Οι Ολυμπιονίκες ήρωες με τα μαύρα γάντια!

Η συγκλονιστική ιστορία των Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, που ανέβηκαν στο βάθρο ως Ολυμπιονίκες και χαιρέτησαν τον κόσμο με υψωμένη γροθιά και το γάντι που φορούσαν οι «Μαύροι Πάνθηρες»

Οι Ολυμπιονίκες ήρωες με τα μαύρα γάντια!

Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, οι αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο ως Ολυμπιονίκες και χαιρέτησαν τον κόσμο με υψωμένη γροθιά και το γάντι που φορούσαν οι «Μαύροι Πάνθηρες». Η συγκλονιστική ιστορία τους εκτυλίσσεται σαν σήμερα το 1968 και χρόνια αργότερα (2012) παίζεται στις αίθουσες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, σε μια ταινία που σκηνοθετεί ο ανιψιός του Αυστραλού σπρίντερ Πίτερ Νόρμαν, που είχε τερματίσει δεύτερος στην ιστορική κούρσα! Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ο κόσμος δεν θυμάται τον αγώνα αλλά την απονομή.

Οι υψωμένες γροθιές τους, με τα δερμάτινα μαύρα γάντια, στην απονομή μεταλλίων των 200 μέτρων στην Ολυμπιάδα του Μεξικού το 1968 έχει μείνει ως ένα από τα πιο ιστορικά ντοκουμέντα στην αθλητική (και πολιτική) ιστορία. Με αυτό τον τρόπο οι δύο Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν για τον ρατσισμό που επικρατούσε στη χώρα τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ακόμα και τότε δεν τηρούνταν όπως έπρεπε.

Ο Τόμι Σμιθ με παγκόσμιο ρεκόρ (19.83) γινόταν ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που κατέβηκε από τα 20 δευτερόλεπτα στο διακοσάρι, αλλά αυτό είχε λίγη σημασία μπροστά σε αυτό που έκανε μαζί με τον συμπατριώτη του Τζoν Κάρλος (χάλκινο μετάλλιο). Είχαν συμφωνήσει να σηκώσουν ψηλά το χέρι με τον χαιρετισμό που συμβολίζει τη «Μαύρη Δύναμη». Ο αστικός μύθος έλεγε πως ο Κάρλος είχε ξεχάσει στο Ολυμπιακό Χωριό τα γάντια του και του δάνεισε το αριστερό του ο Σμιθ, για αυτό και σήκωσαν διαφορετικό χέρι.

Στη δεύτερη θέση είχε τερματίσει ο Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν, που τελικά στάθηκε στο πλευρό των δύο Αμερικανών φορώντας και αυτός μια κονκάρδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η κίνηση του Αυστραλού τού στοίχισε την απομόνωση. Χώρισε, το έριξε στο ποτό και τελικά πέθανε το 2006 σε ηλικία 64 ετών. Το φέρετρό του κουβάλησαν πρώτοι ο Τόμι Σμιθ και ο Τζόν Κάρλος.

Οι δύο Αμερικανοί αποκλείστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους Αγώνες, από τον τότε «ευαίσθητο» πρόεδρο της ΔΟΕ, Αμερικανό Έιβερι Μπράντεζ. Το πανεπιστήμιο των δύο αθλητών τούς τίμησε το 2005 με ένα άγαλμα που φτιάχτηκε προς τιμήν τους, ενώ στην Αυστραλία τοποθετήθηκε η ιστορική τοιχογραφία που απεικονίζει και τους τρεις αθλητές στο βάθρο με τίτλο: «Τρεις περήφανοι άνθρωποι - Μεξικό 1968».


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1923: Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία «Disney» που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

1944: Η Λήμνος απελευθερώνεται από τη γερμανική κατοχή.

1946: Δίκη της Νυρεμβέργης. Εκτελούνται οι καταδικασμένοι ναζί ηγέτες της κύριας δίκης.

1964: Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή της και γίνεται η πέμπτη χώρα που εισέρχεται στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

1975: Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.

1995: Από πυρκαγιά σε θερμοκοιτίδα στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης πεθαίνουν τρία βρέφη από ασφυξία.

1996: Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα συμβαίνει στο γήπεδο «Ματέο Φλόρες», προτού αρχίσει ο αγώνας της Εθνικής Γουατεμάλας με την Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Το γεγονός ότι υπήρχαν υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσε συνωστισμό και πανικό στις κερκίδες. Περισσότερα από 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και 180 τραυματίστηκαν.

1998: Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο άλλοτε δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος κατηγορείται για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».

2000: Ο αγώνας Ρεάλ - Ολυμπιακός (75-73) εγκαινιάζει το νέο πρωτάθλημα μπάσκετ της Eυρωλίγκας που διοργανώνεται από την ΟΥΛΕΜΠ. Είναι το πρώτο πρωτάθλημα στα τελευταία 47 χρόνια που δεν εποπτεύεται από τη ΦΙΜΠΑ και απαρτίζεται από 24 ομάδες.

2002: Εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια η νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, παρουσία εκπροσώπων από 180 χώρες.

2006: Τους 102 φτάνουν οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αυτοκινητοπομπή του ναυτικού της Σρι Λάνκα.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο ο Νίκος Φάσουρας, σέντερ της ομάδας του Περιστερίου από το 1986 μέχρι το 1996, με 98 συμμετοχές (στην Α1 και την Α2) και 9 με την εθνική ομάδα των ανδρών.