Γιώργος Χιώτης: Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή που έγινε... δράκος του Σέιχ Σου

Ο Γιώργος Χιώτης το 1960 ήταν τερματοφύλακας του Ηρακλή. Όχι βασικός, αλλά αναπληρωματικός του Κώστα Καραπατή. Εκείνη τη χρονιά ήταν 24 ετών, σε μια περίοδο όπου στη Θεσσαλονίκη ένα όνομα προκαλούσε τρόμο: ο δράκος του Σέιχ Σου.

Γιώργος Χιώτης: Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή που έγινε... δράκος του Σέιχ Σου

Από το 1959 ένας άγνωστος άνδρας παραμόνευε τα ζευγαράκια που έβρισκαν καταφύγιο στο δάσος του Σέιχ Σου και τα σκότωνε, αφού προηγουμένως βίαζε τις κοπέλες. Ο τρόμος είχε κυριεύσει την πόλη. Τα μαγαζιά έκλειναν νωρίτερα για να μπορέσουν οι γυναίκες να επιστρέψουν σπίτι τους πριν νυχτώσει. Η αστυνομία έψαχνε απεγνωσμένα τον δράστη. Και ανάμεσα στους υπόπτους ήταν και ο τερματοφύλακας του Ηρακλή.

Ποιος τον στοχοποίησε; Άγνωστο. Η ουσία είναι ότι στις 3 Μαΐου 1960 του πέρασαν χειροπέδες. Για κακή του τύχη ο Χιώτης ταίριαζε στα χαρακτηριστικά του δράστη έτσι όπως τον είχαν περιγράψει τα θύματά του που επέζησαν: παχουλός, μαυριδερός, να φορά το ίδιο πουλόβερ. Φυσικά δεν ήταν ο μοναδικός με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ούτε φυσικά ο μοναδικός που κρίθηκε ύποπτος. Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Υπηρετούσα στην αστυνομία της Αεροπορίας. Αγωνιζόμουν και με την ομάδα της. Εκείνη την εποχή έτυχε αμέσως μετά το έγκλημα του Σέιχ Σου να φύγω με την ομάδα μου σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Η τύχη το είχε να έχω τα ίδια χαρακτηριστικά με τον απαίσιο δράκο. Ακόμα και το κλειστό πουλόβερ που συνηθίζω να φορώ έμοιαζε με το δικό του. Μόλις επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη με συνέλαβαν. Μεγάλη ταλαιπωρία. Ειδικά για τη μητέρα μου που ήταν η πιο δυστυχισμένη γυναίκα της πόλης».

Ο δράκος πιάστηκε τελικά τρία χρόνια αργότερα. Ήταν ο Αριστείδης Παγκρατίδης και εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1968. Υπάρχουν όμως πολλές ενστάσεις για το εάν πραγματικά ο Παγκρατίδης ήταν ο ένοχος για τους φόνους ή απλά του φορτώθηκαν όλες οι κατηγορίες για να ηρεμήσει η πόλη και να δοθεί ένα τέλος στην ιστορία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλει στην Ιβηρική. Με αφορμή το γεγονός, ο Γκόγια ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Οι εκτελέσεις της 3ης Μαΐου».

1810: Ο λόρδος Βύρωνας κολυμπάει τον Ελλήσποντο σε 1 ώρα και 10 λεπτά.

1818: Γεννιέται ο Καρλ Μαρξ, Γερμανός φιλόσοφος.

1837: Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά.

1925: Τα αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.

1929: Ο Ολυμπιακός χάνει μετά από τρία χρόνια. Ήταν αήττητος από τις 14/3/1926 με απολογισμό 30 νικών και 6 ισοπαλιών σε 36 αγώνες (124-42 γκολ).

1936: Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

1941: Οι Βούλγαροι συστήνουν τη «Διοίκηση του Αιγαίου» στα κατακτηθέντα ελληνικά εδάφη, με πρωτεύουσα την Ξάνθη.

1980: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.

1998: Ο Νίκος Μαχλάς σκοράρει το 34ο γκολ του στον αγώνα του ολλανδικού πρωταθλήματος Φίτεσε - Φέγενορντ (2-1). Με αυτό ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη!

2002: O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην Ιστορία του.

2004: Ο Νίκος Μαγγίτσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πατάει στο Έβερεστ.

2005: Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.

2009: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για πέμπτη φορά στην Ιστορία του.

2009: Σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενέρμπαχτσε, ο δήμος Κωνσταντινούπολης υψώνει το άγαλμα του 84χρονου Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη στην κεντρική πλατεία της άλλοτε ελληνικής συνοικίας, πιο γνωστής ως Χαλκηδόνα.

2010: Στην τράπεζα Marfin πραγματοποιείται εμπρηστική επίθεση από αναρχικούς διαδηλωτές κατά την οποία τρεις εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους.