Η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας

Η Αϊτή ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση.

Η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας

Η Αϊτή -το Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής- ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου της, Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer), προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Βόγιερ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του περίφημου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, που είχε επισκεφθεί την περιοχή.

Η Αϊτή, μια φτωχή χώρα της Καραϊβικής, δεν ήταν δυνατόν να στείλει βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ο πρόεδρός της απάντησε με επιστολή που χαρακτηριζόταν από θερμά αισθήματα για την ελληνική εξέγερση και είχε τίτλο: «Ελευθερία... Ισότης».

Η Αϊτή, προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης, ήταν η πρώτη χώρα που κατήργησε τη δουλεία και κυβερνήθηκε από μαύρους. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804, αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Στις 12 Ιανουαρίου 2010 η Αϊτή επλήγη από ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή. Οι νεκροί έφθασαν τις 316.000 και οι άστεγοι ξεπέρασαν το 1.600.000. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το χρέος της προς τη χώρα που πρώτη αναγνώρισε τα δίκαια του αγώνα της το 1821, ήταν από τις πρώτες που απέστειλε βοήθεια. Μάλιστα, στις 24 Ιανουαρίου Έλληνες και Γάλλοι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν 24χρονο από τα ερείπια ξενοδοχείου, δώδεκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ.

1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της.
1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Triangle» της Μασαχουσέτης.
1950: Δημοψήφισμα διεξάγεται από την Εκκλησία στην Κύπρο για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.
1950: Η Φιορεντίνα αναδεικνύεται ισόπαλη 0-0 με τη Γιουβέντους και ο κεντρικός αμυντικός της Γιουβέντους Κάρλο Παρόλα επιχειρεί ένα «ψαλιδάκι» για να διώξει την μπάλα από την περιοχή της ομάδας του. Αυτή η ενέργεια θα γίνει το επίσημο λογότυπο της συλλογής αυτοκόλλητων της Panini «Calciatori» και θα εμφανιστεί στο εξώφυλλο του άλμπουμ τη σεζόν 1965-66. Το «ψαλίδι του Παρόλα» θα κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε διάφορες γλώσσες.
1967: Διεξάγεται στο Λος Άντζελες το πρώτο Σούπερ Μπόουλ. Οι Γκριν Μπέι Πάκερς νικούν τους Κάνσας Σίτι Τσιφς με 35-10.
1992: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβενία και την Κροατία, αναγνωρίζοντας έτσι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
1993: Κάνει πρεμιέρα η αμερικάνικη ταινία «Alive» (Οι Επιζήσαντες). Την ιστορία, που βασίζεται στη συντριβή της πτήσης 571 της UAF στις Άνδεις στις 13/10/1972, στην οποία επέβαινε η ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, αφηγείται ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς.
1996: Ο ΠΣΑΤ βραβεύει στο ΣΕΦ τους κορυφαίους αθλητές του 1995. Για πρώτη φορά παρίσταται Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πύρρος Δήμας γίνεται ο δεύτερος αθλητής μετά τον Νίκο Γκάλη που ψηφίζεται 3 φορές κορυφαίος Έλληνας αθλητής (1992 και 1993) με 1.344 βαθμούς (με άριστα τους 1.400) από 280 επαγγελματίες αθλητικούς συντάκτες. Η Κατερίνα Θάνου παίρνει 1.007 βαθμούς και η Εθνική μπάσκετ Εφήβων 950 βαθμούς.
2000: Ο τερματοφύλακας της Περούτζια Άντζελο Παγκοτό τιμωρείται από την ιταλική λίγκα με επ’ αόριστον αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, όταν εντοπίζεται κοκαΐνη στο δείγμα του μετά τον αγώνα με τη Φιορεντίνα στις 21/11/99.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Ούγγρος σφυροβόλος Γιόζεφ Τσέρμακ, ο πρώτος αθλητής που έσπασε το φράγμα των 60 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952.