Ηλέκτρα Αποστόλου, μια ηρωίδα της αντίστασης

Σαν σήμερα, 26 Ιουλίου του 1944 δολοφονείται η Ηλέκτρα Αποστόλου, η ηρωίδα της αντίστασης που υπέστη φρικτά βασανιστήρια, αλλά δεν πρόδωσε κανέναν. Οι Ναζί πέταξαν το μισοκαμένο και παραμορφωμένο πτώμα της στους δρόμους της Αθήνας.

Ηλέκτρα Αποστόλου, μια ηρωίδα της αντίστασης

Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε το 1912 από εύπορη αστική οικογένεια, όμως σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία της Αθήνας. Την εποχή εκείνη οι γυναίκες στο αριστερό κίνημα ήταν ελάχιστες και ως εκ τούτου οι προκαταλήψεις για τον ρόλο τους ήταν έντονες.

Συνελήφθη δύο φορές από την κυβέρνηση Μεταξά και γέννησε κρατούμενη προτού μεταφερθεί ύστερα από επτά ημέρες στην εξορία, στην Ανάφη, από όπου και απέδρασε τον Αύγουστο του 1942.

Στις 25 Ιουλίου του 1944 συνελήφθη και υπέστη απερίγραπτα βασανιστήρια. Το επόμενο πρωί μεταφέρθηκε το πτώμα της από την έδρα της Ειδικής Ασφάλειας στο νεκροτομείο.

Η Ηλέκτρα Αποστόλου όμως δεν είχε λυγίσει παρά την κόλαση που πέρασε. Πριν από τη σύλληψή της είχε προαναγγείλει ποια θα ήταν η στάση της, την οποία και τίμησε με τις πράξεις της: «Εγώ όταν πιάνομαι δεν νιώθω καμία ανησυχία για την απολογία μου, γιατί μόλις περάσω εκείνα τα κατώφλια, βάζω στον νου μου πως δεν έχω πια μνήμη, δεν έχω αυτιά, δεν έχω γλώσσα. Δεν έχω ούτε μιας μέρας παρελθόν».

Ο ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης βεβαίωσε στην έκθεσή του κακώσεις «εκ μαστιγώσεως, ήτις εγένετο διά διαφόρων οργάνων (μαστιγίου, βουνεύρου, αλύσεως, πλεκτού σύρματος) άτινα έδρασαν ανεπαλλήλως και βιαιότατα, ως και κακώσεις εξ απαιωρήσως από των μασχαλών, επίσης εγκαύματα εν ζωή και μετά θάνατον γεγόμενα».

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός της, ο ΕΛΑΣ εκδικήθηκε με δεκάδες δολοφονίες δωσίλογων στους δρόμους της Αθήνας. Ο ΔΣΕ όρισε το παράσημο «Ηλέκτρα» ως την πιο έξοχη τιμητική διάκριση γυναικείου ηρωισμού.

Με μια ματιά…

811 - Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο, νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

1684 - Πεθαίνει η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, Ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ (Γεν. 5/6/1646).

1822 - Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης).

1908 - Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

1925 - Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα του και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

1937 - Πεθαίνει η Γκέρντα Τάρο, Γερμανίδα φωτορεπόρτερ, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας πολεμικής σύγκρουσης και συγκεκριμένα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (Γεν. 1/8/1910).

1940 – Γεννιέται ο Τόλης Βοσκόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός (Θαν. 19/7/2021).

1945 - Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πότσνταμ, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τον Άγγλο πρωθυπουργό, Γουίνστον Τσόρτσιλ και τον ηγέτη της Κίνας, Τσιανγκ Κάι Σεκ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία δεν αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης και συνεχίζει τον πόλεμο.

1996 - Ο Πύρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των ογδόντα τριών κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.