Η επανάσταση του Συντάγματος

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα  ανάκτορα με σκοπό την παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα.

Η επανάσταση του Συντάγματος

Μέχρι τότε ο βασιλιάς κυβερνούσε ως απόλυτος μονάρχης. Ήταν ένα αίτημα που είχε τεθεί από τα φιλελεύθερα στοιχεία του αγγλικού και γαλλικού κόμματος ήδη από την εποχή του Καποδίστρια. Η ιδέα του συντάγματος ήταν απαίτηση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, καθώς πίστευαν ότι ήταν το αναγκαίο μέσο για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματά τους.

Το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν προϊόν συνωμοσίας τριών ανθρώπων. Του Κεφαλλονίτη αγωνιστή και διπλωμάτη Ανδρέα Μεταξά (ρωσικό κόμμα), που έφερε τον τίτλο του Κόμη, του Αιγιώτη αγωνιστή Ανδρέα Λόντου (αγγλικό κόμμα) και του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη (γαλλικό κόμμα). Η φρουρά των Αθηνών, που στρατοπέδευε στο Μοναστηράκι, στασίασε μπροστά στο πλήθος και με αρχηγό τον Δημήτριο Καλλέργη παρατάχθηκε στην μπροστινή πλατεία των ανακτόρων, η οποία θα μετονομασθεί εξ αφορμής του γεγονότος αυτού σε Πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μακρυγιάννη κατέφθασε μπροστά από τα ανάκτορα, φωνάζοντας «ζήτω το σύνταγμα».

Με αφορμή τη συγκέντρωση ο Όθωνας εμφανίστηκε από το παράθυρο που βρίσκεται πάνω από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και συνομίλησε με τον έφιππο Καλέργη, ο οποίος του εξήγησε ότι ο λαός απαιτεί την άμεση σύγκληση Εθνοσυνέλευσης για την κατάρτιση συντάγματος. Ο βασιλιάς ζήτησε να συνομιλήσει πρώτα με τους ξένους εταίρους του, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποδεχθεί τα αιτήματα των επαναστατών. Έτσι, τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας υπέγραψε τα αναγκαία διατάγματα για τη σύγκληση Εθνοσυνελεύσεως. Στη συνέχεια διόρισε πρωθυπουργό τον αρχηγό του ρωσικού κόμματος, Ανδρέα Μεταξά, ενώ επίλεκτα μέλη του κινήματος τον πλαισίωσαν στα βασικά υπουργεία.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λόντος διορίστηκε στο υπουργείο Στρατιωτικών, ο Κωνσταντίνος Κανάρης στο υπουργείο Ναυτικών, ο Ρήγας Παλαμήδης στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Δρόσος Μανσόλας στο υπουργείο Οικονομικών. Το κίνημα, που ήταν αναίμακτο, έληξε και τυπικά γύρω στις 3 το μεσημέρι, όταν το συγκεντρωμένο πλήθος διαλύθηκε και οι στρατιώτες επέστρεψαν στη βάση τους στο Μοναστηράκι. Παράλληλα υπήρξε συμφωνία για διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Ελλάδα προς τα τέλη Οκτωβρίου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1875: Γεννιέται ο Φέρντιναντ Πόρσε, Αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού Σκαραβαίου.

1926: Γεννιέται η Ειρήνη Παπά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ειρήνης Λελέκου, Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή καριέρα.

1929: Τα όργανα της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του Ριζοσπάστη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τη χώρα κυβερνά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1958: Αρχίζει στην Ελλάδα η εφαρμογή του Νόμου 4.000 για την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών (τεντιμπόηδες). Εφαρμόζεται το κούρεμα με την ψιλή και η διαπόμπευση των εν λόγω ατόμων.

1958: Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1960: Εγκαινιάζεται στα Τέμπη η πλέον σύγχρονη γέφυρα στην Ελλάδα, η οποία συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Πηνειού.

1971: Το Κατάρ γίνεται ανεξάρτητο κράτος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1974: Ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ).

1983: Πεθαίνει η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη.

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών στη Ρόδο ο περιβόητος «Κουταλιανός», ο Δημήτρης Μακρής.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Άνθιμος, Ανθιμία, Αρχοντίων, Αρχοντής, Αρχοντία, Πολύδωρος, Πολυδώρα, Φοίβος, Φοίβη



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110