Όταν ο Φοέ «έσβησε» στο γήπεδο...

Στις 27 Ιουνίου του 2003 ο 28χρονος Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής Μαρκ-Βιβιέν Φοέ καταρρέει μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα Καμερούν - Κολομβία (1-0) για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Λιόν.

Όταν ο Φοέ «έσβησε» στο γήπεδο...

Λίγο αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατός του από ανακοπή καρδιάς. Το παιχνίδι διεξαγόταν στο «Ζερλάν», όταν στο 73ο λεπτό ο Φοέ ξαφνικά σωριάζεται. Το παιχνίδι διεκόπη άμεσα. Οι γιατροί των ομάδων προσπάθησαν να τον επαναφέρουν όσο εκείνος βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο και ανέπνεε. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν στα αποδυτήρια, όπου ο ποδοσφαιριστής μεταφέρθηκε με φορείο.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε και το Καμερούν νίκησε 1-0. Οι συμπαίκτες του πανηγύριζαν στα αποδυτήρια για τη μεγάλη νίκη μέχρι τη στιγμή -την τραγική στιγμή- που τα πάντα σκοτείνιασαν γύρω τους και τα χαμόγελα έγιναν δάκρυα, θρήνος... Ήταν η στιγμή που ο Ριγκομπέρτ Σονγκ τούς ανακοίνωσε τον θάνατο του συμπαίκτη και φίλου τους.
Η πρώτη διάγνωση δεν ήταν σαφής, όμως η δεύτερη ήταν ξεκάθαρη. Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια η αιτία του θανάτου του Φοέ. Πρόκειται για κατάσταση κατά την οποία οι μύες της καρδιάς είναι μεγαλύτεροι και είναι τρεις έως πέντε φορές πιο πιθανό να οδηγήσει αυτό σε καρδιακή προσβολή, αν υπάρχει συνεχής άσκηση.
«Δυστυχώς το 80% των αθλητών που έχουν φύγει από αυτήν την αιτία συνήθως δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα νωρίτερα για να το καταλάβουν» είχε δηλώσει ο Σάντζεϊ Σάρμα, καθηγητής Καρδιολογίας στο St.George, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Γαλλία και Καμερούν, που είχαν προκριθεί από τα ημιτελικά, ζήτησαν από τη ΦΙΦΑ να μη γίνει ο τελικός. Η παγκόσμια ομοσπονδία όμως, έπειτα από συνεννόηση με τη χήρα του Φοέ και τους γονείς του, αποφάσισε να γίνει το παιχνίδι. Η Γαλλία νίκησε 1-0 και στην απονομή ο αρχηγός των «τρικολόρ», Μαρσέλ Ντεσαγί, ζήτησε από τον Ριγκομπέρτ Σονγκ να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο στον ουρανό, στη μνήμη του Φοέ, το όνομα του οποίου προστέθηκε σε μια μακάβρια λίστα αθλητών που έχουν χάσει τη ζωή τους στον αγωνιστικό χώρο. Και δυστυχώς αυτή όλο και μεγαλώνει...


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 4332/1929.
1954: Παρά την απουσία του Πούσκας λόγω τραυματισμού, η Ουγγαρία κερδίζει τη Βραζιλία με 4-2 για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για έναν αγώνα μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων του κόσμου, που μένει στην ιστορία σαν «Μάχη της Βέρνης», αφού η βία μεταξύ των παικτών ξεπερνάει τα όρια εντός (τρεις αποβολές και σκληρά μαρκαρίσματα) και εκτός αγωνιστικού χώρου (επίθεση στα αποδυτήρια των Ούγγρων).
1962: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Ελβετός διαιτητής διακόπτει τον αγώνα στο 100ό λεπτό της παράτασης λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι είναι κανονισμένο για να επαναληφθεί, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν ορίζει επαναληπτικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος εκείνη τη χρονιά.
1967: Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.
1969: Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας».
1976: Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, που έχουν επιβιβαστεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Air France πάνω από την Κόρινθο, με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προερχόμενο από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια των επιβατών θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντας, με αστραπιαία επέμβαση Ισραηλινών κομάντος.

2000: Τραγικό θάνατο βρίσκει ο 28χρονος Σλοβάκος ποδοσφαιριστής της Οβιέδο, Πέτερ Μπουμπόφσκι, όταν επιχειρεί βουτιά από μεγάλο ύψος σε πισίνα στην Ταϊλάνδη.

2021: Ο σπρίντερ από το Κατάρ, Αμπνταλελάχ Χαρούν, αφήνει σε ηλικία 24 ετών την τελευταία πνοή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα.
2021: Ο 22χρονος Εμμανουήλ Καραλής ξεπερνά τα 5,70 μ. και κατακτά την πρώτη θέση στο επί κοντώ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ στη Σερβία. Επίσης, με 16,73 μέτρα στην τελευταία του προσπάθεια ο πρωταθλητής του τριπλούν Νικόλας Ανδρικόπουλος κατακτά το χρυσό μετάλλιο με νέο ατομικό ρεκόρ.