Το ιστορικό Ολυμπιακός - Φωστήρας 11-0 (vid)

Στις 3 Μαρτίου του 1974 ο Ολυμπιακός συνέτριψε 11-0 τον Φωστήρα, δημιουργώντας ανεπανάληπτο ρεκόρ στην Ιστορία της Α’ Εθνικής.

Το ιστορικό Ολυμπιακός - Φωστήρας 11-0 (vid)

Είναι η περίοδος που ο Ολυμπιακός τελειώνει τη σεζόν έχοντας βάλει 102 γκολ και έχει τους οκτώ πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος! Πρόκειται για την ομαδάρα-δημιούργημα του Νίκου Γουλανδρή, που έχει αναλάβει πρόεδρος από το 1972 και έχει φέρει παικταράδες την εποχής, όπως οι Βιέρα, Λοσάντα, Τριαντάφυλλος, Αργυρούδης, Δεληκάρης, Γιούτσος, Περσίδης κ.ά.

Το παιχνίδι ήταν για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος και η αρμάδα του Λάκη Πετρόπουλου όδευε ολοταχώς για το δεύτερο σερί πρωτάθλημα. Το παιχνίδι στον πρώτο γύρο στον Ταύρο είχε λήξει ισόπαλο 1-1 και οι παίκτες του Ολυμπιακού το κρατούσαν... μανιάτικο. «Τους είχαμε άχτι γιατί στον πρώτο γύρο δεν τους είχαμε νικήσει και είχαν γίνει διάφορα στον Ταύρο. Θέλαμε να τους βάλουμε όσο περισσότερα γκολ μπορούσαμε» είχε πει γι' αυτό το ματς σε συνέντευξή του στο «ΦΩΣ», πολλά χρόνια μετά, ο πρωτεργάτης της ιστορικής νίκης Νίκος Γιούτσος.

Στο 16' ο Ολυμπιακός προηγούταν ήδη 3-0 με τέρματα των Γιούτσου (8'), Παμπουλή (13') και Δεληκάρη (16'). Το σκορ του ημιχρόνου (4-0) διαμόρφωσε στο 45' με το δεύτερο προσωπικό του γκολ ο Γιούτσος. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν… καταιγίδα στο δεύτερο ημίχρονο, πετυχαίνοντας 7 γκολ. Τρία σημείωσε ο Τριαντάφυλλος (48’, 52’, 68’), ένα ο Περσίδης (61’), το τρίτο του ο Γιούτσος (71'), ενώ οι Γκαϊτατζής (78’) και Βιέρα (87’) διαμορφώσουν το εκκωφαντικό 11-0, σκορ-ρεκόρ, ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα. Επτά διαφορετικοί σκόρερ σε αγώνα πρωταθλήματος, που ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ για την ομαδάρα του Γουλανδρή.

«Ολυμπιακός σεισμός» έγραφε με μεγάλα γράμματα στο πρωτοσέλιδό του το «ΦΩΣ» την επομένη του αγώνα. «Φανταστικό παιχνίδι, φανταστικό σκορ, φανταστική απόδοσις, ο Ολυμπιακός συνέτριψε το ελληνικό ρεκόρ όλων των εποχών», υπερθεμάτιζε την ίδια μέρα και η «Αθλητική Ηχώ» στην κορυφή του δικού της πρωτοσέλιδου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Συνετόπουλος, Σιώκος, Αγγελής, Περσίδης, Βιέρα, Γιούτσος, Παμπουλής, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης.
ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Τσατούχας (55’ Φακής), Μπάρτζης, Κατάνιας, Καπίρης, Ράλλης, Αβαγιανέλης (57’ Γεράκης), Χριστοδούλου, Λάζος, Πανόπουλος, Σινανίδης, Ρεμούνδος.