H πιο μεγάλη νύχτα του γαλλικού Μάη του ‘68

Δεκάδες χιλιάδες νέοι -με τη γενική απεργία, οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν φοιτητές- συγκεντρώθηκαν στις 24 Μαΐου του 1968 στον σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απαγόρευσης εισόδου στη Γαλλία του Κον-Μπεντίτ.

H πιο μεγάλη νύχτα του γαλλικού Μάη του ‘68

Στις 8 το βράδυ ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκωλ απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, με το οποίο ανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των υπερεξουσιών του Προέδρου με στόχο την «ανανέωση», όπως ισχυρίστηκε. «Σε περίπτωση που η απάντησή σας είναι "όχι", είναι αυτονόητο ότι δεν θα διατηρήσω το αξίωμά μου» κατέληξε ο Ντε Γκωλ.

Η τελευταία φράση του πνίγηκε στους αλαλαγμούς ενθουσιασμού των νέων που ήταν συγκεντρωμένοι στον σταθμό Λιόν. Χιλιάδες από αυτούς έβγαλαν τα μαντίλια τους και τα κουνούσαν στο σήμα του αποχαιρετισμού, φωνάζοντας ρυθμικά: «Αντίο, Ντε Γκωλ! Αντίο, Ντε Γκωλ!».

Σε λίγο άρχισε η πιο μεγάλη νύχτα του γαλλικού Μάη. Οι συγκρούσεις προσέλαβαν εξαιρετική βιαιότητα. Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τσακίσει τους φοιτητές και τους νέους πάση θυσία, ώστε να τρομοκρατήσει τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η αστυνομική βία ώθησε σε κλιμάκωση των βανδαλισμών εκ μέρους των διαδηλωτών. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, βιτρίνες έσπασαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ζορζ Πομπιντού, κατηύθυνε προσωπικά τις επιχειρήσεις μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή του Παρισιού, Μορίς Γκριμό. Το σχέδιο ήταν συγκεκριμένο. Έπρεπε να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως ο εύπορος. Τη νύχτα αυτή οι αστυνομικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν και τα όπλα τους.

Ο πρύτανης ανακοινώνει το κλείσιμο της Σορβόννης. Μόλις στις 11 τη νύχτα διαλύθηκαν οι τελευταίοι διαδηλωτές. Απολογισμός της ημέρας: 456 τραυματίες και 795 συλλήψεις. Δημιουργούνται «Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας» (CDR)
κατά του «χάους» από γκωλιστές. «Μην αφήνετε μία μειοψηφία να κυβερνήσει» αναφέρεται σε μια μπροσούρα τους.

Όμως ο γαλλικός Μάης, όπως έμεινε στην Ιστορία, είχε μόλις αρχίσει…

ME MIA MATIA...
1626:
Ο Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24 δολαρίων.
1886: Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλιών από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.
1903: O 31χρονος Μαρσέλ Ρενό, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, σκοτώνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα Παρίσι - Μαδρίτη. Τα πολλά δυστυχήματα, οι 8 θάνατοι και οι πολλοί τραυματισμοί στον αγώνα οδηγούν στη ματαίωσή του μετά τη λήξη του πρώτου σκέλους της διαδρομής Παρίσι - Μπορντό, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των αυτοκινητικών αγώνων από πόλη σε πόλη. Οι γνωστοί ως «Αγώνες του Παρισιού» διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1897 με στόχο την παρουσίαση των νέων αυτοκινήτων στο κοινό.
1964: Oι πιο αιματηρές ταραχές, που ξεσπούν ποτέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, γίνονται στη Λίμα στο ματς μεταξύ Αργεντινής και Περού για τα προκριματικά του ολυμπιακού τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ της ομάδας του Περού. Οι νεκροί ανέρχονται στους 300 και οι τραυματίες στους 650.
1992: Ο Ολυμπιακός μετά από 22 χρόνια νικάει τον ΠΑΟΚ με 2-1 μέσα στην Τούμπα για το πρωτάθλημα.
1998: Ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών απονέμεται στον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». Το βραβείο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.
1998: Ο ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ μετά από 14 χρόνια.
2001: O 15χρονος Τέμπα Τσχέρι, οδηγός ορειβατικής αποστολής, γίνεται ο νεαρότερος άνθρωπος που πατά την κορυφή Έβερεστ.
2005: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών, μετά από ανακοπή καρδιάς στη Θεσσαλονίκη κάνοντας τζόκινγκ, ο Μιχάλης Κούσης, ένας από τους μεγαλύτερους μαραθωνοδρόμους στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.