Ο Κωνσταντάρας πάντοτε τα είχε... 400!

Ήταν 13 Μαρτίου 1913 όταν γεννήθηκε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο Κολωνάκι από γονείς με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και ρίζες από τον Πόντο.

Ο Κωνσταντάρας πάντοτε τα είχε... 400!

Πιτσιρικάς ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, έπαιξε ποδόσφαιρο στη β’ ομάδα της ΑΕΚ τη σεζόν 1929-30, ενώ ήταν και αθλητής στίβου. Ο πατέρας του τον έστειλε το 1930 στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα, αλλά το... έσκασε και χάρη στις ενέργειες της οικογένειάς του δεν πέρασε Ναυτοδικείο. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει χρυσοχόος και να αναλάβει την επιχείρηση της οικογένειάς του στην Αθήνα.

Τελικά τον κέρδισε η υποκριτική, έστω και από σπόντα. Ο Κωνσταντάρας ήταν κομπάρσος σε μία θεατρική παράσταση στο Παρίσι και τον εντόπισε ο Γάλλος σκηνοθέτης Λουί Ζουβέ. Ο Λάμπρος πήγε στη Δραματική Σχολή του Ζουβέ, ολοκλήρωσε τις σπουδές του με άριστα και κάπως έτσι ξεκίνησε η σπουδαία του καριέρα του, επιστρέφοντας στην Ελλάδα σε ηλικία 25 ετών. Για 40 χρόνια έπαιξε σε 200 παραστάσεις, ξεσήκωσε το κοινό της Ελλάδας, της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Πρωτόπαιξε το 1938 δίπλα στον Νίκο Ρίζο και στη Μάρω Κοντού στο μιούζικαλ «Τρελές επαφές ρωμαϊκού τύπου» του Κώστα Πρετεντέρη. Έπαιξε επίσης σε τέσσερις ταινίες στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα σε 78! Οι ταινίες που έχει συμμετάσχει λατρεύονται μέχρι και τώρα, όπως το «Τι 30, τι 40, τι 50», «Ο τρελός τα ‘χει 400», «Ο μπλοφατζής», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Ο τρελοπενηντάρης», «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη», «Πατέρα κάτσε φρόνιμα» και πολλές ακόμη.

Στις 28 Ιουνίου 1985 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, έχοντας περάσει εγκεφαλικό και έχοντας ταλαιπωρηθεί από το 1970 με διαβήτη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1639: Το κολέγιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομά του από τον κληρικό Τζον Χάρβαρντ.

1943: Οι γερμανικές δυνάμεις σκοτώνουν το εβραϊκό γκέτο της Κρακοβίας.

1967: Γεννήθηκε ο Κολομβιανός αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ.

1969: Η αποστολή «Απόλλων 9» επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.

1987: Γεννήθηκε ο ποδοσφαιριστής Χρήστος Αραβίδης.

1996: Έφυγε από τη ζωή ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι.

2003: Συναγερμός για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, παρουσίασε τα πρώτα δείγματα στην Ασία, με τα πρώτα συμπτώματα του ιού να είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

2013: Ο αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εκλέγεται Πάπας και λαμβάνει το όνομα Φραγκίσκος.

2020: Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας πολιτικός και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος.