Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: Το ταξίδι προς τον θάνατο

Στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους με προορισμό το Άουσβιτς. Περισσότεροι από 48.000 στοιβάζονται σε αμαξοστοιχία με προορισμό τις πύλες της κολάσεως: του Άουσβιτς, του Μπιρκενάου και του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: Το ταξίδι προς τον θάνατο

Από αυτές τις χιλιάδες ψυχές υπολογίζεται ότι μόνο 2.000 επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 6 Φεβρουαρίου του '43 φτάνει στη Θεσσαλονίκη μια επιτροπή με επικεφαλής τους Ντίτερ Βισλιτσένι και Αλόις Μπρίνερ και βάζει σε κίνηση τον μηχανισμό για το οριστικό ξεκλήρισμα των Εβραίων, που υποχρεούνται να φορούν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ και να κατοικούν σε ορισμένες μόνο συνοικίες (γκέτο). Τους απαγορεύεται η χρήση τηλεφώνων και δημοσίων μεταφορικών μέσων.

Οι ναζί, κρύβοντας τις πραγματικές τους προθέσεις, ισχυρίζονται μέσω του αρχιραβίνου Κόρετς, τον οποίο διορίζουν και πρόεδρο, ότι αποβλέπουν στην αναδιοργάνωση της κοινότητας σε μια αυτόνομη περιοχή της πόλης με δικό της δήμαρχο και επιμελητήριο. Σχηματίζουν ακόμα μια εβραϊκή πολιτοφυλακή και επιβάλλουν στους Εβραίους να συντάξουν αναλυτικές δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στις 6 Μαρτίου 1943 απαγορεύεται η έξοδος των Εβραίων από τα γκέτο, ενώ στον συνοικισμό του βαρόνου Χιρς στήνεται το σκηνικό για την τελευταία πράξη της τραγωδίας. Για να φτάσουμε στη 15η Μαρτίου, όταν και αναχωρεί ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα του θανάτου. Διαδοχικές αποστολές που αναχωρούν η μία μετά την άλλη μεταφέρουν σε λίγες εβδομάδες τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στοιβαγμένους σε βαγόνια που προορίζονταν στον τόπο εξόντωσής τους.

ME MIA MATIA...
1838:
Η 25η Μαρτίου καθιερώνεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ως ημέρα εθνικής εορτής.
1884: Γεννιέται ο Άγγελος Σικελιανός, από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.
1956: Ξεκινά η προβολή της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι άσοι του γηπέδου» με πρωταγωνιστές τους διεθνείς Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη. Το σενάριο της ταινίας ανήκει στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και η μουσική στον Αργύρη Κουνάδη.
1957: Ο Νέιλ Μακ Μπέιν σε ηλικία 51 ετών και 120 ημερών παίζει τερματοφύλακας με τη Χάρτπουλ (Γ’ κατηγορία) και δημιουργεί το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη σε εθνικό πρωτάθλημα. Το αμέσως επόμενο ανήκει στον σερ Στάνλεϊ Μάθιους, που έπαιξε σε ηλικία 50 ετών και 5 ημερών με τη Φούλαμ εναντίον της Στόουκ στις 6/2/1965.
1975: Πεθαίνει στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια, ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
1992: Δεύτερος σεισμός μέσα σε δύο μέρες συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 800 άτομα.
1993: H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποστέλλει κλιμάκιο των ΜΑΤ στον Υμηττό για να ξηλώσει την κεραία του τηλεοπτικού σταθμού του Βασίλη Λεβέντη Κανάλι 40.
1995: Επίθεση με ρουκέτα στις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία. Την ευθύνη θα αναλάβει στις 28 Μαρτίου η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
2019: Πραγματοποιούνται δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία. Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ διαδοχικά σε ένα τζαμί και ένα ισλαμικό κέντρο, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50.