Η ίδρυση του ΠΟΚ

Στις 31 Οκτωβρίου 1927 ιδρύεται ο ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη ή Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου).

Η ίδρυση του ΠΟΚ

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο σήμερα, με την αβυσσαλέα αντιπαλότητα των τριών μεγάλων ομάδων της χώρας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), πριν από 94 χρόνια δημιούργησαν συμμαχία που εκφραζόταν με την ίδρυση του ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη ή Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου).

Αφορμή του συνασπισμού, η τιμωρία του Ολυμπιακού από την ΕΠΟ για έναν χρόνο, η οποία, επί ποινή διαγραφής, απαγόρευσε σε κάθε ομάδα να αγωνίζεται εναντίον των «ερυθρολεύκων» ακόμη και σε φιλικό. Όλα αυτά ενώ ετοιμαζόταν η διοργάνωση του πρώτου πανελληνίου πρωταθλήματος με συμμετοχή των πρωταθλητών των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων (ΕΠΣ Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας). Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν υπάκουσαν και οι τρεις ομάδες προγραμμάτισαν φιλικά. Ήταν η κορύφωσης της κόντρας τους με τη διοίκηση της ΕΠΟ για τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών πραγμάτων. Η ΕΠΟ τιμώρησε με τετράμηνο αποκλεισμό ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και στις 31/10 διέγραψε τους τρεις συλλόγους, προχωρώντας στη διοργάνωση πρωταθλήματος χωρίς εκείνους (την Αθήνα εκπροσωπούσε ο Ατρόμητος και τον Πειραιά ο Εθνικός).

Την ίδια μέρα οι τρεις «αντάρτες» επισημοποίησαν την ίδρυση του ΠΟΚ, που στις δράσεις του ήταν οι διοργανώσεις Κυπέλλων (Σεπτεμβρίου, Πάσχα και Χριστουγέννων) αλλά και φιλικών με ομάδες του εξωτερικού. Διοργανώσεις που συνεχίστηκαν και πολύ μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΠΟ (Ιούλιος 1928), που τους ξαναδέχθηκε στα μητρώα της. Νωρίτερα η προσπάθεια για διοργάνωση πρωταθλήματος απέτυχε.

Αρχές του 1928 μετονομάστηκε σε ΠΟΚΑ λόγω διεύρυνσής του με την εισδοχή του Απόλλωνα, σε ΠΟΚΑΑ μετά από εκείνη του Αθηναϊκού αλλά και σε ΠΟΚΕ (τη σεζόν 1929-30) μετά τη συνεργασία με τον Εθνικό. Η σύμπραξη (παρότι είχε ποινική ρήτρα) διαλύθηκε λόγω αποχώρησης του Παναθηναϊκού, με πρόφαση ζημιές που προκάλεσαν οπαδοί του Ολυμπιακού στα γραφεία του κατά την παρουσία τους στη Λεωφόρο σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ. Στην πραγματικότητα οι «πράσινοι» είχαν συμμαχήσει με Εθνικό, Πανιώνιο και Πανελλήνιο.

Η «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του ΠΟΚ γράφτηκε στις 7 Μάρτη 1963. Η είσοδος των ομάδων στο ΠΡΟ-ΠΟ, με τη δημιουργία της Α’ Εθνικής αλλά και τα ευρωπαϊκά Κύπελλα, είχε καταστήσει ανεδαφική την ύπαρξή του. Ωστόσο, ο όρος ΠΟΚ συνέχισε να χρησιμοποιείται, υπονοώντας την κυριαρχία των τριών λαοφιλέστερων ομάδων.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1517: Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ και ακολουθεί το σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία.

1908: Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα, σε ύψος και μήκος άνευ φοράς, και ένα με τον Δώριζα, στον ακοντισμό.

1926: Πέθανε ο Χάρι Χουντίνι, Ούγγρος μάγος, δεξιοτέχνης των αποδράσεων, από περιτονίτιδα έπειτα από ρήξη σκωληκοειδίτιδας.

1954: Έναρξη της επανάστασης των Αλγερινών κατά των Γάλλων.

1958: Ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς εμφυτεύεται από τον πρωτοπόρο Σουηδό καρδιοχειρουργό Άκε Σένινγκ στο ιατρικό ινστιτούτο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης. Κατασκευάστηκε από τον εφευρέτη-γιατρό Ρούνε Έλμκβιστ.

1964: Γεννήθηκε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, παλαίμαχος Ολλανδός ποδοσφαιριστής. Κατέκτησε, μεταξύ άλλων, το Γιούρο 1988 με τους «οράνιε», ανοίγοντας το σκορ στον τελικό κόντρα στην ΕΣΣΔ (2-0).

1971: Γέννηση του αδικοχαμένου (το 2004) Αμερικανού μπασκετμπολίστα (Παπάγου, Σπόρτιγκ, Περιστέρι, Ολυμπιακός μεταξύ άλλων) Αλφόνσο Φορντ.

1973: Γέννηση του παλαίμαχου διεθνούς ποδοσφαιριστή Γρηγόρη Γεωργάτου (Παναχαϊκή, Ολυμπιακός, ΑΕΚ μεταξύ άλλων).

1984: Δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι, Ινδής πολιτικού που διετέλεσε πρωθυπουργός (1966-1975, 1980-1984).

1985: Πέθανε ο Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής.

1992: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου έπειτα από 359 χρόνια, ζητώντας δημόσια συγγνώμη για τις διώξεις που υπέστη.

1993: Πέθανε ο Φεντερίκο Φελίνι, κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ.

1993: Νεκρός ο Ρίβερ Φίνιξ, 33χρονος Αμερικανός ηθοποιός, από ναρκωτικά.

2002: Πέθανε ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, Έλληνας ανώτατος δικαστικός, λογοτέχνης και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση.

2003: Πέθανε ο Κλεομένης Γεωργαλάς, εκδότης της εφημερίδας «Aθλητική Hχώ».

2010: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης με 15.800 βαθμούς, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο (2014).