Πέντε χρόνια χωρίς τον πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη

Σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Θόδωρος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης-διευθυντής της εφημερίδας μας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταπολεμική Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Πέντε χρόνια χωρίς τον πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη

Σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Θόδωρος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης-διευθυντής της εφημερίδας μας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταπολεμική Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ήταν ο τελευταίος μεγάλος του «είδους» του... Για όλους όσοι τον ζήσαμε από κοντά υπήρξε ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που μας έκανε να αγαπήσουμε αγνά τη δημοσιογραφία και να πιστέψουμε σε αξίες, στις οποίες ο ίδιος δεν έκανε εκπτώσεις.
Στις 11 Απριλίου του 1955 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία μετονομάστηκε σε «ΦΩΣ των Σπορ», που κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Στα χέρια του Θόδωρου και της Ειρήνης Νικολαΐδου το «ΦΩΣ» μεγαλούργησε και κάθε του φύλλο θα έχει πάντα ένα κομμάτι από τον ίδιο.

Παρά το γεγονός ότι το «ΦΩΣ» ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, η εφημερίδα σταδιακά κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό των οπαδών όλων των άλλων ομάδων. Επί των ημερών του στην εφημερίδα εργάστηκαν κατά καιρούς κορυφαίοι Έλληνες αθλητικογράφοι. Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης αναγνωρίζεται ως μία προσωπικότητα κομβικής σημασίας στη μεταπολεμική Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1584: Πεθαίνει ο Ιβάν ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος της Ρωσίας από 17 ετών, τη στιγμή που ξεκινά μία παρτίδα σκάκι. Εγγονός του Ιβάν του Μεγάλου (ΙΙΙ), ήταν γνωστός και ως ο Μεγάλος Πρίγκιψ όλων των Ρωσιών.

1892: Νέοι κανόνες επιβάλλονται στις ιπποδρομίες, οι οποίοι απαγορεύουν στους αναβάτες να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο πέρα από μαστίγιο και σπιρούνια στη διάρκεια της κούρσας

1900: Ιδρύεται ο Άγιαξ.

1936: Πεθαίνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Έλληνας πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα.

1973: Ο Αργεντινός επιθετικός της Ιντεπεντιέντε Mαλιόνι πετυχαίνει 3 γκολ εναντίον της Χιμνάσια Εσκρίμο ντελ Πλάτα μέσα σε 1 λεπτό και 50", δημιουργώντας ρεκόρ για το πιο σύντομο χατ τρικ.

1976: Κατά τη διάρκεια της προπόνησης στη Νέα Φιλαδέλφεια οι Σκρέκης, Δέδες, Παπαδόπουλος, Ραβούσης και άλλοι παίκτες της ΑΕΚ πίνουν από το νερό του 36χρονου δικηγόρου Γιώργου Καματερού, ο οποίος έναν μήνα νωρίτερα είχε ανακοινώσει συγκλονίζοντας το πανελλήνιο ότι το «θαυματουργό νερό» του
θεραπεύει τον καρκίνο. Λίγο αργότερα θα αποδειχθεί ότι ήταν απλό νερό και ο δικηγόρος θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.

1980: Ο Γερμανός νευρολόγος και ιδρυτής των Παραολυμπιακών Αγώνων σερ Λούντβιχ «Πόπα» Γκούτμαν πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών. Το 1944 η βρετανική κυβέρνηση τού ζήτησε να ιδρύσει το Εθνικό Κέντρο για Κακώσεις της Σπονδυλικής Στήλης στο νοσοκομείο του Στόουκ Μάντεβιλ στο Μπακιγχαμσάιρ. Επειδή πίστευε ότι ο αθλητισμός είναι μία μορφή θεραπείας, στις 28/7/1948 οργάνωσε τους World Wheelchair and Amputee Games για αθλητές με αναπηρία, οι οποίοι το

1960: για πρώτη φορά διοργανώθηκαν εκτός Βρετανίας, στη Ρώμη, και που αργότερα έγιναν γνωστοί ως οι Πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

1990: Δώδεκα πίνακες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων γίνονται λεία δύο ληστών, οι οποίοι προσποιούνται τους αστυνομικούς. Οι πίνακες εκλάπησαν από το Μουσείο «Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ» στη Βοστώνη και αποτελούν τη μεγαλύτερη κλοπή της αμερικάνικης Ιστορίας.

1996: Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

2012: Ο Ολυμπιακός προηγείται 1-0 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με γκολ του Αμπντούν, αλλά στο 83ο λεπτό οι οπαδοί των «πρασίνων» εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι διακόπτεται με υπαιτιότητα των γηπεδούχων.