Η μεγάλη ληστεία στο «Χίθροου» και η «κατάρα του θησαυρού»

Σαν σήμερα, στις 26 Νοεμβρίου του 1983, τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη μεγάλη ληστεία του «Χίθροου». Πώς ξεκίνησε ο θρύλος της «κατάρας του θησαυρού».

Η μεγάλη ληστεία στο «Χίθροου» και η «κατάρα του θησαυρού»

Το σχέδιο είχε οργανωθεί άψογα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας και τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Νοεμβρίου του 1983. Στόχος η αποθήκη Brinks Mat του αεροδρομίου του «Χίθροου», όπου κατά τις πληροφορίες φυλάσσονταν 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε μετρητά.

Με τη βοήθεια ενός εκ των ανδρών της ασφαλείας, οι έξι μασκοφόροι διείσδυσαν στην απαγορευμένη περιοχή, ακινητοποίησαν τους φύλακες και άνοιξαν την κεντρική είσοδο της αποθήκης. Το θέαμα τούς αιφνιδίασε... Αντί για τα χαρτονομίσματα που περίμεναν, αντίκρισαν 10 τόνους χρυσού σε ράβδους αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών, που προορίζονταν για την Άπω Ανατολή.

Τα νέα δεδομένα ανέτρεψαν όλο τον αρχικό σχεδιασμό. Κάποιοι χρειάστηκε να φύγουν για να αναζητήσουν μεγαλύτερο μεταφορικό μέσο και η όλη επιχείρηση διήρκεσε, αντί για πέντε λεπτά, δύο ολόκληρες ώρες!

Ο εντοπισμός των δραστών αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ' ό,τι περίμεναν οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ. Αναζητώντας ανάμεσα στους συνήθεις υπόπτους, διαπίστωσαν τους συγγενικούς δεσμούς του εγκεφάλου της ληστείας, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, με τον φύλακα-συνεργό, η συμπεριφορά του οποίου είχε κινήσει ήδη τις υποψίες των αρχών. Η εξάρθρωση της σπείρας ήταν θέμα χρόνου.

Τρεις από τους δέκα τόνους χρυσού δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ λέγεται πως κατέληξαν στα χέρια χρυσοχόων που τις έλιωσαν και τις έκαναν κοσμήματα. Αστικοί μύθοι θέλουν όλα τα χρυσά κοσμήματα που φτιάχτηκαν στην Αγγλία από το 1983 και μετά να προέρχονται από τη ληστεία στην αποθήκη αυτή.

Το BBC υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Όσοι φορούν χρυσά κοσμήματα αγορασμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα έχουν ένα κομμάτι από τη ληστεία Brinks Mat». Τα Panama Papers αποκαλύπτουν πάντως πως ο χρυσός εκείνος έχει ταξιδέψει πολύ μακριά…

Η ληστεία αυτή οδήγησε σε μία σειρά τραγικών γεγονότων που στοίχισαν τη ζωή σε πολύ κόσμο. Όσοι αναμείχθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τη ληστεία και τα κλοπιμαία (χρυσοχόοι, διακινητές και όσοι ανέλαβαν το ξέπλυμα χρήματος) κατέληξαν νεκροί, συγκεκριμένα άγρια δολοφονημένοι. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο θρύλος της «κατάρας του θησαυρού» του «Χίθροου», που μέχρι σήμερα προκαλεί ενδιαφέρον και ερωτηματικά.


ME MIA MATIA...
1922: Ο Χάουαρντ Κάρτερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που εισέρχεται στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών μετά από 3.000 χρόνια.
1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό, παρουσία πλήθους θεατών, τους καταχραστές του Δημοσίου, αντισυνταγματάρχες Διονύσιο Δρακάτο και Γεώργιο Ζαριφόπουλο.
1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία-θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ «Καζαμπλάνκα» με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
1943: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 118 Έλληνες ομήρους στο Μονοδένδρι Λακωνίας.
1956: Ο επικοντιστής Γιώργος Ρουμπάνης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης με επίδοση 4,50 μ.
1963: Στο πλαίσιο της καθιέρωσης της δωρεάν παιδείας στη χώρα μας, αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές χωρίς την καταβολή διδάκτρων.
1970: Έκρηξη βόμβας στο άγαλμα του Χάρι Τρούμαν στην Αθήνα, ενώ δύο άλλες βόμβες, στους ραδιοθαλάμους του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και στο Ζάππειο, εξουδετερώνονται πριν εκραγούν.
1972: Η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό με 1-5.
1976: Κυκλοφορεί το «Anarchy in the UK», το πρώτο σινγκλ των Sex Pistols.
1982: Δέκα νεκροί και 535 τραυματίες στο Αλγέρι όταν πέφτει στέγη γηπέδου.
1995: Τραγωδία σε γήπεδο κρίκετ στην Ινδία στον φιλικό αγώνα Ινδία - Νέα Ζηλανδία όταν καταρρέει τοίχος με απολογισμό οκτώ νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
1999: Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά το Βανουάτου και ακολουθεί καταστροφικό τσουνάμι. Δέκα άνθρωποι σκοτώνονται και σαράντα τραυματίζονται.
2005: Ένας αστυνομικός πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, όταν δέχεται χτύπημα από πέτρα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώνονται πριν και μετά τον αγώνα της ΑΕ Λεμεσού με τον ΑΠΟΕΛ (1-1) στο Τσίρειο Στάδιο για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Τραυματίζονται άλλοι 16 αστυνομικοί και 11 πολίτες.