Η μάχη της Αγγλίας

Η μάχη της Αγγλίας ήταν η πρώτη στην Ιστορία που διεξήχθη κυρίως με αεροπορικές δυνάμεις. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας με βομβαρδιστικά που συνοδεύονταν από μαχητικά αεροπλάνα.

 

Η μάχη της Αγγλίας

Παράλληλα, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) πραγματοποιούσε επιχειρήσεις βομβαρδισμού εναντίον στρατιωτικών στόχων στην κατεχομένη Ευρώπη...

Η Μάχη διήρκεσε από τις 10 Ιουλίου 1940 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 1940.

Αν και η Λουφτβάφε συνέχισε να βομβαρδίζει τη Βρετανία μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 1941, όταν και ξεκίνησε η εισβολή στη Ρωσία, οι βομβαρδισμοί αυτοί δεν χαρακτηρίζονταν από τη σφοδρότητα όσων προηγήθηκαν. Ο λόγος ήταν ότι στα τέλη Οκτωβρίου ήταν πλέον ξεκάθαρο στον Χίτλερ πως η αεροπορική επιχείρηση εναντίον της Βρετανίας είχε αποτύχει. Κάτι που σήμαινε πως οι χερσαίες δυνάμεις του θα αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν απόβαση στις ακτές της χώρας το 1941. Άλλωστε, τον Νοέμβριο του 1940 είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες προπαρασκευές για την εισβολή στην ΕΣΣΔ με την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».

Κατά τη μάχη της Αγγλίας οι Βρετανοί είχαν στρατιωτικές απώλειες 1.542 νεκρούς και 422 τραυματίες. Έχασαν 1.744 αεροπλάνα, εκ των οποίων τα 1.220 ήταν μαχητικά. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί απώλεσαν 1.977 αεροπλάνα από τα οποία τα 812 ήταν μαχητικά, ενώ είχαν 2.585 νεκρούς, 735 τραυματίες και 925 αιχμάλωτους αξιωματικούς.

Με τη μάχη να διεξάγεται κυρίως πάνω από το Λονδίνο, ο άμαχος πληθυσμός υπέστη μεγάλες απώλειες. Συνολικά 23.002 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο και ακόμη 32.138 τραυματίστηκαν. Εκτός από τα θύματα των βομβαρδισμών της Λουφτβάφε, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της πτώσης γερμανικών και βρετανικών αεροπλάνων, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές στα νότια της Αγγλίας.

Μάλιστα, υπήρξαν ακόμη και θύματα από τις σφαίρες των μαχητικών που έπαιρναν μέρος σε αερομαχίες. Όσες σφαίρες δεν έβρισκαν τον στόχο τους έπεφταν ανεξέλεγκτα στο έδαφος και πολλές φορές χτυπούσαν αμάχους.

Με μια ματιά…

1856: Γεννιέται ο Νίκολα Τέσλα, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

1871: Γεννιέται ο Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας.

1921: Ξεκινούν τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» του Μπέλφαστ, όπου σε διάστημα 4 ημερών 22 άτομα σκοτώθηκαν (τα 16 από αυτά κατά την πρώτη μέρα των επεισοδίων), 70 τραυματίστηκαν και 200 σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.

1925: Αρχίζει στις ΗΠΑ η «Δίκη των Πιθήκων». Κατηγορούμενος είναι ο δάσκαλος Τζον Σκόουπς, ο οποίος αγνοεί νόμο που απαγορεύει τη διδασκαλία στα σχολεία της θεωρίας της εξέλιξης.

1940: Κυβέρνηση του Βισί: 569 μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με την ψήφο τους δίνουν στον στρατάρχη Πετέν «όλες τις εξουσίες με σκοπό τη δημιουργία νέου συντάγματος».

1943: Ολοκαύτωμα Κεφαλόβρυσου Ιωαννίνων από τη ναζιστική Γερμανία με 22 θύματα που κάηκαν ζωντανά.

1960: Η Σοβιετική Ένωση νικάει 2-1 στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης (νυν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).

1962: Εκτοξεύεται και τίθεται σε τροχιά ο «Τέλσταρ», ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στον κόσμο.

1964: Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.

1976: Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110