Οκτώ χρόνια από το ατύχημα του «Σούμι»

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2013 ο Μίχαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι, καθώς κάνει σκι στις γαλλικές Άλπεις, στο θέρετρο του Μεριμπέλ. Ο επτά φορές πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 διακομίζεται σε νοσοκομείο της περιοχής. 

Οκτώ χρόνια από το ατύχημα του «Σούμι»

Η αρχική δήλωση του υπεύθυνου του χιονοδρομικού κέντρου είναι καθησυχαστική, καθώς κάνει λόγο πιθανότατα για διάσειση, χωρίς κάποιες σοβαρές συνέπειες για τον «Σούμι». Ακολουθεί όμως η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της μάνατζερ του Γερμανού, Ζαμπίνε Κεμ, η οποία ανέφερε τα εξής: «Ο Μίχαελ χτύπησε στο κεφάλι σε ένα ιδιωτικό ταξίδι για σκι στις γαλλικές Άλπεις. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται». Η πραγματικότητα ήταν όμως πολύ πιο δραματική, καθώς ο «Σούμι» πάλευε στην κυριολεξία για τη ζωή του.

Το δραματικό περιστατικό συμβαίνει στις 11 το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου. Ο Σουμάχερ κάνει σκι με νοικιασμένα πέδιλα, ενώ θεωρείται πολύ καλός σκιέρ. Στο κράνος του πάνω έχει περάσει μία μικρή κάμερα, η οποία θα βοηθήσει αργότερα τους ερευνητές να αναπαραστήσουν τα δευτερόλεπτα του ατυχήματος. Ο Γερμανός πρώην πιλότος της F1 κάνει σκι περίπου τρία έως έξι μέτρα εκτός ορίων της πίστας, όταν βρίσκει πάνω σε έναν χιονισμένο βράχο, χάνει την ισορροπία του και πέφτει με ορμή με το κεφάλι του πάνω σε έναν δεύτερο βράχο. Το κράνος του καταστρέφεται, αν και -όπως αποδεικνύεται και από τις έρευνες- δεν πήγαινε γρήγορα. Ο ίδιος ο «Σούμι» διατηρεί τις αισθήσεις του, επικοινωνεί με το περιβάλλον, αλλά δείχνει να τα έχει χαμένα. Ενημερώνονται άμεσα τα σωστικά συνεργεία και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφθάνει το ελικόπτερο, που προβλέπεται να τον μεταφέρει αρχικά στο κέντρο υγείας της κωμόπολης Moυτιέ. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης διαπιστώνουν οι νοσηλευτές μέσα στο ελικόπτερο ότι οι τραυματισμοί του πρώην οδηγού της Φεράρι είναι πολύ σοβαροί, οπότε μεταφέρεται απευθείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Εκεί φτάνει σε λιγότερο από δύο ώρες μετά το ατύχημα και υποβάλλεται άμεσα σε εγχείρηση, ενώ δεν έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα η είδηση του ατυχήματός του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1862: Κατασκευάζεται η πρώτη μπάλα του μπόουλινγκ.

1890: Η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Γούντεντ Νι Κρικ. Είναι η τελευταία μεγάλη μάχη Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιου «Μεγάλο πόδι».

1940: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» βυθίζει ανατολικά του Μπρίντιζι το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Στη συνέχεια, όμως, εμβολίζεται από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίζεται.

1953: Καθιερώνονται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.

1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ με το Βασιλικό Διάταγμα 20 «Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου».

1969: Η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ», που αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανακηρύσσεται καλύτερη ταινία της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

1998: Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζουν μετά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας να εγκαταστήσουν στην Κρήτη τους ρωσικής κατασκευής αντιβαλλιστικούς πυραύλους S-300.

1999: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής τιμάται από την ΕΠΑΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με μια επιταγή αξίας 1.000.000 δραχμών και ανακοινώνει την ίδρυση ποδοσφαιρικής ακαδημίας στις αρχές του 2000.

2002: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 6-5 τη Βάσας και κατακτά το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στο πόλο.

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Μάριος Πλωρίτης, Έλληνας διανοούμενος, δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και σκηνοθέτης.