Η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέρασε στην αιωνιότητα 25 χρόνια πριν…

Την 31η Αυγούστου του 1997 η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέρασε στην αιωνιότητα, συγκλονίζοντας τον κόσμο με την είδηση του θανάτου της σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέρασε στην αιωνιότητα 25 χρόνια πριν…

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Νταϊάνα με τον αγαπημένο της, Ντόντι Αλ Φαγέντ, αναχώρησαν από το ξενοδοχείο Ritz για να επιστρέψουν στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι. Οι δυο τους μαζί με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής της φρουράς, μπήκαν στη μαύρη Mercedes-Benz S280 την ώρα που δεκάδες παπαράτσι ζητούσαν ένα καρέ τους. Φεύγοντας από το πίσω μέρος του ξενοδοχείου, από την έξοδο Rue Cambon, κατευθύνθηκαν προς τη σήραγγα Pont de l'Alma, όπου γράφτηκε άδοξα το τέλος τους. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, που είχε αγγίξει τα 105 χλμ./ώρα, έχασε τον έλεγχο λίγα λεπτά μετά την είσοδο στη σήραγγα και προσέκρουσε σε μια τσιμεντένια κολόνα.

Ο οδηγός Ανρί Πολ και ο Αλ Φαγέντ, που ήταν συνοδηγός, πέθαναν ακαριαία. Ο σωματοφύλακας Ρις Τζόουνς είχε χάσει τις αισθήσεις του ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ωστόσο, είχε ακόμα τις αισθήσεις της την ώρα που οι παπαράτσι έφταναν στο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες του συμβάντος. Αρκετή ώρα μετά την απεγκλώβισαν και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο. Η πριγκίπισσα έκλεισε τα μάτια της στις 4 το πρωί της Κυριακής, μετά από πολλές καρδιακές προσβολές και παρά τη συνεχή προσπάθεια των ιατρών να την επαναφέρουν. Υπήρξαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας για το δυστύχημα, το οποίο όμως φαίνεται πως προκλήθηκε από την ακραία καταδίωξη των παπαράτσι και την ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του οδηγού.

Επτά ημέρες από τον θάνατο της Νταϊάνα σε τροχαίο δυστύχημα, εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της. Την κηδεία παρακολούθησαν 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου με λουλούδια και φώναζαν «Νταϊάνα, σε λατρεύουμε». Γύρω στους 8.000 είχαν διανυκτερεύσει σε διάφορα σημεία της διαδρομής απ’ όπου θα περνούσε η πομπή. Τουλάχιστον 60 άτομα, μεταξύ των οποίων και 8 ξένοι, είχαν καταλάβει τις θέσεις τους δύο ημέρες πριν από την κηδεία για να έχουν την ιδανική θέση.



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1922: Η ελληνική και η αρμενική συνοικία της Σμύρνης καταστρέφονται από πυρκαγιά που σκόπιμα έβαλαν οι τουρκικές αρχές της πόλης. Η 11η Μεραρχία, υπό τον υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, αφού κυκλώνεται στην περιοχή των Μουδανιών, παραδίδεται στους Τούρκους.
1923: Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν και καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.
1933: Εγκαινιάζεται το Λαϊκό Νοσοκομείο στο Γουδή, δύναμης 300 κλινών, για την εξυπηρέτηση κυρίως των απόρων.
1969: Παραμονή των 46ων γενεθλίων του, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αϊόβα ο Ρόκι Μαρτσιάνο, ο μοναδικός παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών που αποσύρθηκε αήττητος, στα 32 του χρόνια, με 49-0 νίκες, από τις οποίες οι 43 ήταν με νοκ άουτ.
1990: Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία υπογράφουν τη συνθήκη ενοποίησής τους.
2002: Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδας.
2004: Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη από τον Ιταλό χειρουργό Σάντρο Τζανίνι στον ραλίστα Σιλβάνο Μπόρντον.
2005: Από πανικό σε γέφυρα στη Βαγδάτη χάνουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι.
2006: Βρέθηκαν από την αστυνομία του Όσλο οι πίνακες του Έντβαρντ Μουνκ «Η κραυγή» και «Μαντόνα» που εκλάπησαν από το μουσείο Μουνκ το 2004.
2013: Ο Έλληνας πρωταθλητής Μιχάλης Ζαμπίδης κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο της Superkombat στα -71 κιλά, νικώντας τον τουρκικής καταγωγής Χαρούν Κίνα στο Βουκουρέστι.
2017: Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Ρέτσος, γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής, όταν μεταγράφεται στη Λεβερκούζεν έναντι ποσού που θα φτάσει τα 22 εκατ. ευρώ. Το ρεκόρ θα αντέξει λίγες ώρες μόνο, αφού ο Μήτρογλου θα μεταγραφεί από την Μπενφίκα στη Μαρσέιγ έναντι 27,5 εκατ. ευρώ.
2020: Η Αλεξάνδρα Ασημάκη, κορυφαία πολίστρια στον κόσμο το 2011 και μοναδική Ελληνίδα με αυτήν τη διάκριση, βάζει τέλος στην τεράστια καριέρα της, αποχωρώντας από τη δράση σε ηλικία 32 ετών.