Το τελευταίο... ταξίδι του Μάνου Κατράκη ήταν στα Κύθηρα

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984 πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης.

Το τελευταίο... ταξίδι του Μάνου Κατράκη ήταν στα Κύθηρα

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984 πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η συνεχής καταπόνηση του οργανισμού του τού δημιούργησε με τον καιρό προβλήματα και η υγεία του εξασθένησε. Αρνήθηκε να ακολουθήσει αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας, όντας καπνιστής. Έτσι, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας όπου πρωταγωνίστησε, απεβίωσε... Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος του ΚΚΕ. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Κάποια στιγμή χρειάστηκε να πουλήσει μέχρι και τα ρούχα του για να ζήσει... Ο ίδιος αναφέρει στη βιογραφία του: «Λίγο μετά που γύρισα από το μέτωπο, παντρεύτηκα. Είχα έναν δεσμό πριν φύγω και όταν επέστρεψα είχε πεθάνει ο πατέρας της, ήταν εισαγγελέας. Τη λέγανε Νένα. Ξέρεις, όταν είσαι στο μέτωπο, δένεσαι με αυτούς που αφήνεις πίσω. Εκεί πάνω η πραγματική σου συντροφιά είναι κάθε στιγμή ο θάνατος. Και τότε σκέφτεσαι γιατί να κάνω εκείνο, αρχίζεις πλέον και να κάνεις αυτοέλεγχο. Να αυτοελέγχεσαι. Λες, ας πούμε, τι με ένοιαζε εμένα να κάνω αυτό… ματαιότητα ήταν το ένα, ματαιότητα ήταν το άλλο. Και μετά σκέφτεσαι πόσο αλλαγμένος θα είσαι αν γυρίσεις πίσω, πώς θα είσαι, τι θα κάνεις, πώς θα φερθείς, πώς θα αγαπάς; Όλα αυτά σε οδηγούν σε μια ανακατάταξη και ανακατανομή αξιών μέσα στο μυαλό και στην ψυχή σου. Κι όταν γύρισα, φυσικά παντρευτήκαμε κάποια στιγμή, παρά τις αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Ο μισθός του Εθνικού Θεάτρου είχε καταντήσει ίσα ίσα για ένα πιάτο φαΐ. Πού να φτάσει να θρέψεις μάνα, αδελφή, γυναίκα έγκυο. Η γυναίκα μου τελικά έκανε αποβολή οκτώ μηνών, είχε δίδυμα. Αρχίσαμε να πουλάμε ό,τι είχαμε. Τελειώσανε και αυτά. Τώρα;».

Εκτός από το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, αγαπούσε τον ιππόδρομο αλλά και το ποδόσφαιρο, έχοντας μάλιστα παίξει δεξί μπακ στον Κεραυνό και στον Αθηναϊκό. Το 1946, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση μετάνοιας, εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη και στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 απήγγειλε το «Άξιον Εστί» του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στο ομώνυμο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες και συμμετείχε σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, όπου με την ανεπανάληπτη φωνή του δικαίωνε τον νεοελληνικό ποιητικό λόγο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1792: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, αφηνιασμένα πλήθη σφαγιάζουν τρεις καθολικούς επισκόπους, περισσότερους από 200 ιερείς και φυλακισμένους που θεωρούνται βασιλόφρονες.
1843: H πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το μνημόνιο που συντάσσουν οι τρεις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων για τα οικονομικά του κράτους. Την επόμενη μέρα θα ξεσπάσει η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
1913: Γεννιέται ο Σκωτσέζος Μπιλ Σάνκλι. Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την Ιστορία της Λίβερπουλ, που την ανέλαβε από τη δεύτερη κατηγορία και τη μετέτρεψε σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.
1937: Πεθαίνει ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Γάλλος ιστορικός, παιδαγωγός, ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
1945: Λήγει και επισήμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στα ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο.
1958: Διεξάγεται η Μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις άνδρες της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί Βρετανοί στρατιώτες.
1960: Τρεις βαρυποινίτες εκτελούνται στην Κέρκυρα, έχοντας καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γκουβούση, Χαρίλαο Κουστένη και Ιωάννη Νικολακόπουλο. Ο Γκουβούσης και ο Νικολακόπουλος είχαν σκοτώσει τις συζύγους τους, ενώ ο Κουστένης είχε καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου.
1976: Η ΕΡΤ3 εκπέμπει για πρώτη φορά. Ο πομπός είναι εγκατεστημένος στο Περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ο Τέρενς Κουίκ στο στούντιο.
1998: Ένα McDonnell Douglas MD-11 της Swissair, που εκτελεί την πτήση SR 111 από το αεροδρόμιο «JFK» της Νέας Υόρκης στη Γενεύη, συντρίβεται στον Ατλαντικό, 8 χιλιόμετρα από τις ακτές της Nέας Σκωτίας νοτιοδυτικά του Χάλιφαξ, και οι 229 επιβάτες βρίσκουν τον θάνατο. Στην πτήση, που είναι γνωστή ως «Πτήση των Ηνωμένων Εθνών», λόγω της δημοφιλίας της ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΟΗΕ, στους επιχειρηματίες και στους επιστήμονες, θα ήταν και ο Ουόλτερ Μπέρι, που όμως έχασε το αεροπλάνο εξαιτίας του διαβατηρίου του που κατά λάθος είχε κρατήσει η γυναίκα του, Τάμι.
2018: Η Εθνική πόλο νέων ανδρών με προπονητή τον Τεό Λοράντο, μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο του Βελιγραδίου πέρυσι, νικά στον τελικό το Μαυροβούνιο με 14-12 και κατακτά την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας.