Κακοσμία: Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή;
Ποια συστατικά επιβαρύνουν τη μυρωδιά του σώματος και ποια ασκούν ουδέτερη και ωφέλιμη δράση.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μυρωδιά του σώματος, εισφέροντας ή μειώνοντας την κακοσμία ακόμα και στους πιο καθαρούς ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το σκόρδο που έχει αυτή τη δράση.
Η μυρωδιά του σώματος αναπτύσσεται όταν ο ιδρώτας έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια του δέρματος, αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως:
Ολυμπιακός: Η πρεμιέρα στον Ρέντη και η διαμόρφωση του ρόστερ
- Οι ορμόνες
- Λοιμώξεις
- Φάρμακα που παίρνουμε
- Υποκείμενες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης
Η διατροφή επίσης είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες, καθώς ορισμένα τρόφιμα εκλύουν θειούχες ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές έχουν δυσάρεστη μυρωδιά και αυτή μπορεί να «περάσει» στη μυρωδιά του σώματος.
Στα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία του σώματος συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Κρεμμύδια
- Σκόρδα
- Λάχανο
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδι
- Κόκκινο κρέας
Υπάρχουν επίσης τρόφιμα που αυξάνουν την εφίδρωση, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη μυρωδιά του σώματος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Όσα περιέχουν καφεΐνη (π.χ. καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά/αθλητικά ποτά, σοκολάτα)
- Μπαχαρικά όπως το κάρυ και το κύμινο
- Καυτερές σάλτσες και άλλα πικάντικα τρόφιμα
- Αλκοόλ
- Τα τρόφιμα με γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), ένα ενισχυτικό γεύσης που προστίθεται συχνά σε λαχανικά σε κονσέρβα, σούπες του εμπορίου, αλλαντικά κ.λπ. επειδή προσδίδει πικάντικη, πλούσια γεύση.
Ποια τρόφιμα τη βελτιώνουν
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την κακοσμία του σώματος, ενδέχεται να την καταπολεμήσετε εάν μειώσετε τα τρόφιμα με θειούχες ενώσεις, το κόκκινο κρέας και τα υπερβολικά πικάντικα τρόφιμα, συνιστά η διαιτολόγος Dr. Erin Palinski-Wade, ειδικός σε θέματα διαβήτη και διαχείρισης του σωματικού βάρους από το Νιου Τζέρσι.
Απαραίτητο είναι επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, καθώς και να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, προσθέτει.
Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ενώσεων που προκαλούν την κακοσμία. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας έτσι την μυρωδιά του σώματος. Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι:
- Τα μήλα
- Τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά
- Το γιαούρτι
- Το πράσινο τσάι
Πηγή: iatropedia.gr