Το μαγικό Κύπελλο του 1999

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, στις 5 Μαΐου του 1999, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην Ιστορία του. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται στο ΟΑΚΑ, αντιμετωπίζει και κερδίζει 2-0 τον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό.

Το μαγικό Κύπελλο του 1999

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο τίτλος αυτός θα είναι σημείο αναφοράς στην υπεροχή του Ολυμπιακού έναντι του «αιωνίου» αντιπάλου του, καθώς η επιτυχία ήρθε κόντρα σε όλα τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. H παράμετρος που καθιστά την κατάκτηση εκείνου του τίτλου ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ιστορία του συλλόγου είναι το γεγονός ότι από το 30ό λεπτό η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς αγωνιζόταν με 10 παίκτες (ο διαιτητής της αναμέτρησης Γιώργος Δούρος είχε αποβάλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Γιώργο Αμανατίδη).

Παρά την αριθμητική υπεροχή του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχασε, όχι μόνο δεν δέχθηκε γκολ, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σκόραρε δύο φορές και κατέκτησε ένα από τα πιο μάγκικα -όπως χαρακτηρίστηκε τότε από την πλειονότητα του Τύπου- Κύπελλα Ελλάδας. Στο 54ο λεπτό ο Δημήτρης Μαυρογενίδης άνοιξε το σκορ για έναν ψυχωμένο Θρύλο, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Πίτερ Οφορίκουε στο 90’ μετά από καταπληκτικό τακουνάκι του Ανδρέα Νινιάδη.

Η νίκη αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας άκρως επιτυχημένης σεζόν για την ομάδα που έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στην Ελλάδα κατέκτησε το νταμπλ. Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι με τους Ελευθερόπουλο, Μαυρογενίδη, Καραταΐδη, Ανατολάκη, Αμανατίδη, Γεωργάτο, Πουρσανίδη, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρή (72' Οφορίκουε), Καραπιάλη (82' Άντζας), Γκόγκιτς (86' Νινιάδης).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1494: Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται στην Τζαμάικα και τη διεκδικεί για την Ισπανία.
1789: Συνέρχεται στις Βερσαλλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.
1916: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δίνονται δάνεια και στις γυναίκες.
1935: Ολοκληρώνεται το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στη Γενεύη, το οποίο ξεκίνησε στις 2 του ίδιου μήνα. Συμμετέχουν 10 ομάδες και πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η Λετονία που κερδίζει στον τελικό την Ισπανία με 24-18.
1987: Πεθαίνει ο πατέρας του Καρλ Λιούις από καρκίνο και στην κηδεία ο παγκόσμιος πρωταθλητής βάζει στα χέρια του νεκρού το χρυσό μετάλλιο των 100 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες.
1992: Στον ημιτελικό του γαλλικού Κυπέλλου Μπαστιά - Μαρσέιγ καταρρέει μία από τις καινούργιες κερκίδες του σταδίου «Φουριανί» στην Κορσική, σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 800.
2002: Ο ΠΑΟ νικάει την Κίντερ Μπολόνια 89-83 στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στην Μπολόνια και στέφεται για τρίτη φορά στην Ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης.
2003: Αρχίζει η κατεδάφιση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, που θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους.
2007: Ο Θεοφάνης Γκέκας σημειώνει το 20ό του γκολ με την Μπόχουμ στον αγώνα εναντίον του Αμβούργου (0-3), με το οποίο θα ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα, ενώ με τη λήξη του πρωταθλήματος και έχοντας αγωνιστεί σε 32 αγώνες θα μεταγραφεί στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.
2010: Οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα. 150.000 πολίτες διαδηλώνουν στην Αθήνα, όπου σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια. Κουκουλοφόροι πετούν βόμβες μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων μία έγκυος γυναίκα.
2014: O 27χρονος φόργουορντ του Ολυμπιακού, Μπράιαντ Ντάνστον, ανακηρύσσεται καλύτερος αμυντικός στην Eυρωλίγκα για τη σεζόν 2013-14 μετά από ψηφοφορία των προπονητών των ομάδων που μετέχουν στη διοργάνωση. Επίσης, γίνεται ο πρώτος παίκτης σε αυτόν τον αιώνα που σημείωσε 30 τάπες και 30 κλεψίματα σε μία σεζόν.
2019: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
2019: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικρατεί του Ουρουγουανού Πάμπλο Κουέβας με 2-0 σετ στον τελικό του Εστορίλ και πανηγυρίζει τον τρίτο του τίτλο σε ΑΤΡ.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ειρήνη, Ειρηναίος, Εφραίμ.