Η Μπακογιάννη πήρε το αργυρό μετάλλιο στην Ατλάντα

Στις 3 Αυγούστου του 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα η Νίκη Μπακογιάννη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Η Μπακογιάννη πήρε το αργυρό μετάλλιο στην Ατλάντα

Στις 3 Αυγούστου του 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα η Νίκη Μπακογιάννη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος. Ήταν 28 ετών τότε. Οι ελπίδες της Ελλάδας για ένα μετάλλιο στον στίβο την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης προέρχονταν από τον Κώστα Γκατσιούδη λόγω της μεγάλης του βολής στον προκριματικό του ακοντισμού (87,12 μ.). Στον τελικό, όμως, λύγισε από την απειρία και περιορίστηκε στη δέκατη θέση.

Φαινόταν πλέον ξεκάθαρα ότι ο στίβος δεν θα χάριζε μετάλλιο στην Ελλάδα. Όλα αυτά, όμως, ίσχυσαν μέχρι να ξεκινήσει το ύψος γυναικών. Η Νίκη Μπακογιάννη, δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου την ίδια χρονιά με 1,96 μ., δεν είχε ελπίδες για μετάλλιο, αλλά για ένα καλό πλασάρισμα, έχοντας πετύχει πρόσφατα πανελλήνιο ρεκόρ με 1,97 μ. Μεγάλο φαβορί ήταν η κυρίαρχη του αγωνίσματος Στέφκα Κονσταντίνοβα, που επιζητούσε το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Η Βουλγάρα αθλήτρια ήξερε ότι στα 31 της χρόνια δεν θα είχε άλλη ευκαιρία να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βά­θρου και σίγουρα δεν περίμενε ότι μία Ελληνίδα θα ήταν αυτή που θα της έκανε τη… ζωή δύσκολη.

Ο τελικός ξεκίνησε με την Μπακογιάννη να περνά άνετα το 1,97, ακόμα και το 1,99, βελτιώνοντας το ρεκόρ της. Η Λαμιώτισσα πρωταθλήτριά μας πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια και το 2,01 και σιγούρεψε το μετάλλιο, μετά την αποτυχία της Ιταλίδας Αντονέλα Μπεβιλάκουα που περιορίστηκε στην τέταρτη θέση και αργότερα ακυρώθηκε λόγω ντόπινγκ. Έμειναν πλέον στο παιχνίδι για το χρυσό μετάλλιο η Μπακογιάννη, η Ουκρανή Ίνχα Μπαμπάκοβα και η μεγάλη Κοσταντίνοβα. Στο 2,03 απέτυχε η Μπαμπάκοβα και το πέρασαν οι δύο Βαλκά­νιες, η Νίκη με ένα εκπληκτικό άλμα στην τρίτη της προσπάθεια! Η Μπαμπάκοβα έμεινε στο 2,01, επίδοση που θα της έδινε το ασημένιο μετάλλιο σε οποιουσδήποτε Ολυ­μπιακούς Αγώνες, όχι όμως στην Ατλάντα. Το 2,05 φαινόταν ότι θα ήταν το καθοριστικό ύψος. Η Νίκη δεν είχε άλλες δυνάμεις, άλλωστε είχε ξεπεράσει ήδη τον εαυτό της κατά πολύ. Η Κοσταντίνοβα διψούσε για τον μοναδικό τίτλο που της έλειπε, πέρασε και το 2,05 με τη δεύτερη προσπάθεια και νίκησε στον μεγάλο αυ­τόν αγώνα.

«Ένιωθα από μέρες ότι θα γινόταν κάτι σε αυτόν τον α­γώνα. Μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κλειστού άλ­λαξε η ψυχολογία μου. Το 2,03 έπρεπε να το έχω περάσει τουλάχιστον δύο τρία χρόνια πριν. Βρέθηκα σε καλή μέρα, πάλεψα με το σώμα και την ψυχή μου, με βοήθησαν και οι φίλαθλοι και ήρθε το μετάλλιο. Χαίρομαι που το χρυσό κατέληξε στη Στέφκα» είπε μετά τον αγώνα η Νίκη Μπακογιάννη και η Στέφκα Κοσταντί­νοβα επιβράβευσε την προσπάθεια της μεγά­λης της αντιπάλου: «Περίμενα ότι ο αγώνας θα ήταν σκληρός και ότι η νίκη θα κρινόταν στο 2,05. Χάρηκα πολύ που πήρε η Μπακογιάννη το μετάλλιο με μία τόσο σπουδαία επίδοση».

Η Νίκη Μπακογιάννη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που υπερέβη τα 2 μ. στο άλμα εις ύψος, ενώ πέρασε και στο βιβλίο Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1,70 μ.) και ύψους που υπερέβη (2,03 μ.).

Με μια ματιά…
1811:
Γεννήθηκε ο Ελίσα Ότις, Αμερικανός εφευρέτης του ασανσέρ.
1844: Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα επί Όθωνα.
1923: Ιδρύεται στην Αθήνα το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών, μετέπειτα Ιπποκράτειο.
1940: Γεννήθηκε ο Αντώνης Καλογιάννης, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.
1963: Γεννήθηκε ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Μetallica, Τζέιμς Χέτφιλντ.
1966: Γεννήθηκε ο Χρήστος Χωμενίδης, Έλληνας συγγραφέας.
1973: Πέθανε ο Ηλίας Βενέζης, Έλληνας συγγραφέας και ακαδημαϊκός.
1975: Πέθανε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, Έλληνας σουρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής.
1977: Γεννήθηκε ο Τομ Μπρέιντι, ο οποίος χαρακτηρίζεται ο κορυφαίος όλων των εποχών στο αμερικάνικο φούτμπολ.
1979: Πέθανε ο Άγγελος Τερζάκης, Έλληνας πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος.
1981: Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των ΗΠΑ αρχίζουν απεργία διαρκείας. Τα 13.000 μέλη του σωματείου τους θα απολυθούν σταδιακά από τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, σε μια δυναμική επίδειξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.
1989: Αεροσκάφος τύπου Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο της Σάμου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 34 επιβαίνοντες.