Όταν γεννήθηκε το σινεμά…

Στις 13 Φεβρουαρίου 1894 οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Λουί και ο Ογκίστ, λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή μηχανής λήψης και προβολής.

Όταν γεννήθηκε το σινεμά…

Γεννημένοι στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας, μεγάλωσαν στην Λιόν, εκεί όπου ο πατέρας τους διατηρούσε κατάστημα φωτογραφικών ειδών και από το 1892 ασχολήθηκαν με τη δημιουργία κινούμενης εικόνας.

Τον Μάρτιο του 1895 προχώρησαν στην πρώτη ιδιωτική προβολή μιας δικής τους μικρού μήκους ταινίας και στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή, με εισιτήριο, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με την σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του. Εκείνη τη δημόσια προβολή παρακολούθησαν 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά μία σκηνή της καθημερινότητας. Το 1896 ξεκίνησαν περιοδεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Ωστόσο οι ίδιοι έκριναν ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον κι έτσι πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιές, κρατώντας για τον εαυτό τους μόνο ένα μικρό κομμάτι στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1867: Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους «Ο Γαλάζιος Δούναβης» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1888: Γεννιέται ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός.

1899: Πεθαίνει ο Ανδρέας Συγγρός, επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης.

1945: Η γέννηση του Χρήστου Τερζανίδη που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό και στην εθνική ομάδα.

1957: Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα «νεκρώνουν» στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.

1976: Σοβαρές συμπλοκές στα Σπάτα ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν για το νέο αεροδρόμιο. Σημειώνονται μικροτραυματισμοί και αρκετοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται.

1999: Πεθαίνει από καρκίνο ο διεθνής Κροάτης μπασκετμπολίστας Ντράγκαν Κόβασιτς.

2005: Πεθαίνει η πεζογράφος Τατιάνα Γρίτση-Μιλλιέξ.

2016: Ο 17χρονος Εμμανουήλ Καραλής κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ παίδων στο επί κοντώ, με άλμα στα 5,53μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο ΣΕΦ.

2017: Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Ιωάννου.

2019: Τερματίζεται άδοξα η αποστολή της διαστημικής συσκευής της NASA στον πλανήτη Άρη.

2021: Αθωώνεται από την Γερουσία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη δίκη του για καθαίρεση.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ακύλλας, Πρισίλλα.