Η φονική καταιγίδα στην Αθήνα το 1977

Σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική, με δεκάδες νεκρούς (περισσότεροι από 22), εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Δεκαεπτά νεκροί και εκτεταμένες ζημιές και στον Πειραιά.

Η φονική καταιγίδα στην Αθήνα το 1977

Η ανοχύρωτη στις πλημμύρες Αθήνα του 1977 παραδόθηκε μονομιάς στην «προγραμματισμένη» μανία της φύσης και σε πέντε ώρες μετετράπη σε κατεστραμμένη πολιτεία με λιμνοθάλασσες, κατεστραμμένες οικίες, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, νεκρούς, τραυματίες και αστέγους.

Η ώρα ήταν 19.00, και πριν προλάβουν καν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να αντιληφθούν την καταστροφή που ερχόταν από τον Σαρωνικό Κόλπο, εν μέσω τρομακτικών κεραυνών ξέσπασε απότομα κατακλυσμιαία βροχή στα παραθαλάσσια προάστια, η οποία μέσα σε μία ώρα είχε επεκταθεί και στις βόρειες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Η κατακλυσμιαία αυτή βροχή όχι μόνο δεν ξεθύμανε με το πέρασμα της ώρας αλλά εγκαταστάθηκε πάνω από το Λεκανοπέδιο και με αμείωτη αν όχι αυξανόμενη ένταση συνοδεία ισχυρής ηλεκτρικής δραστηριότητας επέλασε αργά και καταστροφικά πάνω από την πόλη.



Τα πρώτα λεπτά εκτεταμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος (κυρίως στα δυτικά προάστια αρχικά). Το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών στο μεγαλύτερο κομμάτι του Λεκανοπεδίου παρέλυσε και σε ώρα αιχμής τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μέσα στην κίνηση, ενώ το ύψος των υδάτων στους πλημμυρισμένους δρόμους ολοένα ανέβαινε. Για να συμπληρωθεί το τρομακτικό σκηνικό με το οποίο ξεκίνησε η καιρική αυτή καταστροφή, η πτώση κεραυνών προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της αεροπορίας με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν για αρκετή ώρα στην Αθήνα και στον Πειραιά εν μέσω της εξελισσόμενης θεομηνίας.

Μετά την πρώτη ώρα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, το ρεύμα άρχισε να κόβεται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές, το αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε, δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου διεκόπησαν, ο Κηφισός ξεχείλισε, σε πολλά νοσοκομεία τα χειρουργεία σταμάτησαν και κατέρρευσε μεγάλο κομμάτι του δικτύου του ΟΤΕ.

Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στους δρόμους πάνω σε στάσεις λεωφορείων και αγκαλιασμένοι από κολόνες προσπαθούσαν να σωθούν και οι υπόλοιποι που ήταν σε ασφαλή μέρη δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς του να τους πουν ότι είναι καλά. Στιγμές αλλοφροσύνης διαδραματίστηκαν στις οδούς Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Πέτρου Ράλλη, Αθηνών, Ιερά Οδό και Ποσειδώνος.

Η έκταση των καταστροφών ήταν τόσο μεγάλη και οι νεκροί που από την πρώτη μέρα ήταν επίσημα 24 μετά από μέρες ξεπέρασαν τους τριάντα εννιά (περισσότεροι από 22 στην Αθήνα και 17 στον Πειραιά). Ανάμεσα στα θύματα δυστυχώς και πολλά μικρά παιδιά. Ανασύρθηκαν θύματα μέσα από λάσπες μετά από τρεις και τέσσερις ημέρες, παρότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πάντα μεγαλύτερος από τις επίσημες καταγραφές των αρχών.

ME MIA MATIA...
1911: Γεννιέται ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30.
1917: Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Θα μείνει στην Ιστορία ως Διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
1930: Η ΑΕΚ εγκαινιάζει το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με φιλικό αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού που θα λήξει ισόπαλος 2-2.
1975: Δολοφονείται ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, σκηνοθέτης, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιταλίας.
1980: Στον ποδοσφαιρικό αγώνα Άρης - ΟΦΗ (4-0) σημειώνεται ρεκόρ 8 δοκαριών (7 ο Άρης, 1 ο ΟΦΗ).
1982: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος, για να καταπολεμηθεί το νέφος.
2000: Κλείνει το ιστορικό στάδιο του «Γουέμπλεϊ» στο Λονδίνο.
2008: Ο Ντέμης Νικολαΐδης, λίγα λεπτά μετά τη νίκη της ΑΕΚ επί του Αστέρα Τρίπολης (2-1) και τα συνθήματα που ακούστηκαν εις βάρος του από τους φιλάθλους της «Ένωσης» κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ανακοινώνει την οριστική του απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου, περίπου επτά μήνες πριν από την προαναγγελθείσα ανακοίνωση απομάκρυνσής του.