Ο σοκαριστικός θάνατος του 20χρονου Θοδωρή Ιωάννου
Στις 5 Οκτωβρίου 1959 έφυγε από τη ζωή ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιώς, Θοδωρής Ιωάννου, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Ο θάνατός του προήλθε από ένα ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο της Λεωφόρου.
Ο Ιωάννου είχε μεγαλώσει στον Πειραιά και είχε ορφανέψει από μικρή ηλικία. Σε ηλικία 5 χρόνων έχασε τους γονείς του (Μιχάλη και Σουλτάνα) και την ανατροφή του ανέλαβε ο θείος του.
Εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος και έπαιζε ποδόσφαιρο στη θέση του αμυντικού στον Εθνικό Πειραιώς. Ωστόσο, πάντα ήθελε να παίξει στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό ο Ιταλός προπονητής Τριβιζάν τον έβαλε τα παίξει στην επίθεση, επειδή ο επιθετικός Γεωργούλης είχε καθυστερήσει να προσέλθει στο γήπεδο. «Θα βάλω γκολάκια σήμερα. Κάνε μου καλές πάσες για να γλεντήσουμε τον Βουτσαρά» ήταν τα λόγια του προς τον φίλο του, Μίμη Τσερεγκώφ, πριν από την έναρξη του αγώνα.
Στο 14’, όταν ο νεαρός Ιωάννου διεκδίκησε με δύναμη μια μπαλιά από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟ, Μιχάλη Βουτσαρά, συγκρούστηκε με δύναμη μαζί του και έπεσε στο έδαφος. Ο αγώνας συνεχίστηκε, όμως ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι όταν είδε ότι ο Ιωάννου ήταν αναίσθητος. Είχε χτυπήσει το σαγόνι του πάνω στον ώμο του Βουτσαρά, με αποτέλεσμα να του κοπεί η ανάσα και να παραμορφωθεί το πρόσωπό του. Στο γήπεδο επικράτησε πανικός. Οι υπεύθυνοι καλούσαν από τα μεγάφωνα εάν υπάρχει κάποιος γιατρός ανάμεσα στους φιλάθλους να βοηθήσει τον άτυχο ποδοσφαιριστή.
Ο Λινοξυλάκης και οι υπόλοιποι παίκτες ξήλωσαν μια πινακίδα για να τον μεταφέρουν. Αμέσως τον πήγαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Βουτσαράς, έκλαιγε με λυγμούς και την ίδια μέρα πήγε σε ένα εκκλησάκι να προσευχηθεί για τον Ιωάννου.
Το επόμενο πρωί άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το πανελλήνιο και βύθισε στη θλίψη τον Πειραιά. Η κηδεία του έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο του Πειραιά, όπου 50.000 κόσμου συνόδεψαν τον Θοδωρή στην τελευταία του κατοικία.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1864: Η πόλη Καλκούτα της Ινδίας καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από κυκλώνα. Πεθαίνουν περίπου 60.000 άνθρωποι.
1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.
1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του (πεσόντες 28, τραυματίες 87). (Πόλεμος της Κορέας).
1962: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι «Love me do».
1975: Ο Εθνικός κερδίζει 4-1 στις Σέρρες, αλλά ο Ρομπέρτο Καλκαντέρα τραυματίζεται βαριά στον μηρό στο 7ο λεπτό από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Τζάκοβιτς. Ο μεγαλομέτοχος του Εθνικού, Δημήτρης Καρέλλας, θα τον μεταφέρει στο Λονδίνο μπροστά στον κίνδυνο να «χάσει» το πόδι του, και τελικά ο Ουρουγουανός φορ θα αναγκαστεί να τερματίσει την καριέρα του.
1999: Στο Λονδίνο, έπειτα από σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στον σταθμό του Πάντινγκτον, βρίσκουν τον θάνατο 104 και τραυματίζονται 107 άτομα.
2000: Έπειτα από λαϊκή εξέγερση στο Βελιγράδι, με έναν νεκρό, ανατρέπεται ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
2007: Η 32χρονη Μάριον Τζόουνς δηλώνει ένοχη για χρήση στεροειδών στην υπόθεση BALCO και ταυτόχρονα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τους στίβους. Τρεις ημέρες μετά θα παραδώσει τα πέντε μετάλλια (τρία χρυσά και δύο χάλκινα) που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
2011: O Στιβ Τζομπς, ο συνιδρυτής το 1976 με τον παιδικό του φίλο, Στιβ Βόζνιακ, της Apple, και δημιουργός τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως ο Apple II, ένας από τους πρώτους σε πωλήσεις προσωπικούς υπολογιστές, το iPhone, το iPad, το iPod, το iMac και το iTunes, πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος, που τον είχε υποχρεώσει να αποχωρήσει από το τιμόνι της Apple στις 24 Αυγούστου 2011. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα τον χαρακτηρίσει «τον κορυφαίο εφευρέτη μετά τον Έντισον, γιατί έφερε τον κόσμο στα δάχτυλά μας».