22 χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών

Σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 1999, έπειτα από σύγκρουση με φορτηγό στα Τέμπη, πούλμαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ ανατρέπεται και πέφτει σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι και άλλοι 27 να τραυματιστούν.

22 χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών

Ο ΠΑΟΚ είχε αναδειχθεί ισόπαλος κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η χαρά των εκδρομέων ήταν μεγάλη κατά την επιστροφή. Βέβαια, τα πάντα πάγωσαν λίγη ώρα αργότερα, όταν κυκλοφόρησαν τα μαύρα μαντάτα. Στις 4.30 τα ξημερώματα στα Τέμπη το τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγάκι στην προσπάθειά του να προσπεράσει και ανατράπηκε πέφτοντας σε χαντάκι. Αυτή η σύγκρουση σκόρπισε τον θάνατο σε έξι φιλάθλους του ΠΑΟΚ καθώς και στον οδηγό του δευτέρου οχήματος.

Λίγη ώρα νωρίτερα στο Βελεστίνο έγινε στάση όπου αποβιβάστηκαν κάποιοι και πήρε το τιμόνι στα χέρια του ο 19χρονος γιος του ιδιοκτήτη. Από τα συντρίμμια του λεωφορείου ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης 20 χρόνων, Δημήτριος Ανδρεαδάκης 25 χρόνων, Χριστίνα Τζιόβα 18 χρόνων, Αναστάσιος Θέμελης 22 χρόνων, Γεώργιος Γκανάτσιος 22 χρόνων, Κυριάκος Λαζαρίδης 17 χρόνων καθώς και o Αστέριος Αγκζιώτης 68 χρόνων, ο οδηγός του μικρού φορτηγού που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα.

Και οι έξι φίλαθλοι ήταν μέλη του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Κορδελιού. Η είδηση μαύρισε τις καρδιές των συγγενών και φίλων, των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, των φιλάθλων όλων των ομάδων και συγκλόνισε το πανελλήνιο ο τρόπος με τον οποίο βάφτηκε με αίμα μια χαρούμενη επιστροφή στο σπίτι...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Αρχή του Κριμαϊκού Πολέμου. (22 Σεπτεμβρίου 1853 με το παλαιό ημερολόγιο).
1904: Ιδρύεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η ΙΦΚ Γκέτεμποργκ.
1919: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη από τους Βούλγαρους.
1943: Σε ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση Γερμανών τοποτηρητών (Γκαουλάιτερ) στο κατεχόμενο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες. Η ομιλία αυτή μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
1959: Ο Θοδωρής Ιωάννου του Εθνικού συγκρούεται με τον Μιχάλη Βουτσαρά στο 14’ του φιλικού αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και χάνει τις αισθήσεις του. Είκοσι ώρες μετά θα εκπνεύσει.
1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.
1979: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 1-0 τη Νάπολι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με γκολ του Καραβίτη στο 33', αλλά αποκλείεται λόγω της ήττας στο πρώτο παιχνίδι (0-2).
1987: Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γάνδη, στη μεγαλύτερη στιγμή της Ιστορίας της.
1990: Ο 30χρονος Στέφανο Κασιράγκι, σύζυγος της Καρολίνας του Μονακό, σκοτώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας με Καταμαράν, όταν το σκάφος του ανατρέπεται από κύμα.