«ΦΩΣ» ετών 67: «Το μέσον προς διάγνωσιν και θεραπείαν πολλών αθλητικών μας παθήσεων»

Σαν σήμερα, στις 11 Απριλίου του 1955, κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της οκτασέλιδης εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», που αργότερα θα μετονομαστεί σε «Φως των Σπορ».

«ΦΩΣ» ετών 67: «Το μέσον προς διάγνωσιν και θεραπείαν πολλών αθλητικών μας παθήσεων»

Αντί προλόγου, ανάλυσης και επιλόγου, επιλέγουμε τον γραπτό λόγο του πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρου Νικολαΐδη, όπως αυτός δημοσιεύθηκε στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας…

«Το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’, που παραδίδεται σήμερον εις την κρίσιν των φιλάθλων μας, είναι καρπός νεανικών ενθουσιασμών. Καρπός ωραίων, υγιών και πραγματικών αθλητικών σκέψεων. Μέσα εις το σκότος της εμπαθείας, του κιτρινισμού, της συμφεροντολογίας, της μικροπολιτικής και της κακοπιστίας το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ έρχεται να χαράξη νέας φωτεινάς κατευθύνσεις, νέας γραμμάς, διά των οποίων οδηγούνται ασφαλώς εις την ευρωστίαν και την ακμήν όλαι αι αθλητικαί κοινωνίαι.

Σθεναρός υπερασπιστής του δικαίου και της αλήθειας, συμπαραστάτης των πτωχών και των ταπεινών αλλά και πολύτιμος βοηθός των πλουσίων, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ φιλοδοξεί να δώση εις το φίλαθλον κοινόν της Ελλάδος το φύλλον που αναμένει χρόνια και χρόνια. Παναθηναϊκού, Ενωσίτες, Ολυμπιακού, Απολλωνισταί, Αιγαλεώται, Πανιώνιοι, Εθνικοί, Αθηναίοι, Πειραιείς, Θεσσαλονικείς, Επαρχιώται, όλοι μαζί ηνωμένοι εις μίας σιδηράν παράταξιν, κοντά εις το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’, που θα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία διά των οποίων οικοδομείται και συνίσταται μια πλήρης και απολύτως ενημερωμένη αθλητική εφημερίς.



Έλληνες φίλαθλοι! Το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ ουδέποτε θα υποστείλη την σημαίαν της δικαιοσύνης και δεν θα λυγίση ενώπιον οιωνδήποτε δυσχερειών. Θα σταθή ακλόνητον εις το ύψος του και προσανατολιζόμενον πάντοτε ορθώς και σταθερώς θα συντρίψη με πάταγον όλους τους φανερούς και κρυφούς εχθρούς του αθλητισμού.

Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρον, τον στίβον, το μπάσκετ και όλα τα αθλήματα, όσοι εμποτίσθησαν και εδηλητηριάσθησαν από υποβολιμαίας και νοσηράς εντυπώσεις και εγκατέλειψαν με περιφρόνησιν τα γήπεδα ας έλθουν μαζί μας!

Ας στηρίξουν με θέρμη την προσπάθειάν μας και ας προετοιμάσουν με ζήλον την νίκην της. Θα είναι μια περίλαμπρος νίκη, που θα θέση τέρμα εις το καθεστώς εκείνων που επιρρίπτουν συνήθως τα λάθη των εις τους άλλους και οδηγούν το συνήθως το φίλαθλον πλήθος εις την εξαγωγήν εσφαλμένων συμπερασμάτων.

Φίλαθλοι, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ δεν είναι εμπορική επιχείρησις. Είναι η έκφρασις των πόθων και των ελπίδων νέων ανθρώπων, που σας το προσφέρουν ως μέσον προς διάγνωσιν και θεραπείαν πολλών αθλητικών μας παθήσεων.

Εντελώς προσωρινώς και διά την αρτιωτέραν τεχνικήν οργάνωσίν του, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ θα κυκλοφορή εκάστην Δευτέραν και την επομένην μεγάλων αθλητικών γεγονότων, εις πανηγυρικάς όπως και πολυσελίδους εκδόσεις, αι οποίαι θα καλύπτουν ολόκληρον την αθλητικήν εβδομάδα. Θα είναι ένα τέλειον φύλλον, που θα ακτινοβολά από νεότητα, από πίστην και από ισχύν. Σας το υποσχόμεθα».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά στη Μήλο.
1890: Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
1941: Βυθίζεται κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό το πλωτό νοσοκομείο «Αττική», αν και φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων. Από τους 166 επιβαίνοντες οι 50 θα χάσουν την ζωή τους.
1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».
1995: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 58-52 τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Φάιναλ φορ του Πρωταθλητριών, που διεξήχθη στη Σαραγόσα.
1996: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, κερδίζοντας στο Παρίσι την Μπαρτσελόνα με σκορ 67-66.
2002: Επιχειρείται πραξικόπημα κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.
2017: Τρομοκρατική επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ, με έναν ελαφρά τραυματία, τον Μαρκ Μπάρτρα, και την αναβολή του αγώνα με τη Μονακό για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.
2018: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού κερδίζει στην Τουρκία την Μπούρσα 3-1 σετ και κατακτά το CEV Challenge Cup, παρά την ήττα στο πρώτο ματς (2-3)!
2021: Με τη νίκη του με 3-1 επί του Παναθηναϊκού στο «Στάδιο Καραϊσκάκη» για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, ο Ολυμπιακός, δημιουργώντας μία διαφορά 22 βαθμών από τον δεύτερο Άρη, γίνεται η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει το πρωτάθλημα μαθηματικά, έχοντας να παίξει ακόμα επτά παιχνίδια.