H αποφυλάκιση του εμβληματικού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα

Στις 11 Φεβρουαρίου 1990 ο Νέλσον Μαντέλα απελευθερωνόταν από τις φυλακές «Βίκτορ Βέρστερ» και μιλώντας ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων συμπατριωτών του δήλωνε αφοσίωση στο όραμά του για ειρήνη και ισότητα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους. Ήταν η αρχή της ολοκληρωτικής του αντεπίθεσης.

H αποφυλάκιση του εμβληματικού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα

Πρώτος άνοιξε δικηγορικό γραφείο αποτελούμενο από μαύρους νομικούς, πρώτος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής εκλεγμένος έπειτα από εκλογική διαδικασία που δεν χαρακτηρίστηκε από φυλετικούς διαχωρισμούς, πρώτος μαύρος Πρόεδρος της χώρας, πρώτος ηγέτης που κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον ξένων πολιτικών προς τη χώρα του.

Ο Νέλσον Μαντέλα ή «Μαντίμπα» ή «Τάτα» δεν περιορίστηκε μόνο στο να εμπνεύσει τους συμπολίτες του και να ενώσει έναν διχασμένο λαό, αλλά μπόρεσε να διδάξει την αξία της ειρήνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ενασχόλησή του με την πολιτική τον έβαλε στο στόχαστρο του καθεστώτος και δεν άργησε να φτάσει η στιγμή που θα ερχόταν αντιμέτωπος με το δικαστικό σύστημα του Απαρτχάιντ. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την καταπολέμηση του Απαρτχάιντ, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και δικάστηκε. Παρότι οι κατηγορίες κατέπεσαν, είχε ήδη μπει στο «μάτι» του καθεστώτος. Η σύλληψή του με την κατηγορία του σαμποτάζ και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης και η επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης το 1964 ήρθαν ως φυσιολογικά επακόλουθα.

Επί 27 ολόκληρα χρόνια ο Μαντέλα παρακολουθούσε τις εξελίξεις, αρχικά από το Ρόμπεν Άιλαντ, στη συνέχεια από τη φυλακή Πόλσμουρ και αργότερα από τη φυλακή «Βίκτορ Βέστερ». Αν και ευρισκόμενος σε μικροσκοπικά κελιά, ο «Μαντίμπα» κατάφερε να γίνει το παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα. Η διεθνής εκστρατεία των μελών του ANC κατά του Απαρτχάιντ σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το καθεστώς της Νοτίου Αφρικής οδήγησαν στην απελευθέρωση του Μαντέλα.

Το τέλος του Απαρτχάιντ πλησίαζε. Στις εκλογές του 1994 ο Μαντέλα εξελέγη από το νέο Κοινοβούλιο ως ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της χώρας. Η Νότια Αφρική άλλαζε σελίδα και ο αγώνας για φυλετική ισότητα επιτέλους δικαιωνόταν.

Ο Μαντέλα τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1993 (μαζί με τον τότε Πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ), αλλά μεγαλύτερη αναγνώριση για τον αγώνα του ενδεχομένως και να αποτελεί η παγκόσμια συγκίνηση για την είδηση του θανάτου του, σε ηλικία 95 ετών, στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 90 πολιτικοί ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο έδωσαν το «παρών» σε ειδική τελετή προς τιμήν του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
660 π.Χ.: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.
1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.
1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.
1945: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός κομμουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.
1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 η συμφωνία θα υπογραφεί απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).
1961: Ανακοινώνεται ότι ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής κρανίο προϊστορικού ανθρώπου, γνωστού ως «αρχανθρώπου».
1963: Μετά από 35 χρόνια διαλύεται το περίφημο ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη, κατ’ άλλους Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου) που επρόκειτο για την ανεπίσημη σύμπραξη των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ), που είχε ιδρυθεί στις 31/10/1927 όταν ο σύλλογος του Γιώργου Καλαφάτη έσπευσε σε βοήθεια του Ολυμπιακού που είχε διαγραφεί από την ΕΠΟ και κινδύνευε με διάλυση.
1978: Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Σαίξπηρ και του Ντίκενς.
2016: Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας συντρίβεται στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου.