Τριάντα χρόνια χωρίς τον Γιώργο Ζαμπέτα (vids)

Στις 10 Μαρτίου του 1992 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του λαϊκού τραγουδιού, ο Γιώργος Ζαμπέτας. Συνθέτης, βάρδος του λαϊκού τραγουδιού και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι.

Τριάντα χρόνια χωρίς τον Γιώργο Ζαμπέτα (vids)

Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Αθήνα. Τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι τα πήρε από τον κουρέα πατέρα του και από το 1950 άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά σε λαϊκά κέντρα. Στη δισκογραφία μπήκε το 1953. Το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκις τον έκανε σολίστ στις συνθέσεις του. Τα επόμενα χρόνια ο Γιώργος Ζαμπέτας «κέντησε» με τις ξεχωριστές πενιές του τις εισαγωγές και τα τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Μαρκόπουλου, Μαρκέα, Καπνίση και πολλών άλλων συνθετών. Έγραψε ακόμα τραγούδια με τους Πυθαγόρα, Καγιάντα, Πρετεντέρη, Παπαδόπουλο, Τζεφρώνη, Μπακογιάννη και Παπαγιαννοπούλου, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον κορυφαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη-Τσάντα, τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και τον Αλέκο Σακελλάριο.

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πάνω από 250 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν επιτυχίες, όπως Πατέρα κάτσε φρόνιμα, Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά, Σταλιά σταλιά, Τι σου ’κανα και μ’ εγκατέλειψες, Τι γλυκό να σ’ αγαπούν, Ο πενηντάρης, Μάλιστα κύριε, Ο πιο καλός ο μαθητής κ.ά. Με τα τραγούδια του ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά τραγουδιστών: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Δούκισσα κ.ά. Πήρε μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες (Κόκκινα φανάρια, Λόλα, Οδός ονείρων κ.ά.).

Πηγαίος, αθυρόστομος, χιουμορίστας αλλά και μάγκας, αποκριθείς σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σχέση του με το χασίσι, απάντησε: «Αν έχω φουμάρει χασίσι; Λιβααααάδια. Μάλιστα κύριε (τίτλος τραγουδιού του Γ. Ζαμπέτα, με ερμηνεία δική του και στίχους του Αλέξανδρου Καγιάντα)».

Τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 αρχίζει η παρακμή του είδους αυτού, με τον Ζαμπέτα να αντιμετωπίζει προβλήματα στις συνεργασίες του, αφού η εποχή δεν αναγνωρίζει πια τις αξίες του παρελθόντος. Ωστόσο από το 1990 και μετά οι δισκογραφικές εταιρείες και τα ΜΜΕ «ανακαλύπτουν» ξανά τα τραγούδια του, τα οποία γνωρίζουν νέα άνθηση και επανακάμπτουν στις προτιμήσεις των ακροατών.

Δυστυχώς ο ίδιος πλέον δεν βρίσκεται μόνο στη δύση της καριέρας αλλά και της ζωής του. Στις αρχές του 1992 δεν ένιωθε καλά και πονούσαν τα κόκαλά του. Όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε, μπήκε στο νοσοκομείο με τη διάγνωση του καρκίνου στα οστά σε προχωρημένο στάδιο. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 10 Μαρτίου 1992.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως. Καλεί από το σπίτι του στη Βοστώνη τον βοηθό του, Γουότσον, που βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού.
1896: Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο, με 3 ώρες και 18 λεπτά, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου.
1905: Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς από μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.
1991: Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ 1-0. Ιστορικό το πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ» με τίτλο: «Ο Θρύλος με γκολάρα του Αναστό 1-0 τον ΠΑΟ, ξεφτίλισε τους κατασκευαστές της πλασματικής και κίβδηλης διαφοράς εξαιτίας της οποίας ο Ολυμπιακός βρέθηκε χωρίς να το καταλάβει έξι βαθμούς πίσω, αντί να είναι τρεις μπροστά».
1996: Ο Ολυμπιακός παίρνει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο βόλεϊ, κερδίζοντας τη Βούπερταλ με 3-2 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο ΣΕΦ.
2008: Πεθαίνει από καρκίνο ο ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος Βαγγέλης Καζάν σε ηλικία 70 ετών.
2013: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-0 την ΑΕΚ και εξασφαλίζει το 40ό πρωτάθλημα στην Ιστορία του.
2017: Μετά από μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικυρώνει ομόφωνα την καθαίρεση της Προέδρου της χώρας Παρκ Γκουν-χιέ.