Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968, δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός ιερωμένος και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.

Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος (Martin Luther King Jr) γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν βαπτιστές ιεροκήρυκες. Σε ηλικία 15 ετών ο Μάρτιν Λούθερ άρχισε, με βάση ειδικό πρόγραμμα για ταλαντούχους μαθητές. Στο τελευταίο έτος των σπουδών του εγκατέλειψε διά παντός το ενδιαφέρον του για την ιατρική και τη νομική και επέλεξε τη σταδιοδρομία του κληρικού, ύστερα από επιμονή του πατέρα του.

Τεράστια επίδραση στην ήδη αφυπνισμένη σκέψη του άσκησε η φιλοσοφία της «πολιτικής ανυπακοής» και της «μη βίας» του Μαχάτμα Γκάντι. Ο Κινγκ αντιλαμβανόταν τον Θεό ως μια ενεργή οντότητα.

Ήταν σχεδόν έναν χρόνο εφημέριος της εκκλησίας των Βαπτιστών στην Αλαμπάμα, όταν ολιγομελής ομάδα εγκαινίασε τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Αφορμή, η σύλληψη την 1η Δεκεμβρίου 1955 της μοδίστρας Ρόζας Παρκς, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό επιβάτη, όπως όριζε η νομοθεσία φυλετικών διακρίσεων.

Μαχητικοί εκπρόσωποι του ντόπιου μαύρου πληθυσμού έσπευσαν να ιδρύσουν την «Ένωση για την Πρόοδο» του Μοντγκόμερι κι εξέλεξαν ηγέτη τους τον Κινγκ. Το αμερικανικό έθνος είχε μόλις αποκτήσει μια νέα φωνή. Έναν χρόνο αργότερα οι μαύροι του Μοντγκόμερι είχαν αποκτήσει τη δική τους θέση στο λεωφορείο.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενός μαζικού μαύρου κινήματος, ο Κινγκ δημιούργησε την οργάνωση «Συνδιάσκεψη της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου», εγκαινιάζοντας πλέον και επίσημα τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 η δημοτικότητά του φθάνει στο αποκορύφωμά της. Το 1964 του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ψηφίζεται ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, που εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλλει την απάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους και να διώκει ποινικά τις διακρίσεις.

Το σχέδιό του για μία «Πορεία των Φτωχών προς την Ουάσιγκτον» διακόπηκε την άνοιξη του 1968 από ένα ταξίδι του στο Μέμφις του Τενεσί για την υποστήριξη μιας απεργίας εργαζομένων στα νοσοκομεία. Στις 4 Απριλίου 1968 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών από έναν λευκό ελεύθερο σκοπευτή (τον πυροβόλησε στο κεφάλι), ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι ενός μοτέλ, στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του. Στις 10 Μαρτίου 1969 ο δολοφόνος του, Τζέιμς Ιρλ Ρέι, ομολόγησε και καταδικάστηκε σε 99 ετών κάθειρξη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1937: Ο Ολυμπιακός συντρίβει 5-1 τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος Ελλάδος. Σκόρερ των «ερυθρολεύκων» οι Συμεωνίδης (2), Μποσταντζόγλου, Αναματερός και Παπαντωνίου.

1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

1968: Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών - ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

2013: O ποδοσφαιρικός παράγοντας Πέτρος Θεοδωρίδης πεθαίνει από λοίμωξη του αναπνευστικού στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.