Η γέννηση του κορυφαίου Μάικλ Τζόρνταν

Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1963, γεννήθηκε στις ΗΠΑ ο σπουδαίος μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν.

Η γέννηση του κορυφαίου Μάικλ Τζόρνταν

Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1963, γεννήθηκε ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο κατά γενική ομολογία καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, αλλά και ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην ιστορία των σπορ. Με ύψος 1.98 μ. αγωνιζόταν στη θέση του γκαρντ και διακρίθηκε τόσο ως σκόρερ και πασέρ όσο και ως αμυντικός.

Το 1981 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και τον επόμενο χρόνο κατέκτησε το κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ με την ομάδα του πανεπιστημίου, ενώ για δύο χρονιές αναδείχθηκε «Παίκτης της Χρονιάς». Ο «αέρινος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, λόγω των εκπληκτικών του αθλητικών προσόντων, κατέκτησε 6 φορές το πρωτάθλημα του ΝΒΑ (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) με τους Σικάγο Μπουλς, ενώ ισάριθμες φορές πήρε και το βραβείο του MVP των τελικών. Παράλληλα, ξεχώρισε για 5 σεζόν ως ο πολυτιμότερος παίκτης στο ΝΒΑ (1988, 1991, 1992, 1996, 1998), το 1988 ψηφίστηκε ο καλύτερος αμυντικός της χρονιάς, ενώ 10 φορές αναδείχτηκε στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.

Στους «ταύρους» αγωνίστηκε για 12 χρόνια (1984-1993, 1995-1998), ενώ το 2001 επέστρεψε στα γήπεδα για δύο σεζόν με τους Ουίζαρντς. Πλέον, είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας των Σάρλοτ Χόρνετς. Αγάπησε, συνδέθηκε και λατρεύτηκε στο Σικάγο, αλλά αγόρασε την ομάδα της Σάρλοτ, καθώς βρίσκεται κοντά στην περιοχή που μεγάλωσε, δηλαδή στη Βόρεια Καρολίνα και στην περιοχή Γουίλμινγκτον. Παράλληλα, είναι κάτοχος δύο χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1984, 1992), συμμετείχε σε 14 Ολ Σταρ Γκέιμ, ενώ είναι ο 5ος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Τον Οκτώβριο του 1993, αφού οδήγησε του Σικάγο Μπουλς στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (1991,1992,1993), αποφάσισε να εγκαταλείψει το μπάσκετ και να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ. Η συναισθηματική του φόρτιση τότε ήταν έντονη, αφού είχε προηγηθεί η δολοφονία του πατέρα του. Προσπάθησε να παίξει μπέιζμπολ, στους Σικάγο Γουάιτ Σοξ, αλλά τον Μάρτιο του 1995 επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη. Στο μπάσκετ και στους Σικάγο Μπουλς, οδηγώντας του στη συνέχεια σε τρεις σερί (1996, 1997, 1998) κατακτήσεις τίτλων.

Είναι πρώτος όμως σε μέσο όρο, καθώς σημείωσε 30.1 (!) ανά παιχνίδι. Ένας χαρισματικός μπασκετμπολίστας, με εκπληκτική σωματοδομή και τρομερές ικανότητες. Έξοχος χειριστής της μπάλας, με σπάνια έφεση στο σκοράρισμα, όντας εκπληκτικά γρήγορος, εντυπωσιακά αλτικός, διαθέτοντας παράλληλα και μοναδική νοοτροπία νικητή. Ήξερε να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα, παραμένοντας στο κορυφαίο επίπεδο μέχρι και το τελευταίο του παιχνίδι με τους Μπουλς το 1998, όταν με το αλησμόνητο σουτ που δοκίμασε στο τέλος έδωσε το πρωτάθλημα στο Σικάγο μέσα στη Γιούτα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του εκτός από τους μυθικούς μισθούς που λάμβανε, σώρευσε εκατομμύρια δολάρια από τη συνεργασία του με τη Nike για αθλητικά παπούτσια «Άιρ Τζόρνταν». Η περιουσία του υπολογίζεται κοντά στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια

1673: Πέθανε ο Μολιέρος, Ζαν Μπατίστ Ποκλέν το πραγματικό του όνομα, Γάλλος συγγραφέας. («Δον Ζουάν», «Ο κατά φαντασία ασθενής», «Ταρτούφος», «Αρχοντοχωριάτης»).

1800: Λουντοβίκο Λιπαρίνι, φιλέλληνας Ιταλός ζωγράφος. Γνωστά έργα του που έχουν σχέση με την Επανάσταση του 1821 είναι «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας» και «Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα»

1864: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων «Χάνλεϊ» επιτίθεται κατά του πολεμικού «Χαουζοτόνικ» των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στον βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.

1869: Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας - Πειραιά.

1880: Γεννήθηκε ο Τέλος (Αριστοτέλης) Αγαπηνός, μακεδονομάχος, γνωστός με το επαναστατικό ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας

1914: Οι βρετανίδες σουφραζέτες επιτίθενται και καταστρέφουν τα τζάμια της οικίας του βρετανού υπουργού Εσωτερικών και πυρπολούν τις εγκαταστάσεις ενός ομίλου αντισφαίρισης, διεκδικώντας δυναμικά και βίαια δικαίωμα ψήφου.

1914: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η προσωρινή κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη - Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.

1922: Σύναξη ντανταϊστών στο καφενείο «Closerie des Lilas» στο Παρίσι, με αντικείμενο τη διαμάχη μεταξύ του Αντρέ Μπρετόν και του Τρσταν Τζαρά για την αρχηγία του κινήματος. Παρίστανται περίπου 100 θιασώτες του ντανταϊσμού, ανάμεσά τους οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Κονσταντίν Μπρανκούζι και Ζαν Κοκτώ. Οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν επιχειρήματα, αλλά και ύβρεις, ώσπου ο επιδιαιτητής Ερίκ Σατί ανακηρύξει νικητή τον Τζαρά. Ο Μπρετόν θα αποχωρήσει και θα δημιουργήσει τον σουρεαλισμό.

1982: Ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.

1982: Πέθανε ο Θελόνιους Μονκ, Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης της τζαζ.

1989: Πέθανε ο Γκι Λαρός, Γάλλος μόδιστρος και ιδρυτής της ομώνυμης φίρμας ενδυμάτων και καλλυντικών.