Η διάσκεψη του Πότσδαμ

Σαν σήμερα, στις 17 Ιουλίου του 1945, ο Χάρι Τρούμαν, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ συγκεντρώθηκαν στην πόλη Πότσδαμ για να αποφασίσουν το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας.

Η διάσκεψη του Πότσδαμ

Βασικός στόχος της διάσκεψης ήταν να καταλήξουν οι τρεις τους σε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον των δυνάμεων του Άξονα. Λίγους μήνες πριν, ο πρόεδρος Ρούσβελτ είχε συμφωνήσει σε όρους υπερβολικά θετικούς για τη Σοβιετική Ένωση, κάτι το οποίο ο Τρούμαν προσπαθούσε να αλλάξει.

Εν τέλει, οι Σύμμαχοι κατέληξαν ότι η Γερμανία θα χωριζόταν σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία θα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σοβιετικής Ένωσης και ένα μικρό κομμάτι για την Γαλλία.

Αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί να μοιραστεί και αυτό διά του τέσσερα, το Βερολίνο χωρίστηκε τελικά σε Ανατολικό και Δυτικό.

Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα στην αποστρατικοποίησης της χώρας και στο ότι ο γερμανικό λαός θα μπορούσε πλέον να ασχολείται μόνο με τη γεωργία και την ελαφρά βιομηχανία.

Πέρα από την Γερμανία, υπήρχε και η Ιαπωνία, η οποία συνέχιζε να πολεμά. Οι Ιάπωνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, όπως υποδείκνυε η Διάσκεψη, και λίγες ημέρες αργότερα οι Αμερικάνοι έριξαν τις ατομικές βόμβες.

Όσο για την Ελλάδα, η μοίρα της είχε καθοριστεί νωρίτερα από την περίφημη «Συμφωνία των ποσοστών», όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Ιωσήφ Στάλιν είχαν συμφωνήσει πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί ότι θα περάσει κατά 90% στη σφαίρα επιρροής του Ηνωμένου Βασιλείου και 10 % στην ΕΣΣΔ.

Με μια ματιά…

1453 - Τερματίζεται ο Εκατονταετής Πόλεμος για τη διαδοχή στον θρόνο της Γαλλίας, στον οποίο αναμίχθηκε και η Αγγλία, με την ήττα των Βρετανών από τους Γάλλους στη Μάχη του Καστιγιόν. Για πρώτη φορά σε μάχη επί ευρωπαϊκού εδάφους αποφασιστικό ρόλο είχαν τα κανόνια.

1870 - Γεννιέται ο Ιωάννης Γρυπάρης, Έλληνας ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, από τον Αρτεμώνα της Σίφνου. (Θαν. 10/3/1942).

1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η «Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας» και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση έως τις 4 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου θα αποβιβαστεί στη νήσο και θα την απελευθερώσει οριστικά.

1926 – Γεννιέται ο Νίκος Καρούζος, Έλληνας ποιητής (Θαν. 28/9/1990).

1936 - Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον της προσφάτως νόμιμα εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, αρχίζει ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα διαρκέσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του στρατηγού.

1942 - Ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία των πολέμων, η μάχη του Στάλινγκραντ.

1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

1945 - Αρχίζει στο Πότσνταμ της Γερμανίας η διάσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή των Ιωσήφ Στάλιν, Χάρι Τρούμαν και Γουίνστον Τσόρτσιλ, που θα αντικατασταθεί από τον Κλέμεντ Άτλι όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Είναι η τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα καθορίσει την τύχη της ηττημένης Γερμανίας και τις διαδικασίες για τις μελλοντικές συνθήκες ειρήνης στην Ευρώπη.

1994 - Η Βραζιλία νικά στα πέναλτι την Ιταλία και κατακτά το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλό της στο ποδόσφαιρο.

2019 – Πεθαίνει ο Αντρέα Καμιλέρι, Ιταλός συγγραφέας, γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (Γεν. 6/9/1925).