Όταν «πάγωσε» ο χρόνος στο Μόναχο

Συμπληρώνονται 64 χρόνια από την ημέρα που ξεκληρίστηκε η κορυφαία ομάδα της εποχής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όταν «πάγωσε» ο χρόνος στο Μόναχο

Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 η αγγλική ομάδα αναχώρησε από το Βελιγράδι. Η πτήση προς το Μάντσεστερ θα γινόταν με ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό στο Μόναχο, ο αεροδιάδρομος του οποίου ήταν σκεπασμένος από χιόνι. Οι επιβάτες αρχικά βγήκαν στο Terminal για να γίνει ο ανεφοδιασμός. Όταν ξαναμπήκαν στο αεροσκάφος, έγιναν δύο απόπειρες για να απογειωθεί το αεροπλάνο μετά τις 2 το μεσημέρι, δίχως αποτέλεσμα. Ακουγόταν ένας περίεργος θόρυβος στη μία από τις δύο μηχανές, ενώ ο άσος της Γιουνάιτεντ, Ρότζερ Μπερν, έλεγε μεταξύ άλλων στους συμπαίκτες του ότι είχε δει τους τροχούς του αεροπλάνου να έχουν καλυφθεί με χιόνι και να μην έχουν καθαριστεί. Οι επιβάτες ειδοποιήθηκαν να αποβιβαστούν ξανά και μετά από λίγα λεπτά ειδοποιήθηκαν να ξαναμπούν στο αεροσκάφος για την τρίτη απόπειρα απογείωσης. Στις 15.02 το αεροπλάνο ξεκινάει τη διαδικασία, αρχικά ανέβασε ταχύτητα, αλλά στη συνέχεια χαμήλωσε η ένταση και εντέλει έπεσε με δύναμη στον φράχτη στο τέλος του αεροδιαδρόμου. Bγήκε εκτός αεροδρομίου, το ένα φτερό διαλύθηκε πάνω σε σπίτι, στο οποίο βρίσκονταν μία μητέρα με τα τρία της παιδιά που σώθηκαν από θαύμα. Το αεροσκάφος στη συνέχεια έπεσε πάνω σε ένα δέντρο και κατέληξε με ορμή σε ένα ξύλινο υπόστεγο που είχε βυτίο με καύσιμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη στις 15.04. Ο απολογισμός τραγικός. Σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, με τα συνεργεία διάσωσης να ανασύρουν νεκρούς 7 παίκτες (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και 2 φιλάθλους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τον 21χρονο ποδοσφαιριστή Ντάνκαν Έντουαρντς να αφήνει την τελευταία του πνοή δύο εβδομάδες αργότερα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1825: Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1833: Γίνεται πρώτος βασιλιάς του νέου ελληνικού κράτους ο Όθωνας.

1895: Γεννήθηκε ο κορυφαίος Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ Μπέιμπ Ρουθ.

1900: Ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

1911: Γεννήθηκε ο 40ός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν.

1918:Έφυγε από τη ζωή ο Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταφ Κλιμτ.

1945: Γεννήθηκε ο Τζαμαϊκανός μουσικός Μπομπ Μάρλεϊ.

1962: Γεννήθηκε ο τραγουδιστής των Guns ‘n’ Roses, Αξλ Ρόουζ.

1968: Γεννήθηκε ο Κολομβιανός ποδοσφαιριστής Αδόλφο Βαλένσια.

1982: Το υπουργείο Παιδείας κατήργησε τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

1989: Σηματοδοτήθηκε η έναρξη των γεγονότων που οδήγησε στην κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, έπειτα από τις συνομιλίες της «Στρογγυλής Τραπέζης» στην Πολωνία μεταξύ του καθεστώτος και του συνδικάτου «Αλληλεγγύη».

1996: 189 επιβάτες σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

2007: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, του ΟΦΗ και της Νάουσας, Αλέκος Παπαδόπουλος.