Η πιο διάσημη κλοτσιά στα γήπεδα

Στις 25 Ιανουαρίου του 1995 ο Ερίκ Καντονά αποβάλλεται στον αγώνα Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο επιτίθεται και κλοτσάει οπαδό των γηπεδούχων.

Η πιο διάσημη κλοτσιά στα γήπεδα

Ήταν το 56ο λεπτό του αγώνα στο «Σέλχαρστ Παρκ», όταν ο διαιτητής του αγώνα τον αποβάλει για χτύπημα στον αντίπαλο αμυντικό Ρίτσαρντ Σο. Ο Γάλλος είχε εκνευριστεί τόσο πολύ από το στενό μαρκάρισμα του αντιπάλου του σε όλο το παιχνίδι που δεν άντεξε άλλο.

Αποχωρώντας και περνώντας μπροστά από την εξέδρα των οπαδών της Κρίσταλ Πάλας, άκουσε πολλά. Αποδοκιμασίες, ύβρεις, ειρωνείες, ρατσιστικά σχόλια. Ο -τότε- 20χρονος φίλος της ομάδας του Λονδίνου, Μάθιου Σίμονς, πλήρωσε τη νύφη για όλα... Αρκούσε η ατάκα του: «Γαμ... και γύρνα πίσω στη Γαλλία, παλιογαμ...». Πήρε φόρα και με... κλοτσιά κουνγκ φου τού επιτέθηκε πάνω από τις διαφημιστικές πινακίδες. Παίκτες, οπαδοί, άνδρες της ασφάλειας του γηπέδου προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, αλλά ο Καντονά ήταν αφηνιασμένος και προσπαθούσε να χτυπήσει τον οπαδό με κάθε τρόπο, μέχρι που έτρεξε και τον συνόδευσε στα αποδυτήρια υπό βροχή αντικειμένων ο συμπαίκτης του και τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ σε εκείνο το παιχνίδι Πέτερ Σμάιχελ.

«Δεν είχα ιδέα τι γινόταν, όμως έτρεξα και ως ομάδα που ήμασταν έπρεπε να τον κρατήσω και να τον στηρίξω όταν τον πλησίασαν οι αντίπαλοι για να ζητήσουν τα ρέστα» είχε δηλώσει ο Δανός γκολκίπερ, ο οποίος παραδέχθηκε: «Όταν κατάλαβα τι είχε κάνει, δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Αρχικά η ομάδα του τον τιμώρησε για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες της σεζόν, γεγονός που κόστισε και στην ίδια την απώλεια του τρίτου σερί πρωταθλήματος. Επιπλέον, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία επέκτεινε την ποινή του για ακόμη 4 μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1995, ενώ οι αρχές της χώρας τού επέβαλαν πρόστιμο 20.000 λίρες και ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων.

Ο ίδιος δεν μετάνιωσε ποτέ για την ενέργεια που στιγμάτισε τη μεγάλη καριέρα του στα αγγλικά γήπεδα. Το 2011 σε συνέντευξή του στο BBC είχε πει: «Η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου; Όταν έκανα κλοτσιά κουνγκ φου στον χούλιγκαν, επειδή αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Νομίζω ότι ίσως είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους το να κλοτσήσεις αυτού του είδους τους ανθρώπους. Το έκανα λοιπόν για αυτούς, για να είναι ευχαριστημένοι. Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς...».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.
1935: Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1947: Ο Αμερικανός γκάγκστερ Αλ Καπόνε πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών. Ήταν ο πρώτος που μετέτρεψε την πολυτελή του 16κύλινδρη Κάντιλακ σε κάστρο προσθέτοντας αλεξίσφαιρα τζάμια και επένδυση από ατσάλι, διπλασιάζοντας το βάρος του αυτοκινήτου που ήταν εφοδιασμένο με διάφορα όπλα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, όπως καρφιά και λάδι που ρίχνονταν στα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν
1962: Παραιτείται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπήρξαν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.
2004: Στις καθυστερήσεις του αγώνα Βιτόρια Γκιμαράες - Μπενφίκα ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός της Μπενφίκα, Μίκλος Φέχερ, δέχεται την κίτρινη κάρτα του διαιτητή για καθυστέρηση. Αμέσως μετά παθαίνει ανακοπή καρδιάς, καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο και πεθαίνει. Ήταν ο δεύτερος διεθνής παίκτης που έχασε τη ζωή του στον αγωνιστικό χώρο σε διάστημα επτά μηνών, μετά τον Καμερουνέζο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ, ο οποίος είχε εκπνεύσει σε αγώνα για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Γαλλία τον περασμένο Ιούνιο.