«Οι Μπιτλς πιο δημοφιλείς από τον Χριστό»

Στις 4 Μαρτίου του 1966 ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Μπιτλς) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

«Οι Μπιτλς πιο δημοφιλείς από τον Χριστό»

«Ο χριστιανισμός θα παρέλθει. Θα εξαφανιστεί και θα συρρικνωθεί. Δεν χρειάζονται περαιτέρω επιχειρήματα γι' αυτό, έχω δίκιο και αυτό θα αποδειχθεί. Αυτήν τη στιγμή είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Χριστό. Δεν ξέρω τι θα πεθάνει πρώτο, το ροκ εν ρολ ή ο χριστιανισμός. Ο Χριστός ήταν εντάξει, αλλά οι μαθητές του ήταν στενόμυαλοι και κοινότοποι. Κατά τη γνώμη μου, αυτοί τα χάλασαν όλα διαστρεβλώνοντας το νόημα του χριστιανισμού».

Είναι η δήλωση του Λένον που έχει ξεσηκώσει τις περισσότερες αντιδράσεις. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «England's Evening Standard» και περιελήφθη σε συνέντευξη με τον συγγραφέα Mορίν Κλιβ. Ο Λένον μάλλον εξέφρασε τη συμπάθειά του προς την τότε κατάσταση της θρησκείας παρά εξαπέλυσε βλάσφημη επίθεση προς τον χριστιανισμό, όπως κατηγορήθηκε, λέγοντας ότι ήταν κρίμα που οι Μπιτλς είχαν γίνει πιο σημαντικοί από τη θρησκεία. Η θρησκεία δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον για τη νεολαία της εποχής. Αυτή η μόνη δήλωση του Λένον, αποκομμένη από τα συμφραζόμενα, πυροδότησε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Ζώνη της Βίβλου (νοτιοανατολικές πολιτείες) των ΗΠΑ, μαζικές καύσεις δίσκων των Μπιτλς, ενώ η Κου Κλουξ Κλαν έκαιγε ομοιώματα των Μπιτλς και κάρφωνε δίσκους τους σε φλεγόμενους σταυρούς.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και τα τέσσερα «Σκαθάρια», τόνισαν: «Υποθέτω ότι αν είχα δηλώσει ότι η τηλεόραση είναι πιο δημοφιλής από τον Χριστό, θα την είχα γλιτώσει. Ζητώ συγγνώμη που άνοιξα το στόμα μου. Δεν είμαι αντίχριστος ούτε αντίθρησκος. Δεν ήθελα να υποβαθμίσω ούτε να προσβάλω τον χριστιανισμό. Απλά είπα ότι είναι γεγονός και ισχύει περισσότερο για τη Βρετανία παρά για εδώ. Δεν λέω ότι είμαστε καλύτεροι ή σπουδαιότεροι ούτε μας συγκρίνω με τον Ιησού Χριστό ως άτομο ή με τον Θεό ως οντότητα ή ό,τι άλλο είναι. Απλώς είπα ό,τι είπα και ήταν λάθος. Ή το κατάλαβαν λάθος. Και τώρα έγιναν όλα αυτά».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι.
1881: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της «Σπουδή στο κόκκινο».
1912: Οι σουφραζέτες πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.
1944: Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Θα τελειώσει στις 8 Μαρτίου με την αποχώρηση των εισβολέων Γερμανών.
1945: Ιδρύεται ο Ερυθρός Αστέρας του Βελιγραδίου, μία από τις σημαντικότερες ομάδες που ανέδειξε η Γιουγκοσλαβία, με δραστηριότητα σε πολλά σπορ, και παίρνει το όνομά του από τον Σλόμπονταν Kότσιτς (αστέρας) και τον Zόραν Zούγιοβιτς (ερυθρός).
1970: Το γαλλικό υποβρύχιο «Ευρυδίκη» εκρήγνυται μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την απώλεια ολόκληρου του 57μελούς πληρώματος.

2014: Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου τον πολιτικό σχηματισμό «Το Ποτάμι», ο οποίος θα συμμετάσχει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

2016: Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ.

2018: Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα με την Ουντινέζε, ο 31χρονος αρχηγός της Φιορεντίνα, Ντάβιντε Αστόρι, βρίσκεται νεκρός στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει η ομάδα της Φλωρεντίας.