Δέκα χρόνια από την εκατόμβη νεκρών στην Αίγυπτο

Την 1η Φεβρουαρίου του 2012 ο θρίαμβος 3-1 της Αλ Μασρί επί της Αλ Αχλί στο πρωτάθλημα Αιγύπτου εξελίχθηκε σε ανείπωτη τραγωδία, καθώς τουλάχιστον 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου στο Πορτ Σάιντ.

Δέκα χρόνια από την εκατόμβη νεκρών στην Αίγυπτο

Οι φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με τη λήξη για να γιορτάσουν τη σπάνια νίκη. Ξεκίνησαν επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Οπαδοί της Αλ Μασρί πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και άλλους θεατές. Οι ποδοσφαιριστές έτρεχαν πανικόβλητοι προς τα αποδυτήρια, τη στιγμή που χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια. Μέχρι και μαχαίρια βγήκαν…

Επίσημα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι νεκροί έφτασαν τους 74, με έναν από αυτούς να είναι αστυνομικός, και οι τραυματίες τους 248 (14 αστυνομικοί). Λόγω έλλειψης ελέγχου κατά την είσοδο στο γήπεδο, οι οπαδοί είχαν στην κατοχή τους διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν ως όπλα, ενώ η αστυνομία έκανε 47 συλλήψεις (πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις).

Με απόφαση της κυβέρνησης ακυρώθηκαν επ’ αόριστον οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου. Ο τερματοφύλακας της Αλ Αχλί, Σαρίφ Ικραμί, ο οποίος είχε δεχθεί χτυπήματα, ανακοίνωσε πως αυτός και οι συμπαίκτες αποφάσισαν να σταματήσουν το ποδόσφαιρο. «Πέθαιναν άνθρωποι μπροστά μας. Τελείωσε. Όλοι πήραμε την απόφαση ότι δεν θα ξαναπαίξουμε ποδόσφαιρο. Πώς να παίξουμε ποδόσφαιρο όταν 70 άνθρωποι πέθαναν… Δεν μπορώ ούτε να το σκεφτώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και ο προπονητής της Αλ Μασρί, Καμάλ Αμπού Αλί, είχε δηλώσει την παραίτησή του... «Δεν πρόκειται για το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Πρέπει να ανατραπεί αυτή η κατάσταση».

Ο τότε πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, είχε δηλώσει: «Είναι μία μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο. Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος για τον χαμό τόσων ανθρώπων. Τέτοια καταστροφική κατάσταση είναι πέρα από τη φαντασία».



ME MIA MATIA...
1865: Ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει τη 13η τροπολογία του Συντάγματος που καταργεί τη δουλεία.
1887: Ο Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γη του, έκτασης 500 στρεμμάτων, σε οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το Χόλιγουντ.
1914: Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.
1998: Ο «υπό διάλυση» Άρης του Χρήστου Μαγκότσιου, παίζοντας με έξι παίκτες, κερδίζει την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας με 71-68. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ο Mάριο Μπόνι που παίζει απλήρωτος χαρίζει τα οφειλόμενα στην ομάδα και φεύγει για την Ιταλία.
2002: Ο Ντάνιελ Περλ, Αμερικανός δημοσιογράφος και επικεφαλής του γραφείου της Νότιας Ασίας της «Wall Street Journal», ο οποίος απήχθη στις 23 Ιανουαρίου του 2002, αποκεφαλίζεται και ακρωτηριάζεται από τους απαγωγείς του.

2004: Στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών που ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.

2020: Διεξάγεται εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας το κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας στο Κουκούλι μετονομάζεται σε «Κώστας Πετρόπουλος», ως ελάχιστη αναγνώριση τιμής σε έναν αθλητή που έβαλε τις βάσεις του υψηλού επιπέδου τόσο στο τοπικό όσο και στο ελληνικό μπάσκετ.