάθος (9 έως 14 χλμ.).

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Με βάση μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ' ύψος του εδάφους, που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 Ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλον. Ο σεισμός προήλθε από τεκτονική δράση. Στα αξιοσημείωτα η τουρκική βοήθεια ως ανταπόδοση της ελληνικής στη Νικομήδεια στις 17 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Με μια ματιά…

1893: Ιδρύεται η Τζένοα, ο αρχαιότερος ιταλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος.

1895: Διεξάγεται στην Αγγλία ο πρώτος αγώνας Ράγκμπι Λιγκ.

1833: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Παλαμήδι από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1909: Γεννήθηκε ο Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου («Λεωφορείον ο Πόθος», «Αμέρικα Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το λιμάνι της αγωνίας»).

1912: Οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση, επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδος.

1936: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 95 της δικτατορίας Μεταξά ιδρύεται η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) «δια την διαπαιδαγώγησιν, μόρφωσιν και ψυχαγωγίαν του κοινού». Πρόδρομος της ΕΡΤ.

1950: Γεννήθηκε η Κρίσι Χάιντ, Αμερικανίδα ρόκερ, ηγετική φιγούρα του συγκροτήματος Pretenders.

1959: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Έλληνας ποδοσφαιριστής Θαλής Τσιριμώκος.

1960: Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.

1964: Ο Μίκης Θεοδωράκης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από το Φεστιβάλ Αθηνών, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει το λαϊκό του ορατόριο με τίτλο «Άξιον Εστί» (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), χαρακτηρίζοντάς τον «αυθάδη και προσβλητικό για τον λαό εξοστρακισμό της ελληνικής λαϊκής μουσικής». Παράλληλα, δηλώνει ότι το έργο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

2003: Πέθανε ο Αρτέμης Μάτσας, Έλληνας ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του κακού που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο.

2015: Πέθανε η Βούλα Ζουμπουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός.

2017: Πέθανε η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μπέμπα Μπλανς.