Παγκόσμια συγκίνηση στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997, επτά μέρες μετά τον θάνατό της σε τροχαίο, εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Παγκόσμια συγκίνηση στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Το γεγονός καλύφθηκε με έκτακτες συνδέσεις τηλεοπτικών σταθμών από κάθε μέρος του πλανήτη και τις κάμερες στραμμένες στα πρόσωπα των συγγενών, των ανθρώπων του παλατιού αλλά κυρίως των απλών πολιτών που ένιωθαν ότι είχαν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο. Η κοσμαγάπητη Νταϊάνα και ο θάνατός της προκάλεσαν πένθος σε πάνω από τρία εκατομμύρια κόσμο που βρέθηκε στην τελετή ακολουθώντας τη μακρά πορεία της πομπής για να τιμήσει τη μνήμη της γυναίκας που διακρίθηκε για τη διαφορετικότητά της στον τρόπο με τον οποίο έζησε ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Και φυσικά σε πολύ περισσότερα εκατομμύρια (για την ακρίβεια 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους) που είδαν τηλεοπτικά την κηδεία της γυναίκας που έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο για τη στάση της και κυρίως για την κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της.

Στις ΗΠΑ επτά κανάλια μετέδωσαν ζωντανά την τελετή, παρά τη διαφορά ώρας, ενώ κάποιοι είχαν πάει στο Λονδίνο δύο μέρες νωρίτερα από την κηδεία για να έχουν καλύτερη θέση… «Νταϊάνα, σε λατρεύουμε» φώναζε το πλήθος στους δρόμους του Λονδίνου. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο αδερφός της, κόμης Σπένσερ, ενώ τραγούδι στη μνήμη της αφιέρωσε ο Έλτον Τζον, το «candle in thewind». Ένα τραγούδι που είχε γράψει για τη Μέριλιν Μονρόε, η οποία είχε πεθάνει στα 36 χρόνια της. Όπως ακριβώς και η Νταϊάνα…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος σαλπάρει από την Γκομέρα των Καναρίων Νήσων, το τελευταίο λιμάνι που έπιασε πριν διασχίσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό Ωκεανό.

1522: Το «Victoria», το μόνο πλοίο που απέμεινε από την αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σανλούκαρ δε Μπαραμέδα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που έκανε τον περίπλου του κόσμου.

1860: Η γέννηση του Λορέντζου Μαβίλη.

1939: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Νότια Αφρική κηρύσσει τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία.

1943: Η γέννηση του Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd.

1955: Σεπτεμβριανά: οι ελληνικές, εβραϊκές και αρμενικές μειονότητες της Κωνσταντινούπολης είναι ο στόχος ενός πογκρόμ που υποστηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση. Δεκάδες σκοτώνονται στις επακόλουθες ταραχές.

1968: Παγκόσμιας σημασίας οι ανασκαφές στη Σαντορίνη, καθώς τα ευρήματα που ήταν θαμμένα μέσα στη στάχτη δίνουν μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή το 1550 π.Χ.-1520 π.Χ.

1975: Η Κρις Έβερτ κερδίζει τον πρώτο από τους έξι τίτλους της στο US Open.

1979: Στον δρόμο προς την προπόνηση με την εθνική ομάδα των Ελπίδων στην Αθήνα σκοτώνονται σε τροχαίο οι παίκτες της Λάρισας, Μουσιάρης και Κουκουλίτσιος, ενώ σώζεται, ως εκ θαύματος, ο Βαλαώρας.

1991: Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των βαλτικών κρατών: της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Το όνομα Αγία Πετρούπολη αντικαθιστά το Λένινγκραντ με το οποίο ήταν γνωστή από το 1924.

1998: Πεθαίνει ο διάσημος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

2007: Ο θάνατος του μεγάλου Ιταλού τενόρου Λουτσιάνο Παβαρότι.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Βιβή, Βίβος, Ευδόξιος, Ευδοξία, Δόξης.